Categorieën
Werknemerschap

Carrièrecrisis

Indiana Jones, James Bond, het leger in, of iets met sport. Dat waren mijn eerste ingevingen toen ik vroeger nadacht over wat ik later wilde worden. Avontuur en een actief leven stond hoog op de lijst. Nu als 35-jarige mag ik toch zeggen dat ‘later’ is gekomen. Uiteraard ben ik geen professionele avonturier of militair geworden. En dat wringt al een tijdje. Zit ik in een carrièrecrisis? Moet het roer drastisch om? Zo ja, waar naartoe?

Het boek The Second Mountain van David Brooks gaat over een berg (First Mountain) waar je als individu je carrière en leven opbouwt. Op deze berg kom je erachter dat door individualisme en materialisme je passie en ziel niet gevoed wordt. Je mist iets. Daarna moet je door een diep dal (Valley). Hier moet je loskomen van je oude zelf en je ego. Dat zal pijn doen, maar het kan niet anders. Je zult een nieuw leven met toewijding moeten leiden om je hart en ziel dat te geven wat het nodig heeft. Die toewijding is een leven voor anderen, voor belangrijke mensen in je leven. Niet meer alleen voor jezelf. Zo ben je op weg naar een leven op de tweede berg (Second Mountain).

Het idee is dat we als samenleving te individualistisch zijn geworden en meer terug kunnen naar een sociale mindset; ‘We are in this together’. Neem bijvoorbeeld een relatie of huwelijk, dit is geven en nemen. Soms moet je even je eigen ego aan de kant schuiven voor het grotere goed. Door de individualistische instelling denken mensen vaak dat het alleen maar om henzelf gaat. Maar de kracht zit hem uiteindelijk in de toewijding voor de ander. Brooks schrijft dat iemand die op de tweede berg zit zijn toewijding heeft gegeven aan een of meerdere van de volgende vier aspecten: roeping of beroep, relatie of familie, filosofie of religie, en de gemeenschap.

In het boek beschrijft hij precies hoe je op een punt bent gekomen op de eerste berg, waar je zoekende bent naar jezelf. Is dit het nu? Was dit waarvan ik vroeger droomde dat ik wilde doen? Wat heb ik nu gedaan en waar ga ik de komende fase in mijn leven naartoe? Ben ik tevreden of wil ik iets anders?

Mijn crisis

Juist deze gedachtes heb ik momenteel. Ik zoek naar mijn missie in het leven. Het grotere plaatje, iets waar ik niet zonder kan. Iets wat ik elke dag moet en zal doen. Als je dat kunt koppelen aan toewijding voor anderen, dan zit je op de tweede berg en komt het geluk in je leven.

Vanaf mijn 17e had ik een ruw idee wat ik wilde. Ik ging ondernemer worden, want dan heb ik vrijheid om te doen wat ik wil. Met dat doel koos ik mijn studie bedrijfskunde en tussendoor heb ik veel ondernomen op het gebied van sport en reizen. Maar uiteindelijk was de lol over en het geld op. Ik begon serieus met een carrière rond mijn 23e. Dus in de afgelopen 12 jaar heb ik de meeste tijd voorovergebogen achter een laptop gezeten. Bedrijfjes begonnen, zien mislukken. Voor bedrijven gewerkt en successen gezien. Ik heb gereisd, een geweldige vrouw leren kennen die mijn 2 mooie dochters heeft geschonken. Alles goed zou je zeggen.

Verlangen

Maar er brandt iets. Net als houtskool dat begraven is onder het zand, smeult het nog steeds. De drang om iets anders te doen. Het verlangen om het roer om te gooien. Het zand moet weggeschoven worden en nieuw brandstof komen. Dan kan het vuur oplaaien en mijn passie en carrière weer een nieuwe impuls krijgen.

In mijn huidige werk is de energie weg. Er is geen reden meer om ergens voor de vechten. Dat was ook een reden om met dit blog te beginnen en mijn pad naar vrijheid te documenteren.

Kunnen werken en vechten is nuttig, maar alleen passie en een missie stuwen je voort.

Alleen deze drive geeft je werkdag zin. Dat zoek ik, een reden om mijn bed uit te komen.

Op mijn pad naar financiële vrijheid ga ik dus langzaam over naar een nieuwe onderneming die ik met een huidige collega opzet. We zijn met een prototype bezig en hopen eind dit jaar de sales te kunnen starten. Daarnaast gaat dit blog onverminderd door. Ik richt me nu op de eerste 100k die in de markt belegd is. Ik schiet het vastgoed voorbij en spaar door voor een investering in het buitenland. Eerst de basis voor het nieuwe pad leggen.

Volg me op de reis en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James