Categorieën
Financieel

Beleggen in indextrackers – 5 jaar en 50% rendement later

In het opstellen van mijn jaarresultaten werd ik geconfronteerd met de enorme toename van mijn beleggingsportfolio. Het beleggen in de aandelenbeurs kan bijna niet fout gaan na zo’n jaar zou je denken. Met stijgingen van 28% van de algehele index en individuele aandelen die wel 60-70% stegen, kon het niet op dit jaar. Het is dus een mooie tijd om even terug te kijken en lering te trekken uit 5 jaar beleggen.

Opgepast, beleggen kent risico’s

Mijn eerste zorg is de inflatie en het effect dat ook prijzen op de beurs daardoor snel toenemen. Omdat er over de hele wereld en masse geld is bijgedrukt, is de inflatie flink toegenomen. Veel mensen zoeken hun heil in de beurs, crypto en andere investeringen om toch de waarde van hun euro te laten stijgen. Hierdoor kunnen de ‘all time highs’ mogelijk een opgeblazen beeld geven, en is de onderliggende productiviteit van de bedrijven niet zo veel toegenomen. De prijs van een aandeel is nota bene een indicatie van de markt, en niet zozeer 100% representatief voor de intrinsieke waarde van een bedrijf.

De tweede zorg is dat we mogelijk toch in een bubbel zitten. Net als de dotcom-bubbel, wordt er nu heel veel in de beurs gepompt. Hoge hoogtes, nieuwe introducties op de beurs met enorme startwaarderingen en het gevoel dat het niet op kan. Mede doordat jij en ik in indextrackers beleggen, neemt het aantal kapitaal bij de toppers op de beurs alleen maar toe. Zo is vandaag Apple als eerste bedrijf ooit een bedrijf met een waarde van 3 biljoen. Dit kan eventueel een bubbel zijn, juist omdat iedereen heil zoekt op de beurs. Maar het kan ook een jaar zijn op weg naar nóg grotere hoogtes. De toekomst zal het uitwijzen.

Dus ongeacht dat we een enorme toename hebben gezien dit jaar, kan het in de komende jaren nog wel eens inzakken. Maar zoals in een eerder artikel beschreven is de methode die ik hanteer en de langere beleggingshorizon hier minder gevoelig voor. Het ‘dollar-cost-averaging’ en de focus op de lange termijn zorgt ervoor dat je de inleg verspreid over de ups en downs. Je zult hierdoor meedoen met de dieprode dagen, maar ook met de felgroene dagen.

Lees hier hoe ik met een simpele methode beleg op de beurs

Start met compounding

In 2017, toen ik 30 werd, besloot ik te starten met beleggen. Achteraf had ik natuurlijk gewenst dat ik eerder deze kennis had verworven, maar zoals het Chinees gezegde is:

“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Dus ik ben begonnen, ondanks mijn wisselende en soms lage inkomen als zelfstandige. Elke maand heb ik geïnvesteerd om de routine te kweken en een nieuw gebruik vast te leggen. Nu leg ik maandelijks 300 EUR in, met soms wat meer. Mijn doel is om het in de komende jaren, nadat ik wat schulden heb afgelost, het maandbedrag naar 850 EUR te brengen. Dan leg ik circa 10.000 EUR per jaar in. En zo stijgt mijn waarde op de beurs sneller.

Het unieke effect van veel vermogen hebben op de beurs is dat het rente-op-rente effect steeds sneller voor je gaat werken. In het voorbeeld van 300 EUR inleg en 5% rendement per jaar, zou je na 18 jaar een ton hebben. De tweede ton duurt daarna nog maar 10 jaar! Het heeft dus veel waarde om vroeg wat meer in te leggen, als dat kan.

5 jaar beleggen

Nu naar mijn cijfers. Het is grappig om te zien is dat ik na de eerste 2 jaar juist helemaal geen resultaat had. Zelfs een klein verlies op mijn inleg. Stel dat ik voor een korte termijn had geïnvesteerd, dan zou ik mogelijk door angst uitgestapt zijn. Maar de kracht zit hem juist in de lange termijn en het compounding interest effect. En de spreiding over 5-10-15-20 jaar. Gelukkig was ik overtuigd van deze methode van beleggen en ging ik stug door. Na het derde jaar zag ik ineens effect.

De totale inleg per jaar:

Jaar 1: 2.470 EUR
Jaar 2: 2.950 EUR
Jaar 3: 3.600 EUR
Jaar 4: 3.700 EUR
Jaar 5: 3.800 EUR

Totale inleg over 5 jaar: 16.520 EUR
Portfoliostand: 4-1-2022; 14:38 uur = 24.915,47 EUR

Totale rendement op eigen inleg: 50,8%, o f 8.395 EUR

Rendement per 12 maanden (exclusief eigen inleg)

2017 rendement; 0,89%
2018 rendement; -15,67%
2019 rendement; 33,60%
2020 rendement; 14,03%
2021 rendement; 34,02%

Gemiddeld rendement; 13,37%

Het is ongehoord om rendementen zoals deze te zien. Vooral als we het hebben over negatieve rentes op spaargeld. Natuurlijk zitten er grote risico’s aan het beleggen op de beurs. Maar dit voorbeeld is voor mij een perfect voorbeeld van de kracht van indexbeleggen. De automatische spreiding van een ETF en de horizon van meerdere jaren maken het bullit proof voor hele grote schokken. Toegegeven, met individuele aandelen kun je nog grotere klappers maken naar boven.

Mijn doel is om op kortere termijn stabiele inkomen te genereren met vastgoed. En op langere termijn relatief ‘safe’ te investeren in indextrackers om zo meer vermogen op te bouwen en gebruik te maken van het rente-op-rente effect. Hopelijk kan ik over 5 jaar kijken naar een portfolio van 50k. Je leest het hier.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James