Categorieën
Financieel

Minimalisme en Financiën

Ik ben in gesprek met mijn werkgever, het gaat over de strategie voor volgend jaar. En natuurlijk mijn doelen en financiële verwachtingen. Dan vertelt hij doodleuk dat hij weer een nieuwe Ferrari heeft besteld. Die pas over 2 jaar uit de productie komt rollen. Dan ruilt hij zijn huidige Italiaanse raspaard in voor de nieuwe. ‘Zolang ik nieuwe Ferrari’s kan kopen, gaat het goed’, is zijn gevleugelde uitspraak. Die vergeet ik niet meer.

Mogelijk is het een generatie-ding of een levensfase ding, maar die Ferrari is voor mij nu niet belangrijk. Ik kan zeker genieten van sportwagens en ik waardeer mooie kwaliteitsproducten. Maar op dit moment voel ik me minimalist. En als Millennial mag een blog over minimalisme natuurlijk niet ontbreken.

Krent

Wanneer ben je een minimalist? Voor mij betekent het dat de waarde van spullen lager staat dan de waarde van tijd, energie, ervaringen en de minder tastbare zaken in de wereld. Maar aan de andere kant kan een minimalist ook iemand zijn die alleen maar bezig is met auto’s of geld. Een minimalist is meer gericht op zijn hoogste prioriteit dan iets anders. Dat uit zich in zijn gedrag en handelen.

Een minimalist is niet automatisch een krent. Hoewel het zo kan lijken door het niet meedoen met overmatig consumeren. Een krent is in mijn definitie zo gehecht aan zijn geld, dat hij zelfs bij het winnen van tijd of het beleven van unieke ervaringen niet kan scheiden van zijn geld.

Ik betaal liever een euro meer voor een fruit dat vers gesneden is, dan dat ik een kwartier sta te kloten in de keuken.

Dat is een minimalist over een krent. Geen geldslaaf.

Filosofie

Iedereen heeft zijn of haar eigen grenzen en dat maakt het minimalisme ook een begrip dat voor ieder naar eigen invulling gebruikt kan worden. Er zijn mensen die helemaal losgaan. Geen bankstel, geen tafel en stoelen, geen woning, geen nieuwe kleren. De ander is iets gematigder en pakt gewoon een koffie als het uitkomt, koopt af en toe eens een nieuwe jas en een paar schoenen.

De filosofie achter het minimalisme komt uit het stoïcijns gedachtegoed en het boeddhisme. Laat dat nu iets zijn waar ik al jaren me in verdiep en waar meerdere boeken de boekenkast sieren. Het leven is vluchtig, eindig en de waarde zit in ervaringen van het hier en nu. Dus wat voegen materialistisch dingen toe? Welk gat vul je als je spullen koopt? Geluk, voldoening en succes is persoonlijk en vooral iets dat uit ervaringen bestaat. Ik denk dat materiële zaken ervaringen kunnen versterken, maar niet noodzakelijk zijn. Een dag waar ik voldoening uit haal bestaat uit dingen doen, dingen ondernemen, mogelijk (hard) werken, sporten of fysiek bezig zijn en een goed boek lezen. En natuurlijk bewust genieten van je kind en partner. Dat zijn de dingen waar je aan het eind van de dag met een fijn gevoel kunt afsluiten.

Dus als dat je geluk brengt, zou je dat dan niet elke dag willen doen? Zo probeer ik elke dag dingen in te plannen die mij laten groeien, mij fysiek in gang zetten en bewust genieten van mijn kind. Het lukt niet elke dag, maar het is een streven, want de gelukkige dagen die je nu beleeft maken een gelukkig week, jaar en uiteindelijk een gelukkig leven.

Lozen

Minimalisme bestaat ook uit het lozen van dood gewicht. Of het nu fysieke dingen zijn of mentale ballast. Een relatie, een probleem dat zich voortsleept of een eigen zaak waar je van af wilt. Een ‘licht’ leven is beter voor lichaam en geest. Het maakt je wendbaar, sneller en bewust van wat echt belangrijk is. In een kledingkast die uitpuilt van spullen, zitten er kleren in de kast die je nooit meer gaat dragen. Ruim het op, gooi het weg.

Niet voor niets geeft het opruimen van de kast een fijn gevoel. Alles weer netjes, alleen de essentiële zaken zijn overgebleven. Het probleem zit hem juist is het loslaten of weggooien, dus de kunst is om het elke keer een beetje meer te doen. Met kleren hou ik per seizoen aan, dat als ik het een paar weken al niet hebt gedragen, ik het veilig kan wegdoen.

Financieel

Wat is dan minimalisme op financieel gebied voor mij? Allereerst is het de eenduidige focus op wat echt belangrijk is. Voor mij is dat passief inkomen om vrijheid te genereren om meer ervaringen en tijd te krijgen. Mijn spaargeld heeft dus een duidelijk doel. Alles naar het vastgoed of beleggingen om dat passieve inkomsten te verkrijgen. Geen gekke aankopen, die niet bijdragen aan dit doel. Geen loos geld oppotten, dat geen inkomen brengt. Alles gericht op het onafhankelijk worden en vrije cashflow binnenhalen.

Lees hier waarom ik investeer voor passief inkomen

Daarnaast kan ik ook gemakkelijker afscheid nemen van zaken die er niet toe doen. Speel ik al een tijd niet meer op die gitaar? Ok ik zet het om in geld, dat ik weer kan beleggen. Alles wat ik nog kan omzetten in geld, kan op marktplaats. Alles wat niks meer waard is gaat naar de stort.

Mijn leven moet een mooi verhaal worden. Dit levensverhaal bestaat uit ervaringen die deze korte tijd op aarde waardevol voor mij en mijn familie hebben gemaakt. Het is niet gemakkelijk, maar de simpele dingen kun je elke dag en zelfs nu doen. Doe de dingen die je voldoening geven, en streef naar een doel. Laat de rest buiten beschouwing. Kijk naar welke ervaringen je als persoon echt rijker maakt. Als daar een Ferrari bij hoort is dat ook prima.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James