Categorieën
Financieel

Hoe ‘passief’ is passief inkomen nou echt?

Het walhalla van financiële vrijheid is passief inkomen. Want voor passief inkomen hoef je helemaal niets te doen. Het is letterlijk slapend rijk worden. Voor mij en schijnbaar de generatie waartoe ik behoor, millennials, is passief inkomen heel belangrijk. Werken in ruil voor je uren en energie is passé. Er is meer in het leven dan een saaie 9 tot 5 baan. Maar als je de idealistische tienerjaren en begin 20 voorbij bent, slaat realiteit hard in je gezicht. Om je leven leuk te kunnen leven, heb je geld nodig. En dus inkomen.

Lees hier waarom passief inkomen belangrijk is

Je moet een baan nemen. Het is niet wat je dacht van het leven, maar je moet wat. Buiten je werkuren is de zoektocht naar passief inkomen gestart. Je kan nu een baan nemen en met het geld dat je overhoudt passief inkomen creëren. Of je start een eigen bedrijf waarmee je meteen passief inkomen kan maken. Niet elk passief inkomen is volledig passief. Er is altijd wat werk benodigd om het te continueren, of de administratie bij te houden. Als tijd het allerbelangrijkst voor je is, is het goed te weten hoeveel tijd je nu echt kwijt bent aan ‘passief’ inkomen. In dit artikel kijk ik naar wat ik kwijt ben aan mijn extra inkomens.

Lees hier hoe je 300 EUR passief inkomen per maand verdiend

In mijn geval zijn er naast mijn baan, vier andere vormen van inkomsten. Ik heb ze gerangschikt naar het aantal uur dat ik ermee bezig ben.

  1. Beleggen in de beurs (0-1 uur per maand)

Elke maand leg ik 300 EUR in op de aandelenbeurs. Ik splits het in twee trackers; Vanguard S&P 500 en de VanEck AEX tracker. Ik maak het geld over, zet de orders in en controleer de uren of dag erna of het is ingezet. Daarna werk ik de administratie even bij en klaar. Ik doe er verder niks meer mee. Tuurlijk kijk ik meerdere keren per maand wat de status is, maar dat is niet eens nodig. De beleggingshorizon is 20-30 jaar, dus kijken op de korte termijn heeft alleen zin om mijzelf te motiveren het sneller meer te maken. Daarom denk ik eraan om eind dit jaar mijn inleg te verhogen.

Het rendement op de beurs is gemiddeld 5-7% over langere tijd (10 jaar of meer). Dus je kunt zeggen dat een uur per maand een heel goed rendement opbrengt.

  1. Vastgoed; 2 panden, waarvan 1 met beheerder (1-2 uur per maand)

Ik ben in het bezit van twee investeringspanden. Eén ervan heb ik in eigen beheer en is een commercieel pandje. Dus er zijn tijden geweest toen het nog niet verhuurd was, dat ik er moest zijn voor bezichtigingen en telefoontjes moest opnemen. Ook moet ik zelf het contract opstellen en de overdracht regelen. Voor nu heb ik er een huurder inzitten. En is de tijd die ik kwijt ben bijna nihil. Enkel de administratie bijhouden van de betalingen.

Mijn tweede pand is in beheer bij een professionele beheerder, dus daar heb ik geen zorgen aan. Hoogstens bij een reparatie, wordt mijn goedkeuring gevraagd. De cashflow (voor kosten) van 1.650 EUR per maand is voor deze twee panden een prima uurloon!

Lees hier hoe ik mijn eerste beleggingspand kocht

  1. Crypto (10-15 uur per maand)

Een nieuwe investeringscategorie, waar ik begin 2021 in ben begonnen, is de wereld van cryptocurrencies. Het is een zeer volatiele rit tot nu toe, maar ik ben in de paar maanden als actieve belegger heel wat wijzer geworden. Ik leg elke maand een paar honderd euro in, en probeer de juiste crypto-tokens te kopen voor de lange termijn. Maar de markt en de cultuur eromheen is erg aanlokkelijk. Zo aanlokkelijk dat ik al meerdere keren extra heb ingelegd en heb bijgekocht. De FOMO is real.

Wat een redelijk passieve vorm van beleggen is, wordt dus iets actiever. Omdat de kansen groter zijn gaat iets meer aandacht hier naartoe. Maar ik denk dat ik me iets rustiger moet houden en proberen niet te laten leiden door het sentiment van de markt.

Lees hier waarom je in crypto moet investeren

  1. Side-hustles (20-30 uur per maand)

Dan zijn er nog verschillende projectjes, ondernemingen, of side-hustles, hoe je ze wilt noemen. Ten eerste heb ik nog een goede klant, die ik nog heb overgehouden toen ik voltijd zelfstandig was. Deze klant laat me website- en marketingklussen doen. Het kan in een week 10 uur zijn, en dan een paar weken niks. Het is zeker geen passief inkomen, maar het is wel lekker om mee te pakken.

Daarnaast heb ik nog een handeltje in sportartikelen die ik in mijn sportclub en online verhandel. Het is een eigen merk en vereist meer uur dan ik erin stop. Daarom zijn de resultaten nu wat mager. Gezien het aantal dingen waar ik mee bezig ben, zal deze als eerste eruit gaan. Het was leuk en veel geleerd, maar het verdient meer aandacht. Bovendien is het inkomen niet geheel passief van aard, dus gaat mijn voorkeur uit naar andere projecten.

Altijd ben ik bezig om nieuwe projecten te starten, waarvan ik denk dat ze een succesvol bedrijf kunnen worden. Daar zit nu nog weinig rendement in, maar kan op den duur wel inkomen opleveren. Zo ook dit blog, waar ik zo’n 3-4 uur per week mee bezig ben. Helaas komt er nog geen inkomen uit. Maar als hier meer bezoekers komen, zou ik met advertenties of affiliate marketing wat passief inkomen kunnen genereren. Vooralsnog is het weinig tot niks. En toch vreet het de meeste uren van al mijn projecten!

Passief inkomen komt van actief uitgeven

Dat is ook precies de paradox van passief inkomen.

Het vereist namelijk een actieve uitgave van geld, energie en tijd voordat je passief inkomen krijgt.

Buiten de welgestelden die hun miljoenenportfolio’s netjes overdragen aan het nageslacht, is het voor ons eerst noodzakelijk een portfolio op te bouwen.

Het kost tijd. Denk aan het beleggen op de beurs, waar je in 30 jaar een miljoen bij elkaar kan investeren. Of met panden, waar je met een 15 jaar financieel onafhankelijk kunt worden.

Het kost ook geld. Een pand koopt zich niet vanzelf. En er zijn zeker mogelijkheden om panden met weinig of geen inbreng aan te schaffen. Maar je nettowaarde en winst op je investering zal hier dan ook minder zijn.

Het kost ook energie. Of het nu je onderneming of je baan is. Je zult iets moeten opbouwen en dat slim beleggen voordat er wat passief inkomen is. Het vereist dat je jezelf inleest en onderwijst in de onderwerpen beleggen, investeren, aandelen, vastgoed, etc. Jij moet het doen. Niemand anders gaat het voor je doen.

Maar dat is het mooie aan de reis naar passief inkomen en ook financiële onafhankelijkheid (ik heb het nog niet bereikt). Maar je leert, je groeit en je leeft. Je hebt een passie, een doel elke dag dat je uit bed stapt. En dat maakt het leven voor mij nog zinvoller.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James