Categorieën
Ondernemen

Rijk worden kan op vele manieren, kies er één!

Afgelopen week was ik goed ziek. De griep had me goed te pakken en anderhalve week niks doen was het gevolg. Erger is dat je dan begint te scrollen door je social media feed en dat maakt de malaise er niet beter op. Uiteraard krijg ik door mijn interesseprofiel alles te zien over investeren, rijk worden, geld verdienen en dikke auto’s en levensstijl. Soms zit er wel wat leuks tussen, maar voornamelijk is het herhaling op herhaling.

De originaliteit bij sommigen is ver te zoeken. Waar ik vooral gek van werd, is hoe me wordt verteld hoe ik rijk kan worden. Dan moet ik een ATM cash machine business beginnen. Daarna Amazon dropshipping, of beleggen in een nieuwe cryptomunt. In de volgende post is day traden het instrument op weg naar gouden bergen. En aan het eind van de promo is bijna altijd wel een gids, cursus of seminar het doel van de advertentie. Moe word je ervan.

Advies

De eerste paar vragen die ik me naar boven komen zijn: Van wie komt dit advies? Hoe legitiem is de boodschapper? Wat is het doel van het advies? Heeft hij of zij zelf al rijkdom vergaard? Kan ik dat controleren? Want een gehuurde Lamborghini is in mijn ogen nog geen rijkdom. En als je echt gaat graven zullen er waarschijnlijk genoeg van dit soort trucjes te vinden zijn bij zogenaamde ‘succesvolle’ investeerders.

Buiten het feit dat een Lamborghini een solide marketingtool voor je bedrijf kan zijn, is het lastig te verkopen dat je zoveel succes hebt en dan toch geld moet verdienen met het aanbieden van cursussen. Maar ook dat is te verdedigen, want waarom zou je opgedane kennis niet mogen omzetten in een passief geldstroompje.

Ik zou zeggen neem alleen advies aan van mensen die al staan waar jij wilt staan. En let op dat dit ook verifieerbaar is. Laat je vooral technisch of inhoudelijk adviseren, zodat je daadwerkelijk kennis krijgt van nieuwe technologie of sales en marketing. Geen mindset bullshit. Dat kun je uit talloze boeken halen. De algemene formule om rijk te worden is zo spannend niet.

Methode

Geld verdienen kan in twee hoofdlijnen. Je pakt salaris of je verdient inkomen via een bedrijf. Uiteindelijk wil je schaalbaarheid creëren door je eigen salaris/inkomen om te zetten in een automatisch lopende business. Daarna is de sky the limit. Om veel geld te verdienen moet je dus zelf veel salaris binnen harken, denk aan CEO van multinationals of filmsterren. Maar de meeste kans heb je bij het starten van een bedrijf, waarmee je uiteindelijk sneller kan opschalen door technologie, personeel, netwerk en combinaties van het voorgaande.

In een eerder artikel heb ik laten zien hoe de rijken rijk zijn geworden. Lees het hier.

Wat doe je met al dat extra verdiende geld?

De truc is simpel; investeren.

Met het geld dat je niet nodig hebt voor levensonderhoud of om de kosten te dekken van je bedrijf, investeer je. En dit kan in van alles zijn. Dat is de kern van dit betoog. De meeste vertrouwde dingen werken. Die zijn allang bewezen. Kies je voor aandelen, dat werkt. Kies je voor vastgoed, dat werkt. Kies je voor startups of overnames, dat werkt. Blijf weg van fancy dingetjes zoals day traden of crypto. Vooral als het om een groot deel van je vermogen gaat.

Aan de andere kant zijn de beste investeerders kundig in een bepaald segment. Weet jij alles van crypto dan zou je daar weer een voordeel uit kunnen halen. En met die extra kennis verlaag je dan weer je beleggingsrisico. Weet je alles van startups of bepaalde aandelen, gebruik dat om met onderzoek de beste investering uit te kiezen. Ook hier kun je jouw risico verlagen. Maar kies er één. Want die kennis die je opbouwt kun je weer opnieuw inzetten in volgende investeringen. En daar ga je uiteindelijk veel vermogen op winnen en misschien wel belangrijker, niet op verliezen.

Het pad naar rijkdom

Dus koop geen cursussen, maar lees boeken. Zorg dat je (serieus) geld gaat verdienen en investeer dat. Dit is de formule. Graag gedaan.

Lees hier de beste boeken voor:
Ondernemen
Investeren in Vastgoed
Investeren in Aandelen

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James