Categorieën
Financieel

Wat zijn de kosten van beleggen op SAXO beleggingsrekening

Mijn beleggingsportefeuille zit bij de Saxo Bank. Ik startte met Binck, maar die is later overgenomen door Saxo. Ik kreeg laatst het kostenoverzicht van 2021, omdat door de overname het overzicht pas later uitgewerkt kon worden. Een mooi moment om te kijken wat de kosten zijn bij het beleggen bij een platform zoals Saxo of Binck.

Mijn belegd vermogen is met de jaren door de inleg en zelfs toenemende inleg leuk aan het stijgen. Elke maand leg ik een bedrag in. Dus ik heb minimaal 12 transacties per jaar. Verder heb ik niet veel kosten. Enkele losse aandelen die ik heb gekocht was enkel om te kijken hoe dat ging. Dus eens of twee keer per maand leg ik in, koop mijn index tracker en ga weer verder met mijn dag.

Zie hier het kostenoverzicht van 2021 bij Binck:

  • Totale kosten: 224,79
  • Gemiddelde portefeuillewaarde in periode: € 20.036,88
  • Kosten als percentage: 1,12%

Vorig jaar heb ik een volledig jaar bij Saxo gezeten. En hier is de portefeuille flink toegenomen, maar wel het rendement flink ingezakt. De kosten zijn:

  • Totale kosten: 93,72
  • Gemiddelde portefeuillewaarde in periode: € 25.544,63
  • Kosten als percentage: 0,37%

Al met al lage kosten als percentage van de gehele portfolio. Ik vermoed dat andere platforms ook lage kosten hebben en ik zal je zeker aanraden om te vergelijken, voordat je begint. De keuze die ik nam voor Binck, was dat het een aparte app was en los stond van mijn normale bankrekening. Als je een bepaald probleem opgelost wil hebben ga je naar de specialist en niet naar de bank die alles doet. Zo kwam ik dus uit bij Binck en nu Saxo.

Het allerbelangrijkst is dat ik zelf beleg en beleg in ETF’s. Dit zijn de twee voornaamste redenen voor de lage kosten.

ETF’s zijn per definitie laag in kosten, omdat het automatische geselecteerde mandjes van aandelen zijn. Als een aandeel niet goed presteert valt hij automatisch uit het mandje en komt een nieuw aandeel erin. Alles gebaseerd op werkelijke rendementen. Het is niet voor niets dat 80% van de actief gemanagede fondsen slechter presteren dan een index-tracker (zoals S&P500).

Een actief beheerd fonds rekent daarnaast ook een kostenpercentage per jaar over je portfolio. Dit betekent dat elk jaar een percentage gewoon eraf gehaald wordt ten behoeve van het ‘managen’ van je geld. Dit is gewoonweg diefstal. En je wilt dus nooit je geld wegzetten bij een actieve manager. Een jaarlijks kostenpercentage van 1% kan je over meerdere decennia wel tonnen schelen!

Dus beleg je voor de lange termijn? Doe het zelf. Start met index trackers en gebruikt de Dollar-Cost-Averaging methode.

Ben je nog niet begonnen? Doe het nu! Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James