Categorieën
Financieel

Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder?

Als je dit artikel leest ben je mogelijk ook een fan van het lezen van boeken. Ik wel. Ik lees tussen de 15 en 20 boeken per jaar. Veel van die boeken gaan over geldzaken. Zoals het investeren in vastgoed, de aandelenmarkt en persoonlijke financiën. Daarnaast heb ik interesse in boeken met nieuwe concepten, grote ideeën en alle non-fictie waar je slimmer van wordt. In dit artikel kijk ik naar de kracht van het lezen van non-fictie boeken en waarom ik denk dat de beste investeerders lezers zijn.

Op schouders van voorouders

De hoofdreden waarom het lezen van boeken je een betere investeerder maakt, is omdat je direct leert van je voorgangers. De beleggers, investeerders en ondernemers die hun kennis delen met jou, bieden een basis vanwaar jij jouw kennis kunt uitbouwen.

Met het lezen van boeken sta je als het ware op de schouders van de generaties voor ons.

Niet voor niets is door de boekdrukkunst de kennisoverdracht op grote schaal doorgezet, en zo heeft de mensheid sneller progressie geboekt.

Nu kun je ook je buurman vragen, hoe hij het ziet. Maar het mooie aan boeken is dat je auteurs kan kiezen die zelf de ervaringen hebben opgedaan. Die zelf met hun voeten in de klei hebben gestaan. Dit maakt de informatie en kennis des te meer waard. Je weet dat deze persoon het geleefd heeft, dus je niet zomaar iets verteld. De betrouwbaarheid van zijn of haar bevindingen zijn zeer hoog. In tegenstelling tot sommige mensen die enkel citaten herhalen of teksten schrijven alsof ze het zelf hebben ervaren. Als je advies zoekt over het bouwen van een huis, is het wel goed om te weten dat de aannemer al eens iets heeft gebouwd. Ga je succes zoeken over investeren, dan wil je ook weten dat deze persoon al succes heeft gekend. Zet je bullshit-meter aan.

Tijdloos

Je kunt toch ook een blogje lezen, of een filmpje kijken? Uiteraard is er veel te halen uit blogs, video’s en podcasts, maar een goed boek schrijven kost veel tijd. En heel veel moeite. Hiermee selecteer je dus de mensen die niet de tijd willen nemen om een sterk boek neer te zetten. Mogelijk zelfs een tijdloos boek. In de beste boeken vind je dan ook concepten die standhouden in de tijd. Als er zaken instaan die niet meer relevant zijn, zullen er nieuwe boeken komen en zo zal de lijst met klassiekers zich altijd blijven ontwikkelen.

Informatie en kennis

Bij het lezen van een boek is er veel informatie te vinden. De kennis krijg je pas met het daadwerkelijke toepassen van de concepten. Dus een goed boek zal je altijd met minimaal één idee in de praktijk aan de slag laten gaan. Het aanzetten tot actie is in mijn ogen een kenmerk van een degelijke auteur. Ik probeer per boek, minimaal één concept toe te passen of te veranderen in mijn leven. Per boek schrijf ik ook aantekeningen op in een klein notitieboekje, zodat ik de kennis beter opsla en zaken terug kan lezen. Ik moet zeggen, dat ik met het lezen van het 10e boek over vastgoed niet veel nieuwe informatie tegenkwam.

Wat dat inhoudt is dat ik na het lezen over een aantal boeken van verschillende auteurs over hetzelfde onderwerp bepaalde kennis heb opgebouwd. Het is moeilijk om nog nieuwe concepten of inzichten te vinden over dit onderwerp. Dit is een mooie plek om te zijn. Je voelt je heel erg thuis in het onderwerp en niemand kan je nog van de wijs brengen. Vooral niet door mensen waaraan je merkt, dat ze zelf geen praktijkervaring hebben, of ooit een letter gelezen hebben. Hoe meer je leest, hoe meer je de kern in je opneemt. Niemand kan jou nog voor de gek houden.

Een ander voordeel van het lezen van boeken is dat je meerdere perspectieven leert kennen. Als je jezelf uitdaagt en van verschillende auteurs leest, krijg je meer overzicht van het totale onderwerp. Er zijn altijd meerdere perspectieven op een onderwerp en hoe meer je kent, hoe meer je je beslissingen kracht kunt bijzetten.

Waarom niet andere media

Lezen kost tijd en vereist gerichte aandacht. Ik zie het bijna als mediteren. Het brengt me tot rust, omdat ik ‘productief’ bezig ben en mijn geest rust geef. Ik focus maar op één ding; het lezen van deze woorden. Het maakt me een betere belegger, omdat ik niet overhaast dingen ga doen. Bijvoorbeeld als ik een video kijk over een nieuwe cryptomunt, ben ik vaak geneigd meteen te investeren. Een boek gaat in op de onderliggende concepten en laat je nadenken over een je eigen plan.

Daarnaast leer je veel meer van een boek, dan van die vluchtige online cursusjes. In een boek lees je volledige redenering van een bepaalde strategie. En je kunt vaak achterhalen vanwaar die strategie komt. Zodat je jouw eigen onderzoek kunt doen. Lezen gaat ook sneller dan luisteren naar audio of kijken naar een video. Zo kan ik dus in potentie meer leren in dezelfde tijd. En noem me ouderwets, maar het vasthouden van een fysiek boek is voor mij een must!

Nu actie

Waar ikzelf soms voor moet oppassen is het concept ‘paralysis by analysis’. Ofwel het over-analyseren van een bepaald onderwerp, en daardoor niet tot actie overgaan. Bijvoorbeeld voordat ik een bedrijf ging starten heb ik wel tientallen boeken gelezen over het starten van een eigen onderneming, en alles wat erbij hoorde. Ik wilde zoveel mogelijk leren van succesverhalen voor mij. Na verloop van tijd, merkte ik dat het mogelijk ook een uitstelmechanisme was. Voordat ik echt kon starten, moest ik eerst dit boek lezen. Oh ja, nu dat ik deze gelezen heb, moet ik eerst die auteur nog checken. Stop. Op een gegeven moment weet je genoeg en is het tijd voor actie. Val niet ten prooi aan dit sluipende uitstelgedrag en lees goede boeken, maar onderneem vooral actie.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

3 reacties op “Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder?”

[…] Mijn boekenkast is gevuld met boeken, waaronder deze 5 boeken. Ik lees tussen de 15 tot 20 boeken per jaar. Van dikke pillen tot kleine paperbacks. Lezen heeft voor mij een aantal grote voordelen. Het dwingt me om stil te zitten en te focussen op 1 ding, bijna als een soort meditatie. Ik leer ervan en kan deze kennis toepassen in mijn eigen leven. Meer over mijn liefde voor lezen in het artikel: Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder. […]

[…] Mijn boekenkast is gevuld met boeken, waaronder deze 7 boeken. Ik lees tussen de 15 tot 20 boeken per jaar. Van dikke pillen tot kleine paperbacks. Lezen heeft voor mij een aantal grote voordelen. Het dwingt me om stil te zitten en te focussen op 1 ding, bijna als een soort meditatie. Ik leer ervan en kan deze kennis toepassen in mijn eigen leven. Meer over mijn liefde voor lezen in het artikel: Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder. […]

[…] Mijn boekenkast is gevuld met boeken, waaronder deze 15 boeken. Ik lees tussen de 15 tot 20 boeken per jaar. Van dikke pillen tot kleine paperbacks. Lezen heeft voor mij een aantal grote voordelen. Het dwingt me om stil te zitten en te focussen op 1 ding, bijna als een soort meditatie. Ik leer ervan en kan deze kennis toepassen in mijn eigen leven. Meer over mijn liefde voor lezen in het artikel: Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder. […]