Categorieën
Financieel

In welke beleggingen kun je investeren?

Een leven lang leren. Dat wist ik al op de middelbare school. En zo heb ik mijn leven ook ingericht. Ik blijf bewust nieuwe dingen leren, ik wil niet vastroesten. Zo ben ik naast mijn studie boeken gaan lezen, hobby’s gestart, verschillende sporten gaan doen, vorig jaar een side-hustle gestart in een compleet andere sector en sinds vorige maand ben ik gestart met een cursus beleggingsadvies.

Hierdoor had ik minder tijd om te lezen, minder tijd om te artikelen te schrijven, maar heb dus wel veel geleerd. In de cursus van 300+ pagina’s ging het over beleggen en het adviseren van beleggers. Het was uitgebreid en voor mijn gevoel compleet. Veel zaken kende ik al, maar veel kende ik niet specifiek. De cursus is bedoeld om je voor te bereiden op een examen waarin je dan als beleggingsadviseur advies mag geven, werkend voor een beleggingsonderneming of vermogensbeheerder.

Een interessant concept is LOVAD. Hoewel niet nieuw, was het vooral goed om als concept in je achterhoofd te houden. Als je begint met beleggen of al iets meer ervaring hebt met beleggen kan het conceptueel helpen. LOVAD geeft alle traditionele beleggingscategorieën weer van laagst naar hoogste risicograad.

  • Liquiditeiten
  • Obligaties
  • Vastgoed
  • Aandelen
  • Derivaten

Uiteraard verwacht je tegen een hoger risico ook een hoger rendement. Dat betekent dat je hier ook op moet sturen als belegger. Het heeft geen zin om met meer risico in vastgoed te zitten, als de rendementen net zo laag zijn als bijvoorbeeld obligaties. Een handig concept om je jaarlijkse herbalancering aan te meten.

Liquiditeiten – Spaargeld

De eerste categorie om je geld te beleggen is in liquiditeiten ofwel cash. Het grote voordeel is veiligheid. Je bent per persoon beschermd door het depositogarantiestelsel voor 100.000 EUR per rekening. Als je meer hebt, is het dus zaak om dit over meerdere rekeningen te spreiden. Heb je je geld op de bank, dan kun je meteen bij het geld. Echter het levert tegenwoordig niet meer zoveel op. Dus dan zet je het op een spaarrekening. Hier kun je in sommige gevallen dan niet meteen bij, maar brengt het iets meer op.

Er zijn verschillende manier van sparen. Ik las zelfs over een valutarekening, waarin je kunt sparen in andere valuta. Als de rentes goed zijn is er rendement, maar nog altijd minimaal. Om je geld liquide te hebben heeft in mijn ogen vooral voordelen als je meteen bij het geld moet kunnen. Verwacht je grote uitgaven, dan zet je het apart. Ook je buffer voor onverwachte zaken zet je in cash apart. Maar als je een langere beleggingshorizon hebt, zet je het merendeel beter aan het werk in de volgende categorieën.

Obligaties – Jij als bank

Een obligatie is in feite een lening die jij verstrekt aan een overheid of bedrijf. Hiervoor krijg je een vast rendement over een vaste looptijd. Meestal voor meerdere jaren. Maar ik heb dus geleerd dat er veel meer soorten zijn dan ik eerst dacht. Van variabele termijnen tot hoge risico obligaties met rendementen van wel 9%. Dus hier is veel mogelijk.

Ik heb zelf geen obligaties in mijn portfolio. Omdat mijn beleggingshorizon lang is kan ik het veroorloven om meer risico te lopen. Als er slechte jaren in de markt zijn, heb ik tijd om die weer goed te maken. Toch is het voor de algehele portfolio niet slecht om een deel obligaties op te nemen, vooral staatsobligaties. Je risicoprofiel zakt dan tegen hetzelfde verwachte rendement. Zoek maar eens op Modern Portfolio Theory.

Vastgoed – Geld in stenen

Het verraste me dat vastgoed vóór aandelen staat op de lijst van laag naar hoog risico. Vastgoed is over de tijd zeker een stabiele investering gebleken, maar een indexfonds in aandelen is toch ook over de laatste 30 jaar heel steady gebleken. In ieder geval is investeren in vastgoed een wat veiligere manier over de grote lijnen. Echter de bekende problemen zijn de instapkosten, het beheer en leegstand.

Toch ben ik voor meer dan de helft van mijn portfolio geïnvesteerd in vastgoed. Met name de verhuurinkomsten als vorm van passief inkomen kent zijn gelijke niet. Natuurlijk zijn de aankomende belastingen op dat inkomen vervelend voor beleggers, maar met een juiste deal kun je goede rendementen maken en passief inkomen creëren.

Aandelen – Investeer in bedrijven

Als je een aandeel koopt, speel je als investeerder. Jij bent (deel) eigenaar en hebt dus ook rechten om invloed uit te oefenen op de bedrijfsuitvoering. Nu is een aandeel dat je op de beurs koopt waarschijnlijk zo klein, dat het enkel invloed betreft in stemmingen via het bestuur. Maar juridisch ben je wel deels eigenaar.

Investeren in aandelen kan erg risicovol zijn, vooral als je bijvoorbeeld al je spaargeld stopt in een bedrijfsidee van je neefje die een innovatief product op de markt wil brengen. Dit zijn investeringen die je moet doen met geld dat je niet nodig hebt. Geld dat over is na investeringen voor je pensioen of lange termijn beleggingen.

Maar investeren in aandelen op de beurs kan juist ook zonder veel risico. Als je belegt in een index tracker, spreid je automatisch je geld over meerdere bedrijven. Ook zijn het gevestigde bedrijven met omzet en (doorgaans) winst. Beleg je in een index tracker, zoals de S&P 500 tracker, dan beleg je in de 500 beste bedrijven van de US. Het is een zelf selecterende lijst, want als nummer 500 niet goed presteert, valt hij uit de lijst en komt de volgende best presterende erin. Deze synchronisatie gebeurt 1 of 2 keer per jaar, bepaald door de uitgevende instelling. Hierdoor wordt je risico enorm gedempt. En volg je nagenoeg de hele markt. Maar bedenk altijd, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Derivaten – Speculeren met geld

Als je nog meer risico wilt lopen en echt wilt spelen met je geld, dan kun je het zoeken in derivaten. Derivaten zijn afgeleide financiële producten. ‘Afgeleid’ omdat de waarde van het derivaat afhankelijk is van de prijsontwikkeling van één of meer onderliggende vermogensobjecten. Je koopt bijvoorbeeld geen aandeel, maar een optie op een aandeel. Die optie kun je dan ook weer verkopen, of gebruiken in andere deals. En zo wordt het dus complex en zeker niet voor iedereen.

Opties, futures, call- en putopties, short en long gaan, turbo’s en CFD’s. Met derivaten begeef je je diep in ‘The Big Short’ wateren. Het is ook mogelijk om met leverage of margin te speculeren. Waarbij je met een kleine inleg toch veel rendement kunt halen, of juist ook verliezen. Let dus goed op. Ik zou er mijn geld niet in kwijt willen. Maar de ervaren belegger kan hier zeker geld uit halen.

Er zijn nog andere manieren die niet genoemd zijn, zoals beleggen in grondstoffen, goud en zilver, kunst, klassieke auto’s, Pokémon kaarten of in crypto. Elke categorie waar iemand anders geld voor wil betalen zou kunnen tellen als belegging. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Echter iedere belegging kent zijn eigen risicoprofiel en verwacht rendement. En hoe specifieker de belegging, hoe meer kennis vereist is.

Een laatste overweging die belangrijk is bij beleggen is het tijdsaspect. In de cursus las ik de volgende zin:

Beleggers prefereren ‘geld vandaag’ boven ‘geld morgen’. Voor het opgeven van deze tijdvoorkeur willen beleggers worden beloond.

Een mooie verwoording, waar je als belegger goed moet nadenken over de tijd die je kwijt bent. Daarom zet ik liever in op iets meer gevestigde beleggingen, zoals vastgoed en aandelen. Stel dat ik vol inzet op een risicovoller product, en dan blijkt na 10 jaar dat ik nog geen steek verder ben. Die tijd is me veel waard, dus dan zet ik mijn investering liever uit tegen een realistisch te verwachten rendement, die zich over de tijd heeft bewezen.

Wat is jouw favoriete beleggingscategorie?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James