Categorieën
Financieel

Waarom is passief inkomen zo belangrijk voor mij?

Met de millennial-generatie (waar ik er een van ben), kregen we meer en meer aandacht voor FIRE, ‘woke’ zijn, niet te hard werken, en dus passief inkomen. Automatisering is een geschenk en minder werken voor hetzelfde resultaat is een rode draad op weg naar een universeel inkomen. Een inkomen zonder te hoeven werken, waarbij de mensheid beter wordt en het zware werk aan robots laat. In dit artikel kijk ik naar waarom passief inkomen voor mij zo’n groot thema is en dus de basis vormt voor mijn blog.

Uiteraard generaliseer ik de millennial en ben ikzelf zeker niet overtuigd van bijvoorbeeld een universeel inkomen. Maar ik merk wel dat het gesprek onder mijn generatiegenoten op dezelfde gedachten zijn gebouwd. Zoals: ‘Werken moet ook leuk zijn’, ‘liever meer vrijheid dan hoger loon’ en de thema’s FIRE en passief inkomen staan hoog op de verlanglijst. Wat dat betreft voel ik me een echte millennial. Aan de andere kant ben ik wel een kapitalist en vind ik dat je moet werken voor je geld (in welke vorm dan ook). Ondernemerschap in de breedste zin van het woord, vormt de basis voor ieder effectief persoon en moet ik elke fase van het leven gestimuleerd worden.

Vrijheid

Het overkoepelende thema dat hierop van toepassing is en de reden waarom passief inkomen zo veel betekenis heeft voor mij, is vrijheid. Vrijheid om te leven en te kiezen voor jezelf. Vrijheid om je uren op de dag zelf in te delen. Vrijheid om een vakantie te nemen wanneer je wilt. Vrijheid om je eigen stappen te zetten in je carrière.

Vrijheid om te kiezen.

Soms is het gevoel van vrijheid al meer waard dan de echte vrijheid. Zo had ik ooit voor korte tijd een baan, waar ik 26 vakantiedagen had. Dit concept van vakantiedagen kende ik wel, maar nu het op mij van toepassing was leek het me te verstikken. Buiten het feit dat de baan (na 4 maanden) al niet veel perspectief bood, was het idee dat je maar 26 dagen extra vrij mocht pakken een hele enge. In mijn huidige baan, mag ik gaan wanneer ik wil. En het grappige is, ik pak veel minder dagen op dan 26 per jaar. Maar ik heb de vrijheid en dat telt.

Vrijheid zit het vooral ook in de dagbesteding. Als je werkt voor een baas ben je altijd bezig om een project voor hem of haar te doen. Je eigen projectjes en interesses moet je maar in je eigen tijd doen. Het mooie aan volledig vrij te zijn is niet alleen om op het strand te liggen, maar ook om je eigen passies na te streven. De keuze om vrij te zijn, zal bij mij niet leiden tot een leven op het strand. Ik vind werk in bepaalde vorm heel leuk en uitdagend. Het is geen vies woord. Maar het moet dan wel voor mijn project zijn!

Onafhankelijkheid

Een ander thema dat sterk samenhangt met vrijheid is onafhankelijkheid. En dat is mijn streefpunt. Passief inkomen creëert onafhankelijkheid, omdat je niet meer afhankelijk bent van één inkomstenstroom. De meeste van ons zijn afhankelijk van een enkele inkomstenstroom, je baan of je eigen onderneming (zelfstandige). Ten eerste is het een risico, omdat je geen spreiding hebt en fragiel bent voor tegenslagen, vooral als zelfstandige. Ten tweede is het ook een hele trage weg naar financiële onafhankelijkheid. Probeer eens een miljoen bij elkaar te sparen als je een gemiddelde baan hebt. Dit duurt meerdere decennia. Als grootverdiener of zelfstandige kan het veel sneller gaan. Maar je verruilt nog altijd je tijd voor geld. En tijd hebben we allemaal maar 24 uur in de dag.

Om volledig onafhankelijk te zijn, kun je beter meerdere inkomens opbouwen. En gezien we allemaal maar evenveel tijd in de dag hebben, is een passief inkomen een ideale vorm. Kijk naar beleggen in de beurs, er bestaat niks passievers dan dat. Beleg in index-trackers die dividend uitbetalen en je bouwt veel sneller een vermogen op. Of vastgoed, een activa-klasse die door de jaren heen een stabiele is gebleken, met gezonde waardestijgingen en heel fijne huurinkomsten. Elk los object zou je als een aparte inkomstenstroom kunnen zien.

Lees hier hoe je eenvoudig kunt beleggen in aandelen

Lees hier hoe je belegt in vastgoed

Waarom is werken voor een baas dan zo erg? Of waarom is het nu zo belangrijk dat je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk bent? Als ik alles relativeer en deze vragen aan mezelf voorleg, dan valt het wel mee. Ik heb een hele fijne baan. Ik heb geen druk op mijn financiële situatie, ik kan leuk leven als ik wil. Waarom is het dan zo belangrijk? Waarom snap ik anderen die ook deze vorm van onafhankelijkheid nastreven.

Alles is vergankelijk

Een inkomen of leuke baan is nooit voor altijd. Er hoeft maar een leidinggevende gewisseld te worden of een crisis op te komen en je leven kan snel verzuren. Bovendien wen je aan een ‘steady pay check’, dus die wil ik in dezelfde mate als passief inkomen verdienen. Dan pas ben ik happy. Ik ben erg gefocust op het zelfstandig kunnen indelen van mijn leven. Een externe factor die gaat over jouw beloning is daarin een risico. Ik heb een hele goede relatie met mijn werkgever, maar je weet nooit hoe het kan lopen. En ik ga zeker niet mijn financiële toekomst in de handen leggen van iemand anders.

Daarnaast heb ik gezien wat het is om alles te verliezen. Mijn vader heeft zijn bedrijf failliet verklaard en moet nu langer doorwerken dan hij zou willen. Zelf heb ik ook op en onder een minimumloon geleefd. En ik zal nooit weer in die situatie terecht willen komen. Naast dat ik de verantwoordelijkheid draag voor vrouw en kind, wil ik niet meer hoeven nadenken of ik genoeg geld heb om essentiële zaken te kunnen kopen. Ik denk dat dit de grootste drive is, die ervoor zorgt dat ik nog altijd doorga met investeren en niet rustig aan ga doen.

Een verlengde hiervan is inflatie en inkomen als je ouder bent. Een passief inkomen is een ding, een comfortabel passief inkomen een ander. Ik ga niet zwoegen en hard werken om financiële doelen te bereiken, alleen maar om dan 40 jaar van mijn leven op een houtje te bijten. Ik wil weten dat ik kan leven. Leven als een koning. Daarom is 10k per maand voor mij het minimumbedrag passief inkomen dat ik wil bereiken. Hiermee kan ik nu goed leven, en kan ik met nog een aantal kinderen erbij ook over 20-30 jaar goed leven.

Alle tijd

Waarom moet het dan zo snel? Waarom niet een beetje leven tussendoor? Waar die druk vandaan komt? Ik voel een grote druk om steeds meer te verdienen en dan weer te beleggen in aandelen en vastgoed. Het leven is kort. Ik wil zo snel mogelijk met hard werken tot een punt komen, waarin ik mijn tijd helemaal zelf kan indelen. Een werkleven van 30-40 jaar met steady beleggen maakt een prima pensioen. Maar ik wil op mijn 40ste niet meer hoeven werken. En dan alleen maar leuke projecten oppakken.

Daarnaast zit ik in een modus van extreme focus. En dat voelt eerlijk gezegd erg fijn. Ik heb al vanaf mijn midden 20’er jaren het doel om financieel vrij te zijn. En dat kan ik niet loslaten. Het geeft zin aan mijn dag en plezier als ik bepaalde mijlpalen bereik. Ik kan die aankoop links laten liggen, omdat ik pas die aankoop wil doen als ik een nieuw pand heb gekocht. Het is een spelletje met en tegen mezelf en het levert resultaat. Ik heb een doel een missie. En niets gaat me stoppen om dat te bereiken. Je gaat het zien!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

2 reacties op “Waarom is passief inkomen zo belangrijk voor mij?”