Categorieën
Financieel

Hoe beleg je bij welke beleggingshorizon

“Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.” – Warren Buffett

Deze quote van Buffett is een perfecte metafoor voor een belegging die je voor lange termijn doet. Ik beleg nu voor het 7e jaar en kan al de effecten zien van een kleine schaduw. Al die maanden waar ik een relatief kleine inleg deed, zijn opgestapeld tot een leuk bedrag (42k ten tijde van schrijven). Het is precies dat effect van lange termijn beleggen dat het lastig maakt om te starten en door te zetten in het begin, maar naarmate de tijd verstrijkt zo duidelijk effectief maakt.

Mijn beleggingshorizon is de lange termijn, denk pensioen. Maar het kan zo zijn dat ik eerder met pensioen wil of beter gezegd; de vruchten wil plukken van mijn investeringen. Dus als ik na 15-20 jaar rustiger aan wil doen (ik ben dan 50-55 jaar), zou ik al kunnen interen op mijn beleggingspotje. Met dat in gedachte beleg ik nu. Mijn beleggingshorizon is relatief lang.

Het advies

Toen ik de afgelopen weken een cursus voor beleggingsadviseur heb doorlopen, las ik over de beleggingshorizon en het advies voor de verschillende lengtes van de horizon. Geschreven wordt dat je beleggingshorizon bepaalt hoe je belegt.

Kortweg is het advies:

  • Korter dan 5 jaar -> sparen
  • 5-10 jaar -> obligaties
  • 10-20 jaar -> mix obligaties en aandelen
  • 20 jaar of langer -> afhankelijk van je risico, maar vooral aandelen

Het idee is om van het slechtste scenario uit te gaan. Want als het altijd goed zou gaan, zou iedereen altijd in de categorie beleggen met het hoogste rendement. Echter hoe hoger het rendement, hoe meer risico. Vooral als je advies geeft wil je een mate van zekerheid inbouwen. Dus je moet uitgaan van het slechtste scenario met grote verliezen.

De meest veilige optie is dan sparen, je verliest niks (uitgaande van bescherming tot 100k of zelfs meer bij het omvallen van banken). Obligaties en aandelen kennen het risico dat je geld verliest. Als je in deze producten belegt, heb je een langere horizon nodig. Je hebt dan langer de tijd nodig om te herstellen in geval van slechte tijden.

Over 20 jaar heb je over het algemeen (gebaseerd op historische cijfers) het beste resultaat met aandelen. Slechte tijden, zoals een recessie of depressie, heb je dan doorstaan en je hebt gebruikt gemaakt van sterke groei vlak na een dieptepunt.

Risico

Dan is er ook nog de risicotoleratie van jou als belegger. Ben je heel risicomijdend dan wil je altijd veiliger zitten. Dan heb je dus een voorkeur voor spaargeld en obligaties en wat minder voor aandelen. Ga je toch beleggen in aandelen, moet je niet in paniek raken als er slechte jaren zijn. Want die komen er. Kun je een koel hoofd bewaren en stug door blijven investeren? Dat is wel de bedoeling, maar moeilijk gezegd dan gedaan.

Ik heb een lange horizon, dus ik zet vol in op aandelen. Daarnaast heb ik ook vastgoed, met name voor het passieve inkomen en de mogelijkheid voor een financieringshefboom die deze categorie uniek maakt. Als ik mensen voor korte termijn zou moeten adviseren, lijkt me bovenstaand schema prima. Veel risico wil je niet lopen als je nog maar 5 of 10 jaar van je pensioen of beleggingsdoel zit.

Het allerbeste wat je dus kan doen is vroeg beginnen met beleggen. Ik had ook graag eerder willen beginnen dan mijn 30ste, maar ik wist er niets van af. Ik wist niet eens hoe ik voor mezelf vermogen kon opbouwen. Ik heb geen ouders of vrienden gehad die er mee bezig waren. Ik heb gelukkig alles uit boeken kunnen halen. Dus ‘spread the message’ en zorg dat iedereen weet wat beleggen is. Het kan je leven een doel geven, leuker en iets gemakkelijker maken op latere leeftijd. Hoe moeilijk het ook is om daar nu over na te denken. De boom heeft tijd nodig om te groeien.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James