Categorieën
Financieel

Persoonlijke financiële doelen stellen

De herfst is begonnen. Het is druilerig en koud en het einde van het jaar is in zicht. Nu kun je al je eindejaar resultaten voorspellen. Mijn vraag aan jou is, ben je tevreden? Ga je volgend jaar weer een jaar beleven zoals deze, of moet er iets gebeuren? Zijn de resultaten niet wat je eigenlijk wilt? Dan is het radicaal insturen van een ander pad mogelijk de uitweg.

In mijn situatie kan ik bijna mijn 5-jaren plan vooruitplannen. En dat is goed, maar ook een beetje deprimerend. Want als ik zo doorga als nu, krijg ik qua vermogen over 5 jaar tussen de 100-150k erbij, dat is een leuk vooruitzicht, maar het is niet genoeg. Dus het moet anders. Ik stel dus een nieuw persoonlijk doel. Voordat januari er is, ga ik mijn financiële doelen bijstellen.

Historie

In het kort ben ik vanuit school na een paar baantjes in het ondernemerschap gestapt. Dit zou het helemaal zijn en worden voor mij. Toen ik een paar jaar geleden hierop terugkeek, was het zeker geen succes te noemen. En nu ik werkzaam ben voor een investeerder ben ik een verkapte ondernemer, maar wel met een salaris als werknemer. Echter de controle over het bedrijf heb ik niet. Ik kan alleen bijsturen en ik heb geen eigendom.

De afgelopen jaren heb ik het bedrijf opgebouwd, mijn klantenkring uitgebreid en mijn salaris een paar keer kunnen verhogen. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet hoe je snel echte waarde opbouwt. En ik ben dus tot het besef gekomen dat ik met enkel salarisverhogingen mijn nettowaarde niet snel genoeg gaat stijgen. Ik moet weer gaan ondernemen. Controle krijgen over mijn eigen bedrijf en financiën.

Lees hier hoe de rijken rijk geworden zijn

Slow way

De langzame methode om rijk te worden is om netjes elke maand een bedrag naar de aandelenmarkt te storten, je schulden te verkleinen en na een jaar of 20-30 heb je genoeg bij elkaar om te rentenieren. Uiteraard kun je het versnellen door meer in te leggen en nog agressiever je schulden af te lossen, zodat je weer meer kunt investeren. Maar het blijft een spel waarin je de markt gebruikt om kapitaal te laten groeien. Maar je zult nog altijd van een ander inkomen moeten leven. Ja, je kunt van je dividend leven maar juist het herbeleggen zorgt voor de exponentiele stijging van je vermogen. In ieder geval heb ik mijn hoop gevestigd op vastgoed.

Lees hier hoe ik beleg in de aandelenmarkt

Faster way

De snellere manier om financieel onafhankelijk te worden is via vastgoed. Er zijn weinig vormen van investeren waarbij een dergelijke cashflow op je geld verdiend kan worden. Uiteraard is niet iedere deal hetzelfde, maar de kansen zijn groter in vastgoed dan in andere assets. Daarnaast is het een bewezen methode van investeren, want niet voor niets hebben zoveel mensen met kapitaal een (groot) deel van hun vermogen in stenen zitten. Het pand wordt doorgaans meer waard, en de maandelijkse huur zorgt voor een voorspelbaar inkomen.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Fastest way

De snelste manier om financieel onafhankelijk te worden is om een eigen bedrijf te hebben. Er zijn mensen die heel veel verdienen. Hoge salarissen van 200, 300 of 400k per jaar zijn niet gek voor senior functies in allerlei sectoren. Maar hoeveel neem je nu echt mee naar huis? En hoelang duurt het voordat je op zo’n positie komt? Of je breekt door als artiest, kunstenaar, media persoonlijkheid of iets dergelijks. Dan kun je zeker miljoenen per jaar binnenhalen. Het kan zeker, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Het echte geld wordt verdiend door de ondernemers. De tonnen of miljoenen per jaar, die naar eigen holding gestort kunnen worden geven pas echt de mogelijkheid snel passief inkomen te creëren. Als je nu met 30-40k per jaar een pand kunt kopen, wat kun je dan met 500 of 800k in een jaar? Dan heb ik in dit ene jaar al mijn doel bereikt! Met de resultaten die ik voor de eigenaar heb behaald, zou ik zelf nu al financieel onafhankelijk zijn geweest. Maar dat ben ik nu niet, omdat ik het voor iemand anders heb verdiend. Ik ben geen eigenaar.

Doelen

Dus het doel is duidelijk. Eigenaar worden van een bedrijf of bedrijven die meer geld genereren dan een gemiddeld loon. Mijn huidige inkomen is netto 66.000 EUR. Dus om datzelfde bedrag uit te kunnen keren uit eigen beheer zou ik grofweg 120.000 EUR moeten kunnen uitkeren naar mijn holding BV. Maar ik kan natuurlijk ook inzetten op het uitbouwen van side-hustles, voordat ik stop met mijn huidige functie. Ook is winstdeling een manier om mijn huidige werkzaamheden uit te breiden.

Lees hier welke side-hustle voor jou geschikt is

Het doel is dus om binnen 5 jaar financieel onafhankelijk te zijn, hiervoor heb ik een extra vermogen van 500k nodig. Dus 100k per jaar.

Het doel voor volgend jaar is dus om 100k te pakken.

Wat is jouw doel?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James