Categorieën
Jaaroverzicht

Hoeveel ik in 2022 passief heb verdiend, en mijn doel voor 2023

Na een turbulent jaar met veel ups en downs mag ik nu voor de derde keer een update geven van mijn voorgaande jaar. Het jaar 2022 had alles. Geboorte van mijn tweede dochter, mooie vakanties, sportieve prestaties en zakelijk succes. Maar het had ook; betalingsproblemen vanuit mijn werkgever, zoeken naar motivatie en doelen voor de komende jaren, blessures en een algeheel frustrerend gevoel van afhankelijkheid.

En dat laatste is het meest belangrijk. Niet voor niets ben ik volledig gericht op het bereiken van onafhankelijkheid. Gelukkig heb ik daar weer wat stappen in kunnen zetten. En wanneer we een nieuw jaar mogen inluiden, geef ik een update over mijn progressie naar mijn levensdoel; financiële onafhankelijkheid. Wil je weten waar ik vorig jaar stond?

Lees hier het overzicht van vorig jaar

Voor mij is financiële onafhankelijkheid, het hebben van een flinke buffer en een vaste stroom maandelijks passief inkomen. Als die stroom de normale leefkosten kan dekken, ben je al financieel onafhankelijk. Ik wil een stap verder gaan en mijn leven inrichten naar een passief inkomen van 10k per maand.

Inkomen uit loondienst

Allereerst twee stukjes over mijn ‘actieve’ inkomen. Nu zit ik nog in de fase van opbouwen van vermogen met bloed, zweet en tranen. De bijkomstigheid van inkomen uit arbeid voor anderen. Alles om meer over te houden en te investeren in passief inkomen.

Toch mag ik niet klagen, mijn loon is onveranderd gebleven en nog steeds vrij goed. Netto komt er 5.500 EUR per maand binnen. Ik hoop dat het nog iets meer kan worden, maar het bedrijf komt uit een zware periode. Ik zal dus even afwachten om dit gesprek aan te gaan met de eigenaar.

Met dit inkomen kunnen we als gezin leuk op vakantie en dat hebben we gedaan. De rest investeer ik of beleg ik zoveel als mogelijk. Naast vakantie is er ook veel naar energie gegaan en investering in zonnepanelen.

Lees hier hoe ik in een carrièrecrisis kwam

Inkomen uit eigen onderneming

Vorig jaar was ik nog zoekende wat ik precies wilde doen als side-hustle. Dit jaar ben ik officieel begonnen met een nieuwe hustle en die is over het algemeen best aardig gegaan. Ik bemiddel tussen bepaalde deals en krijg daar een fee over. Het vinden van klanten is nog een uitdaging en soms lastig omdat mijn ‘personal brand’ vooral mijn loondienst is. Dus daar moet ik nog even een weg in vinden.

Met een mooie deal die in december viel, heb ik een totale facturatie gedaan van 35.655 EUR. Het is nog afwachten wat ik hiervan moet afdragen aan de belastingdienst.

Uiteraard ben ik tevreden met deze omzet. Het is een behoorlijk verschil met vorig jaar. En mijn doel om meer te verdienen naast mijn reguliere inkomen is dus zeker behaald. Echter, nu wil ik meer. En die zoektocht zal voorlopig niet ophouden.

Lees hier hoe je geld uit je BV kunt halen

Inkomen uit vastgoed

Mijn voornaamste passieve inkomens zijn de verhuurinkomsten van mijn twee investeringspanden. Zoals je mogelijk al weet heb ik een bedrijfspandje en particuliere woning in de verhuur. Op beide lopen hypotheken, dus de inkomsten zijn niet netto.

Mijn bedrijfspandje heeft dit jaar weer totaal 8.400 EUR opgebracht. Ik heb de huur pas voor 2023 iets verhoogd, omdat ik de huurder niet wilde treiteren. Het totaal aan lasten van rente en aflossing was 12.714 EUR. Dit is hoger dan vorig jaar omdat ik een extra aflossing heb gedaan van 1.250 EUR.

Al met al nog steeds een negatieve cashflow op het pand. Ik los dan met de lineaire lening wel flink af met minimaal 8.340 elk jaar, nu dus ook een extra 1.250 EUR. En met een looptijd van 9 jaar is de lening relatief snel afgelost. Eerst dacht ik eraan om meer af te lossen dan nodig, maar heb besloten om dat geld op de beurs te beleggen.

Lees hier waarom ik niet vervroegd aflos op mijn verhuurhypotheek

Mijn verhuurwoning bracht 11.003 EUR op. Er was een nieuw huurprijs door indexatie halverwege vorig jaar, dus een kleine stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. De lasten bestaan uit aflossing (400 per maand) en beheerder (50-60 per maand) en eventuele verbeteringen aan de woning. Vorig jaar heb ik voor een aantal kleine reparaties/verbeteringen 436 EUR extra betaald. De beheerder is met de huurverhoging ook iets duurder geworden.

Door de aflossing heb ik vermogenstoename van 950 EUR voor het jaar.

Vermogen uit investeringen op de beurs

Dit jaar heb ik een nieuw doel geformuleerd. Mede doordat de markt voor vastgoed niet goed is (te duur) en ik grote kansen zie op de huidige beurs, besloot ik mijn belegd vermogen zo snel mogelijk naar 100k te brengen. Helaas lukt dat niet binnen een jaar. Maar ik ben steeds meer gaan inleggen, vanaf juli met zelfs 1.000 EUR elke maand. In 2022 heb ik totaal een bedrag van 9.450 EUR ingelegd.

Door de zakkende trend was het wel enigszins demotiverend, omdat ik mijn inleg elke maand weer zag verdwijnen in waarde. Maar ik blijf vasthouden aan het inleggen. Want je koopt als het ware de aandelen voor een lagere prijs. Hoewel ze in waarde kunnen dalen, heb je wel voor een goedkoper bedrag gekocht. Als de markt weer stijgt, stijgt je hele portfolio harder.

Lees hier waar ik die 100k als magische grens wil bereiken

De cijfers van afgelopen jaar zijn niet geweldig, maar alles voor de transparatie. Dus hieronder de opsomming.

Over 2022
Rendement: -4.188,07 EUR, of -14,65%
Dividend: 392,87 EUR
Verandering in vermogen: +5.247,54 EUR

De cryptobeurs was al een tijdje ingestort. Maar door het debacle bij FTX is het alleen maar harder gezakt. Mijn inleg is verdampt. Ik heb ook niet meer ingelegd en hoop dat op de langere termijn de sterkere bedrijven met hun currencies in ieder geval weer gaan stijgen.

Gecombineerd inkomen en vermogen

Over 2022 was mijn inkomen:

Loondienst: 66.000 EUR
Eigen zaak: 35.655 EUR
Vastgoed pand 1: -4.314 EUR
Vastgoed pand 2: 5.047 EUR

Totaal: 102.388 EUR

Vermogensopbouw stocks: 5.247 EUR
Vermogensopbouw vastgoed: 9.590 + 950 EUR = 10.540 EUR
Vermogensopbouw crypto: -5.500 EUR

Totaal vermogenstoename: 10.287 EUR

De teller voor puur passief inkomen staat nu op: 269 EUR per maand.
Ik ontvang voor 2 huurpanden totaal 1.669 EUR per maand. Maar de kosten zijn 1.400 EUR (echter aflopend door een lineaire hypotheek).

Net worth update

Mijn nettowaarde is aanzienlijk toegenomen door de grote toename op de bedrijfsrekening. Vorig jaar stond de teller op 126k. De stijging had veel meer kunnen zijn, als de beurs en cryptobeurs niet zo was ingekakt. Ik heb daarbij wel een privé schuld afgelost. En heb de volgende al iets meer in het vizier.

Doel voor 2023

Voor dit jaar wil ik die schuld van 6.800 EUR sneller aflossen. Ik zou het ineens kunnen doen, maar er zijn nog een aantal uitgaves (belastingdienst) waar ik eerst op wil wachten.

Ook wil ik snel naar die 100k belegd vermogen. Dat kan betekenen dat ik 10k ineens bijleg. Misschien zelfs vanuit de BV inzet voor dat doel.

Meer inkomen genereren blijft het hoofddoel, want daarmee gaat het aflossen van schulden en toenemen van belegd vermogen alleen maar sneller. En de side-hustle heeft zich al bewezen, dus daar ga ik vrolijk mee door.

Op naar meer!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James