Categorieën
Financieel

Vloeit je geld naar de put, of stapelt het zich op?

In die paar jaar dat ik meer bezig ben met geld en mezelf dwing er over te schrijven, merk ik dat er een belangrijk verschil bestaat tussen 2 systemen. Beide systemen leven naast elkaar en hebben elkaar nodig. Ze lijken op elkaar maar geven verschillende resultaat. Het is belangrijk te weten waar dat resultaat vandaan komt. Als je het niet weet, kan het zijn dat je het verkeerde systeem voedt voor je beoogde resultaat.

Zoals ik het zie zijn er twee systemen, het Perpetual-systeem (altijddurende) en het Accumulation-systeem (opbouwende).

Perpetual-systeem

Onder het altijddurende-systeem vallen alle dingen die je elke dag, elke week of met hoge regelmaat, opnieuw moet doen. Je moet het elke dag opnieuw doen om het resultaat te bereiken. Je kunt ook niet vooruitwerken voor de toekomst. Na elke dag ververst je takenlijst zich weer en mag je weer opnieuw beginnen. Denk aan zaken zoals, douchen, tandenpoetsen, eten & drinken, werken (in de smalle zin) en je kinderen naar school brengen.

In een grafiek is het te zien als een aan-uit beweging:

Accumulation-systeem

Onder het accumulatie-systeem vallen zaken die zich over tijd opbouwen. Waarvan de waarde niet na 1 dag of week alweer weg is. Je kunt aan dit systeem blijven toevoegen zodat de totale waarde accumuleert en vergroot. Denk aan geld investeren, ervaringen opdoen, sporten en vaardigheden leren.

In de grafiek zie je een exponentiële lijn voor dit soort activiteiten:

Belangrijk voor mij is te weten wat waar thuishoort. Tandenpoetsen en douchen moet je elke dag doen. Dit kun je niet een maand overslaan. Oftewel voor dit soort dingen wil je elke dag tijd inplannen. Je kunt niet anders. Maar de dingen die echt waarde brengen in je leven zijn zaken die zich over tijd hebben geaccumuleerd. Meestal zijn dit ervaringen (reizen, kinderen opvoeden, hobby’s), beoefenen van vaardigheden en bovenal geld dat over tijd geïnvesteerd is.

Natuurlijk zit er een grijs gebied. Een voorbeeld is werk. Als je niet meer elke dag naar je werk gaat, krijg je niet meer betaald. Maar het is niet zo zwartwit, want met werk krijg je ook ervaring en dat kun je opbouwen. Dus het is vooral een concept dat je kunt inzetten bij het beslissen van wat je vandaag, deze week, of deze maand wilt doen. Want als je uiteindelijk niks opbouwt, blijft je altijd maar achter de feiten aanrennen. Ofwel de rat-race.

Geld stroomt in beide systemen anders

Op financieel gebied heb je uitgaven die je ‘elke dag’ moet doen. Je moet eten, drinken en jezelf verzorgen. Ook hebben de meeste van ons een baan en werk, waar we zelf elke dag voor moeten aantreden. In welke vorm dan ook, halen we zo ‘elke dag’ geld in het laatje.

In het accumulatie systeem zijn het uitgaven zoals je opleiding, je vakantie die bijdragen aan ervaringen. Uiteraard zijn het de betalingen naar je beleggingen die uiteindelijk voor financiële waarde en accumulatie zorgen.

Compounding effect

Het belangrijkste effect is natuurlijk het rente-op-rente effect ofwel het concept van compounding interest. Deze ‘natuurwet’ wil je inzetten op je portfolio, want het zorgt dat elke euro die je nu inlegt een massa krijgt die straks meer geld maakt dan jij kunt inleggen.

Stel je begint met 10.000 EUR en belegt dit in de markt. Vervolgens spaar en beleg je 300 EUR in de maand, elke maand. Met een rendement van gemiddeld 7% per jaar, duurt het 15 jaar voordat je een ton hebt.

Als je gewoon doorgaat met het beleggen van 300 EUR per maand, dan duurt het nog maar 7 jaar voordat je 200.000 EUR hebt. Vervolgens duurt het met 7% rendement per jaar nog maar 5 jaar voordat je op 300k zit, 4 jaar daarna heb je 400k en 3 jaar daarna 500k. Op een gegeven moment werkt het geld harder voor jou, dan je eigen inleg. Dit is de kracht van compounding interest, ofwel het rente-op-rente effect. Een voorbeeld van het accumulatie-systeem.

Welk systeem voed je? Waar bouw je aan?

Het idee is dus, om uit de rat-race te stappen. Zowel financieel als in bredere zin. Je geld wil je laten opbouwen, zodat het voor jou werkt en niet andersom. Daarnaast wil je juist geld uitgeven aan zaken die ook accumuleren, zoals ervaringen en onbetaalbare belevingen.

Je wilt veel geld binnenhalen, zoveel je kunt. Maar het mag niet ten koste gaan van accumuleren van andere zaken in je leven. Dus probeer ook je leven in bredere zin op te bouwen.

Kies een routine voor de dagtaken, en houdt je hoofd vrij voor de accumulatie naar de toekomst. Weet waar wat thuishoort en voedt het juiste systeem.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James