Categorieën
Financieel

De 3 manieren om miljonair te worden

De ‘rat race’. Met z’n allen zitten we vast in een constante competitie voor meer inkomen, meer status en dus werken we meer en meer. Als ik meer verdien kan ik eruit stappen, maar dan komt status weer om te hoek kijken en geef je weer toe aan levensstijlinflatie. Zo kom je dus niet verder. De ‘rat race’ blijft maar doorgaan tot je pensioen of soms zelfs tot je dood.

Ik wil uit de ‘rat race’. Dat is de oorzaak voor de wens om financieel onafhankelijk te worden. En dit blog is mijn verslag van die reis naar passief inkomen, waarvan ik kan leven. Wat dat is kan voor iedereen verschillen. Ik heb als doel om 10k passief inkomen te hebben, maar ik kan al financieel onafhankelijk zijn met 4 of 5k per maand. Dit bedrag is hoger geworden door mijn twee kinderen en het kopen van een duurder huis, precies wat je niet wilt doen als je snel onafhankelijk wilt worden. Maar deze stap was voor mij een belangrijke stap in kwaliteit van leven en dus heb ik hem bewust genomen.

Met die kids en het nieuwe huis wil ik zeker niet tot mijn pensioen verplicht zijn om te werken. Voor mij zou dat een leeftijd van bijna 70 zijn. Ik WIL vooral werken, op mijn voorwaarden en mijn agenda. Ik zie mezelf niet niks doen, maar geld mag niet de reden zijn om te werken. Dus miljonair worden, of anders gezegd financieel onafhankelijk worden, is de weg.

In een boek van FIRE-prominent Kristy Chen, Quit Like A Millionair, las ik over haar reis naar onafhankelijkheid. Hierin werkte ze als goedbetaalde programmeur en zette alles aan de kant voor haar vroegpensioen. Ze stopte nagenoeg alles in een index fund, en binnen zeer snelle tijd (minder dan 10 jaar) kon ze met pensioen. Wat mij het meest raakte was haar verhaal over de 3 krachten van geld.

The 3 forces of money

  • Money coming in [income]
  • Money going out [Expenses] -> Savings
  • Money generated from money [Investments]

Deze 3 manieren van geld kennen we allemaal wel, en is ook niet wereldschokkend. Echter daarna schrijft ze:

“People who manage to break out and become millionaires at a young age tend to be average (or slightly above average) on two of these forces, and exceptionally good on the third.”

This means there are three types of millionaires:

  • hustler (income)
  • investor (investments)
  • optimizer (savings)

In andere woorden, om uit de rat race te stappen moet je gemiddeld of beter dan gemiddeld zijn in de vaardigheden van 2 krachten van geld en uitmuntend in 1 kracht.

  • Dus de Hustler (income) is uitmuntend in het verdienen van geld.
  • De Investor (investments) is uitmuntend in het genereren van geld uit geld.
  • De Optimizer (savings) is uitmuntend in het sparen en beheren van uitgaven.

Het feit dat veel mensen goed of uitmuntend zijn en 1 van de krachten, maar zwak zijn in 1 of 2 andere krachten maakt dat er geen sprong naar welvaart gemaakt kan worden. Je moet gemiddeld of beter zijn op de 2 andere krachten. Bedenk dat iemand die veel inkomen heeft, maar alles uitgeeft aan ‘non-investments’ niet veel verder komt dan iemand die weinig verdient. Een ander voorbeeld is iemand die heel goed kan sparen, maar heel weinig inkomen genereert. Dan kun je nog zo goed zegeltjes sparen om die 15% korting te pakken op boodschappen van 20 EUR. Je wordt er geen miljonair mee.

Welke miljonair ben jij?

Dat is een krachtige notie, dat je eigenlijk allrounder moet zijn. Ondanks dat ik mezelf zie als een hustler, moet ik letten op mijn uitgaven en investeringen. Ik kan nog beter worden in meer inkomen genereren. Maar ik mag niet teveel toegeven aan leefstijlinflatie en mijn investeringen moeten uiteindelijk genoeg geld genereren om van te leven.

Je kunt voor jezelf afvragen waar je sterk in bent, of waar je uitmuntend in kunt worden. Focus je daarop, maar vergeet niet dat je de lekken moet dichten bij de andere 2 krachten van geld. Geld verdienen, geld behouden en geld laten groeien met investeringen zijn 3 verschillende dingen.

Met dat advies zouden we allemaal veel eerder met pensioen kunnen en dus uit de ‘rat race’ stappen.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James