Categorieën
Jaaroverzicht

Halfjaar update vermogen 2023

Een van de leukere artikelen die ik mag schrijven zijn de halfjaar en jaarupdate. Met mijn systeem van maandelijks inleggen op de beleggingsrekening en aflossen van schulden, kruipt mijn vermogen elke maand vooruit. Het moment van vooruitgang is dan leuk om nader te bestuderen. Zo zie je hoeveel je over een paar maanden kunt bereiken. Maar deze keer is het anders. Even slikken verwacht ik.

Het jaar begon heel rustig, maar werd een wervelwind. Een week na het boeken van onze vakantie, gingen we weer een aantal huizen bezichtigen. En ja, we hebben een huis gekocht. Niet zomaar een huis. Het is een grote woning, die om een volledige renovatie vraagt. Een reeks aan, voor mij nieuwe, financiële zaken komen aan bod. Overbruggingshypotheek, bouwdepot en de verkoop van een bestaande woning. Interessant is het zeker, stressvol ook.

Daarnaast heb ik in de eerste maanden na één jaar een side-hustle afgerond. Er kwam niet uit wat ik ervan verwachtte. Vooral de afdracht van de franchiseformule (40% van de omzet, geen fixed fee) gaf de doorslag. Maar een andere grote oorzaak was ook de stille plicht om aanwezig te zijn bij meetings, zowel wekelijks bij het lokale team en 3-maandelijks met de landelijke formule. Ik had helemaal geen zin in extra nonsens meetings. Bovendien had ik het trucje nu wel door en ik kan ook zonder franchiseformule deze side-hustle doen. Echter, nu is mijn focus om los te komen van mijn werkgever, en een bedrijf over te nemen. Hierover later meer.

Na al deze wijzigingen en veranderingen voor de toekomst, is het dus tijd om een nieuwe update te geven van mijn vermogen.

Inkomen uit loondienst

Mijn inkomen is onveranderd. Er zijn meerdere problemen bij de eigenaar, dus het gaat niet de goede kant op. Vandaar dat ik druk bezig ben om een uitweg te zoeken. Tot dat moment is mijn inkomen nog 5.500 EUR netto per maand. Echter met dubbele lasten vanaf Mei, gaat dit ook hard eruit.

Inkomen uit eigen onderneming

De side-hustle had vorig jaar een leuk extraatje opgeleverd. Dit jaar is er nog weinig in gebeurd. Ik heb wel twee transacties kunnen doen in de doorverkoop van gebruikte machines, waar ik snel geld kon maken. Het is dus wat magertjes zover, maar niet dramatisch. De netto omzet (minus kosten) dit half jaar is: 6.181 EUR.

Lees hier wat een geschikte side-hustle is voor jou

Inkomen uit vastgoed

Het inkomen uit vastgoed is ongewijzigd. Ik heb de indexatie voor mijn eerste pand doorgezet. Gelukkig is de huurder niet ontevreden en blijft zitten. De bruto-inkomsten uit het vastgoed is 1.668 EUR per maand. En daar blijft met alle kosten netto circa 310 EUR van over.

Lees hier hoe ik 1.600 EUR passief verdien met vastgoed

Vermogen uit investeringen op de beurs

Nu komt het stukje waar ik extra trots op ben. Rond de jaarwisseling stond mijn beleggingsportfolio op 30.500 EUR. Zoals eerder in een blog aangegeven is mijn doel om dit bedrag zo snel mogelijk naar de 100k te brengen. Van de extra inkomsten uit de BV heb ik begin dit jaar meteen 10k ingelegd. En verder heb ik hier en daar wat meer ingelegd. Momenteel staat de portfoliowaarde op 51.600 EUR. Ruim over de helft. Een voorbeeldje van de werking van dit volume is dat laatst de markt twee dagen achter elkaar 1% steeg, en ik krijg er zo ineens 1.000 EUR bij! Dat is de kracht van beleggen in de aandelenmarkt.

Lees hier waarom ik die magische grens van 100.000 EUR wil halen

De cryptobeurs is onveranderd. Mijn portfolio hangt rond de 2.000 EUR en zal de komende tijd niet veel veranderen denk ik.

Mijn netto vermogen

Zie onderstaand het overzicht van mijn netto vermogen.

Grootste verandering is de aankoop van een nieuwe woning bovenaan het overzicht (pand 4). Ik heb nu de waarde van het pand op de aanschafprijs gelaten, vandaar dat het inteert op de mijn nettowaarde (-100k). Maar dit zal na de verbouwing natuurlijk meteen gelijk staan met de schuld. Ik denk eerder dat we meteen overwaarde zullen creëren.

Onze huidige woning loopt natuurlijk vrolijk door in aflossing, dus die staat er nog bij, maar zal eind dit jaar ook vervallen. Dus het is een interessante tussenstatus. Met name de overbruggingshypotheek, die ons in staat stelt om een deel van de overwaarde van de huidige woning (pand 1) om te zetten in een bouwdepot. Deze zal in een keer worden afgelost zodra de woning verkocht is en overgedragen via notaris in november.

We hebben ook onze auto ingeruild voor een kleine goedkoper auto om wat geld vrij te maken voor de aankoop van de nieuwe woning. En de cash in privé gaat ook beetje bij beetje achteruit. Aan het eind van dit jaar verwacht ik niet veel cash meer te hebben, maar wel een woning die woonbaar is!

Dus op naar de 100k op de beurs, en een nieuwe baan en of eigen bedrijf. Volg mijn blog om op de hoogte te blijven.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James