Categorieën
Ondernemen

Hoe zijn de rijken rijk geworden?

Toen ik op de middelbare school voor mezelf naging wat ik nu belangrijk vond en waar ik naartoe wilde groeien, kwam ik vaak uit op ‘rijk worden’. Waar ik toen ‘rijk zijn’ enkel als monetair concept zag, weet ik inmiddels dat er ook andere dingen onder ‘rijk zijn’ vallen. Niet alleen geld is een indicator van succes in je leven, maar ook tijd/vrijheid, gezin, liefde en gezondheid. Maar een groot deel van de andere doelen worden sneller bereikt met meer steenharde cash op de rekening. Dus hoe doe je dat?

Toen ik die vraag aan mezelf stelde probeerde ik via boeken te achterhalen hoe de rijken aan hun fortuin gekomen zijn. Vraag een gemiddelde persoon op straat hoe je rijk wordt en je hoort zoiets als; meedoen aan de loterij of trouwen met een rijke partner. Of om rijk te worden moet je uit een welvarend gezin komen, dan hoef je helemaal niks te doen. Met nadruk op het werkwoord rijk worden, is de realiteit gelukkig anders. In dit artikel kijk ik naar de wegen naar rijkdom en hoe jij en ik een eigen ‘rijk zijn’ kunnen initiëren.

Wie zijn de rijken

Uit een onderzoekje van Business Insider uit 2018, waarin de top 50 rijkste mensen van de wereld opgesomd werden, zien we een hoopgevend patroon.
Van de 50 personen zijn maar 15 in het geld geboren en de overige 35 zijn selfmade ondernemer! En van die 15 personen zijn er ook nog een groot deel geboren in geld van een selfmade pappie of mammie. Moraal van het verhaal, de rijken vinden succes in een eigen onderneming. Als je naar de lijsten kijkt maakt het niet uit welke sector, elke sector biedt kansen om een imperium op te bouwen.

Kijk je naar een bredere groep van welgestelden, dan zijn het ook voor het grootste deel ondernemers en/of investeerders. Ik heb nog geen hartchirurg of advocaat in de quote 500 zien staan. De kracht van vermogen opbouwen zit in het gebruik van ‘leverage’. Iedereen heeft maar 24 uur in de dag. Doormiddel van je organisatie of je geld voor je te laten werken, kun je uit de operatie stappen en hefboom na hefboom bouwen. Dat zal een advocaat of hartchirurg maar mondjesmaat lukken.

Wat kun jij doen om rijk te worden?

Nu we weten dat de rijkste mensen over het algemeen ondernemers en/of investeerders zijn. Wat kun jij dan doen om ook rijk te worden? Juist, een bedrijf beginnen en laten groeien. Maar niet zomaar een bedrijf. Een bedrijf waar je zelf niet operatief in actief bent. Althans niet meer na een bepaalde bereikte groei. Dus geen zzp’er, of specialistisch beroep waar het aantal uren bepaalt wat je verdient. Een schaalbaar bedrijf, waarin jij op termijn niet meer nodig bent.

De volgende stappen zijn eventueel een tweede bedrijf/vestiging openen, en dan een derde, vierde, etc. Grote bedrijven gebruiken ook bedrijfsovernames om sneller te groeien. Gebruik van durfkapitaal of leningen zijn dan een must. Maar zolang je groei op groei financiert is de ‘sky the limit’.

Lees hier hoe je rijk wordt met vastgoed

Investeren en diversificatie

En nu heb je wat geld en via je bedrijf stroomt het binnen. Veel vermogende personen hebben meerdere strategieën om hun geld meer waard te laten worden. Naast investeren in verdere bedrijfsgroei en overnames investeren ze ook privé in startups in hun vakgebied, beleggen ze op de beurs, hebben ze een solide vastgoedportefeuille en verbreden ze hun inkomen met verwante bedrijven. Sommigen krijgen een leuke positie in een raad van bestuur, of als adviseur. Andere schrijven een boek en verkopen zichzelf als spreker. Als je eenmaal die status hebt bereikt, zijn de opties legio. En die gebruiken ze graag.

Stappenplan

Dus wat zijn de stappen naar rijkdom:

  1. Start een bedrijf waarin je (op termijn) niet operationeel nodig bent om het te laten groeien.
  2. Groei het bedrijf.
  3. Groei het bedrijf nog verder; bijvoorbeeld het openen van meer vestigingen, internationale uitbreiding, overnames.
  4. Zet je geld aan het werk, investeer je geld in bedrijven, startups, vastgoed.

Uiteraard is dit een sterk versimpelde methode. Al die jaren, soms wel tientallen jaren, van hard en toegewijd werk staan hier niet in. Al die tegenslagen en problemen die op je pad zullen komen, kan ik hier niet specificeren. Al die afwegingen en offers die je zult moeten doen om door te groeien, kan ik niet voorspellen. Maar ze zijn er wel. Ze zullen komen en het betekent een vereiste focus die maar weinigen tot het einde kunnen uitzingen. Ondernemen op deze schaal is niet voor iedereen weggelegd, dus weet waar je aan begint. Maar weet dat alles mogelijk is.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

6 reacties op “Hoe zijn de rijken rijk geworden?”