Categorieën
Financieel

Zuur jaar (2022) voor spaarders en beleggers, maar kansen voor de lange termijn

In een NOS-artikel las ik de volgende kop: “Zuur jaar voor spaarders en beleggers: tientallen miljarden euro’s armer”. Ik hoef niemand uit te leggen dat we inderdaad met z’n allen een slecht jaar achter de rug hebben. Er is veel ‘waarde’ verdampt, maar dat betekent niet dat je verlies maakt. Die mindset mogen ze in nieuwsberichten wat meer onderschrijven.

Ten eerste pak je pas verlies als je daadwerkelijk verkoopt. Stel ik heb 100 aandelen van bedrijf X en die zakken in waarde. Dan heb ik nog altijd 100 aandelen. De waarde is weliswaar gedaald, maar het aantal is gelijk gebleven. Dit is precies waar de ‘value investor’ zijn hoofd naar heeft staan. Warren Buffett, misschien wel de meest bekende ‘value investor’, kijkt niet naar de marktwaarde van zijn portfolio. Hij kijkt naar de waarde van het bedrijf achter de aandelen. En als zijn instapprijs lager is dan zijn geschatte huidige en toekomstige waarde van het bedrijf, dan maakt hij zich geen zorgen.

Ten tweede hebben we volgens het artikel veel gespaard met z’n allen. Er is 33 miljard bijgekomen, tot gezamenlijk 422 miljard spaargeld. Echter dit is 10% minder waard geworden door de inflatie. Dat doet natuurlijk pijn. Maar je bent in feite niks kwijtgeraakt. Dat is het doel van sparen, het aan de kant te zetten. Als het meer waard wordt door spaarrente is het mooi meegenomen, maar hoofddoel is dat je het niet kwijtraakt. En die zekerheid of garantie van een spaarpotje achter de hand is psychologisch heel veel waard. Meer dan het verlies door inflatie.

Ten slotte wordt in het artikel ook Bitcoin en crypto aangehaald. Deze markt is al helemaal ingekakt, waar ikzelf helaas alles vanaf weet. Maar ook hier is het een kwestie van verlies pak je pas bij verkoop. Dus heb je 1 Bitcoin, dan is dat met een gedaalde waarde nog steeds 1 Bitcoin. Hoewel de markt significant speculatiever is en extremer in risico, zullen sterkere bedrijven (met valide toepassingen) achter verschillende cryptocurrencies er weer bovenop komen.

Mijn punt is; Be Like Warren Buffett.

Laat je niet gek maken door de marktfluctuaties, maar denk voor de lange termijn. Juist nu met de ingezakte koers is er een mooi moment om in te stappen. Daarom heb ik mijn inleg in 2022 opgeschroefd en meer dan verdubbeld in vergelijking met het jaar ervoor. In 2021 legde ik 3.800 EUR in, in 2022 9.450 EUR. Alles wat je nu met ‘korting’ kan kopen stijgt over de lange termijn. Dat kan 3 jaar, 5 jaar of pas 10 jaar zijn. Dus afhankelijk van je beleggingshorizon is nu extra inleggen nooit verkeerd.

Lees hier hoe ik via een simpele methode beleg op de beurs

Daarnaast is sparen goed en zinvol. Een buffer voor je levensonderhoud en onvoorziene zaken is essentieel. Maar er zijn verschillende risicoprofielen toe te passen. Wat voor mij een fijne buffer is, is voor jouw gevoel te weinig. Als ik een baan heb en snel een nieuwe baan kan vinden, is het anders dan iemand die in een lastigere sector werkt als zzp’er. Heb je kinderen en een eigen huis, dan is je risicoprofiel anders dan als je single bent en huurt. Dus de hoogte van een gezonde buffer is voor iedereen anders.

Punt is, sparen is goed. Maar laat niet te veel staan. Het gevoel van zekerheid is zeer belangrijk, maar uiteindelijk is het dood kapitaal (uitgaande van geen spaarrente). Zorg ervoor dat boven je buffer, het overtollige kapitaal geïnvesteerd kan worden.

Lees hier wat ik in 2022 aan (passief) inkomen verdiende

Daarnaast is er in mijn fase van het leven nog veel ruimte om te groeien, zowel in de zin van leeftijd (35 jaar) als in inkomen en carrière. Ik denk dat je voor je 50ste altijd kunt onderzoeken en experimenteren met het verhogen van je inkomen. Of dat nu binnen een carrièrepad is, of via side-hustles, ondernemen en passief inkomen. Meer inkomen maakt het pad naar financiële vrijheid gemakkelijker en sneller.

Dus laten we shiften van mindset. In plaats van een slecht jaar, kijken we naar een kansrijk jaar met lage instapkosten.

Lees het artikel hier:
https://nos.nl/collectie/13919/artikel/2458170-zuur-jaar-voor-spaarders-en-beleggers-tientallen-miljarden-euro-s-armer

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James