Categorieën
Vastgoed

Hoe ik 1600 EUR passief inkomen verdien

Als ik de titel zo schrijf, lijkt het ineens alsof ik al heel ver ben op mijn weg naar financieel onafhankelijkheid. Want met 2000-3000 EUR per maand kun je een goed leven hebben. En dan zou je jezelf financieel vrij kunnen noemen. Dus nog even en ik zit aan de 2000 EUR per maand. Vrijheid! Maar zover is het nog niet. Bovendien is het niet genoeg. Mijn doel ligt hoger, maar dat neemt niet weg dat het wel fijn is om dit straks te bereiken. Het is ook een beetje clickbait, want van dit inkomen gaat ook maandelijks nog de hypotheeklast af.

Toch kijk ik in dit artikel naar hoe ik gekomen ben tot 1600 EUR inkomen waar ik niks voor hoef te doen. Want ondanks de kosten, blijft het maandelijks binnenkomen en na aflossing van de totale schuld is het netto-inkomen. Dit is mijn weg naar financiële onafhankelijkheid, en ik kan mogelijk jou inspireren om ook dit doel na te streven, te behalen en voorbij te streven!

Eerste pand

Ja, mijn financiële onafhankelijkheid ga ik bereiken met vastgoed.

Dit wist ik al vrij vroeg. Want alle mensen met geld zitten in het vastgoed, dat heeft vast een logische reden. Nadat mijn boekenkast gevuld was met boeken over hoe mensen succesvol zijn geworden en over mensen die financieel onafhankelijk zijn, komt vastgoed erg vaak naar voren. Het is vaak niet de hoofdreden waarmee mensen geld hebben gemaakt, maar wel een hoofdzaak om geld naar passief inkomen om te zetten.

Lees hier hoe de rijken rijk geworden zijn

Dus mijn zuurverdiende geld moest en zou in vastgoed gestopt worden. Het grote voordeel is dat je vaak met geleend geld zelf geld kunt maken. Dus leverage creëren. Ik leg een deel in, om met een hypotheek de rest te kunnen voldoen. Het verschil tussen inkomsten en kosten is voor jou. Maar nu blijkt mijn eerste pand niet de beste deal te zijn, hier een samenvatting.

Mijn eerste pand is een bedrijfshalletje, welke ik via een zakelijke hypotheek heb kunnen kopen. Het brengt 700 EUR per maand in het laatje. Ik kon niet anders dan een lineaire hypotheek afsluiten voor 12 jaar. Dus de aflossing en rente zit rond de 1000 EUR per maand. Deze loopt over 12 jaar terug naar 700, nu zit ik al rond de 950 EUR. Maar voor het gemak gaan we even uit van 1000 EUR en een huur van 700 EUR. Elke maand moet ik dus 300 EUR inleggen om het verschil goed te maken. Dus die 700 EUR inkomsten betekent qua cashflow -300 EUR.

Lees hier hoe ik mijn eerste pand kocht

Echter ik los ook af en heb dus over een relatief snelle periode van 12 jaar de volledige hypotheek afgelost (100k) en het inkomen is dan volledig vrij. Plus ik heb vermogen waartegen ik altijd nog garanties of leningen kan zetten.

Tweede pand

Ik had de smaak te pakken en toen ik eenmaal een huurder had en weer wat geld had gespaard, stond het tweede pand op de korrel. Dit keer was het een verhuurpand in de particuliere sector. Een eengezinswoning met volledig eigendom van alle 3 verdiepingen. Een koopje in een iets minder grote stad, maar later bleek het een superdeal.

Mijn tweede pand brengt maandelijks 900 EUR op. De aflossing en rente is samen 400 EUR. Het beheer besteed ik uit en is 50 EUR per maand. Het gaat om een verhuurhypotheek over 35 jaar. Dus dat duurt nog even voordat die is afgelost. Daarom ben ik blij met de deal, want hij is cashflow positief vanaf dag 1. Die 900 EUR inkomst betekent qua cashflow
+450 EUR.

Lees hier hoe ik mijn tweede pand kocht
Lees hier hoe ik op dit pand 150 EUR per maand erbij kreeg

Dus ja ik krijg 1600 per maand binnen, maar hier blijft maar 150 EUR van over de komende 12 jaar. Je kunt wel de aflossing meetellen, dan krijg ik ongeveer 925 EUR maandelijks in vermogen erbij. En na 12 jaar schiet mijn veije cashflow omhoog naar 450 + 700 = 1150. En dit zal nog wel meer zijn gezien de indexering. Dit is dan inkomen waar ik niets voor te doen. Uiteraard moet ik hier ook het onderhoud en andere lasten van kunnen dragen. Dus een buffer aanhouden is zeker raadzaam. Maar nu snap je waarom ik en vele anderen zo’n fanatieke aanhangers zijn van investeren in vastgoed.

Vastgoed is de manier voor mij

Naast dat je leverage kunt inzetten (geld van iemand anders), de huurder de aflossing laat betalen en meer, ben je ook vaak sneller financieel onafhankelijk met vastgoed dan met indexbeleggen. De verhouding tussen je inleg en de cashflow is gunstiger bij vastgoed. Hier zitten zeker ook wat haken en ogen aan en zeker ook risico’s. Maar als je eenmaal geproefd hebt aan dit concept, laat het je niet meer los.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Via het beleggen in vastgoed kun je relatief lage bedragen 30-50k omzetten in passief inkomen. Plus je asset verliest zijn waarde niet. Sterker nog, gezien de afgelopen 100 jaar en langer, zal het alleen maar stijgen. Grond is schaars en woonruimte zeker ook. Het zal zeker ups en downs kunnen, maar voor de lange termijn is het een redelijk veilige beleggingscategorie gebleken. Mijn plan is dus om volgende jaar (2022) een derde investeringspand aan te kopen. Dit keer zal het in het buitenland zijn. En daarmee doe ik weer nieuwe kennis op, die ik graag met jullie deel! Dus volg mijn blog, meld je aan voor de nieuwsbrief en tot snel.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James