Categorieën
Financieel

Ik heb net 10.000 EUR ingelegd op mijn beleggingsrekening

Heb je wel eens gras zien groeien? In ideale condities kan je gazon tot wel 5 cm per week groeien. Bamboe daarentegen kan 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag de lucht in schieten! Mijn beleggingsportfolio lijkt een beetje op gras. Ik weet dat het groeit, maar ik kan het aan het eind van de dag niet echt zien. Hooguit met een reeks goede dagen aan het eind van de week.

Met het vertrouwen dat in de toekomst mijn gras er mooi bij ligt, stort ik elke maand bij. Dit maandelijkse bedrag is meer geworden de laatste tijd, omdat ik toch sneller groei wil zien. Zoals bamboe zeg maar. Momenteel stort ik 1.000 EUR per maand. Geen peulenschil. Echter in de grotere orde die ik voor ogen heb, is het een minimaal verschil. Het gaat niet snel genoeg.

Dus besloot ik afgelopen week, eenmalig een bedrag van 10.000 EUR extra in te leggen.

Mijn portfolio

Na de laatste inleg van eind december stond de totaalstand op circa 30k. De totale inleg over de afgelopen 6 jaar was 26k. niet veel rendement door de ingezakte markt van 2022. Des te meer reden om nu in te stappen met een groter bedrag. Nu kan ik meeliften op de weg terug naar boven. Nadat ik een leuke opdracht had volbracht via mijn side hustle, voelde ik me iets zekerder om meer in te leggen. Die extra buffer wilde ik niet onbenut laten.

Het spaargeld stond voor inleg op 20k. Mijn veilige buffer is 10k. Daarom dat ik me goed voel bij een extra inleg van 10k. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat het wel spannend aanvoelt. Het is toch een groot bedrag en er komen toch nog wat uitgaves aan, zoals een belastingachterstand van 3k en de vakantie.

Omdat ik net boven de 30k was gekomen, voelt het wel lekker om na de inleg meteen boven de 40k te zitten. Een mooi getal op weg naar de volgende horde van 50k. Hopelijk komt de markt in 2023 weer iets terug en heb ik voor mijn gevoel maximaal de extra inleg benut. In een eerder blog schreef ik waarom ik zo snel mogelijk naar de 100.000 EUR belegd vermogen wil.

Index

Ik heb gekozen om het geld in de ETF van de S&P500 te investeren. Hierin was ik sowieso al relatief meer aan het investeren. Want ik geloof dat deze index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven iets meer rendeert op de lange termijn. Hij kan dan iets volatieler zijn, maar voor de toekomst is dat voor mij geen probleem. En dat is het spel voor nu. Een termijn van minimaal 20 jaar.

Door de automatische spreiding van de ETF heb ik een goede risicobeperking, en uit het verleden is deze index altijd gestegen, met bijna 7% per jaar. Gooi daar de dividendbetalingen bovenop en je hebt een perfect vehikel voor vermogensgroei.

Vastgoed

Ik ben een groot fan van het investeren in vastgoed, vooral bij het doel om financieel onafhankelijk te worden. Ik had die 10k hier natuurlijk ook voor kunnen gebruiken. Nu zijn de deals echter niet top. En om te sparen voor een aankoop in het buitenland vond ik de kans op de beurs te groot.

Mijn doel is nog steeds om een volgend pand te kopen in het buitenland, voor de cashflow. Pas na de 100k op de beurs. En dan trek ik een nieuw plan. Of investeren voor cashflow, of nog meer stoppen in de beurs. Om dat gras meer te laten lijken op bamboe.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James