Categorieën
Jaaroverzicht

Hoeveel ik in 2021 passief heb verdiend, en mijn doel voor 2022

Het nieuwe jaar is begonnen. Hopelijk kunnen we in dit jaar weer allemaal een beetje normaal door het leven en de pandemie langzaam achter ons laten. Mede door de aanhoudende maatregelen is het wederom een turbulent jaar geweest. Lockdown, dan weer niet, dan weer wel. Ondanks dat kijken veel meer mensen alweer positief naar de toekomst, in tegenstelling tot begin 2020, toen de angst nog regeerde. We kijken weer vooruit. Voordat we dat doen, kijken we eerst even terug.

Elk nieuw jaar zal ik een update uitbrengen over mijn progressie naar mijn levensdoel; 10k passief inkomen per maand. Toen ik vorig jaar dit blog startte heb ik mijn eerste overzicht gegeven van mijn inkomsten en vermogen. Ik zal hem nu iets aanscherpen en mijn nettowaarde meenemen, die ik dan ook elk jaar update. Wil je weten waar ik vorig jaar stond?

Lees hier het overzicht van vorig jaar

Inkomen uit loondienst

Hoewel geen passief inkomen, is het wel zeer relevant inkomen op weg naar financiële onafhankelijkheid. Het allergrootste deel komt uit mijn loondienstinkomen. Ik heb dit jaar een sprong kunnen maken, omdat ik meer gewicht in de schaal kon leggen bij mijn werkgever. Ik heb een stijging van netto 1.000 EUR per maand onderhandeld. Het resultaat is een netto-inkomen per maand van 5.500 EUR. Per jaar is dat totaal 66.000 EUR. Ik heb mijn best gedaan om niet mee te gaan in leefstijlinflatie. En zo kon ik dit jaar meer sparen, investeren en aflossen.

Lees hier hoe ik mijn inkomen in korte tijd 300% heb verhoogd

Inkomen uit eigen onderneming

Vorig jaar had ik nog wat focus en meer klussen als side hustle. Nu is dat weggezakt. Bij de ene activiteit heb ik nog één vaste klant, die regelmatig bij me terugkomt. Ik hoef hier dus relatief weinig moeite voor te doen. De werkuren zijn laag, maar het uurtarief is gezond. De omzet is wel minder en ik steek er ook geen moeite meer in om het meer te krijgen. De omzet en bijna pure winst is: 4.762 EUR.

Een tweede side hustle die met mijn sport te maken had, heb ik afgelopen maand opgeheven. Ik heb het 5 jaar gedaan en ongeveer 10k totaal in omgezet. De winst na alle kosten is verwaarloosbaar. Dit laatste jaar heb ik na kosten 627 EUR overgehouden, met zeer weinig moeite. Ik denk dat ik volgend jaar mogelijk 2-3x zoveel had kunnen verdienen. Maar dan nog is het niet genoeg. Om mijn hoofd vrij te maken, heb ik het afgestoten. Website gesloten, en bankrekening opgezegd.

Lees hier welke side hustle bij jou past

Inkomen uit vastgoed

Dit jaar heb ik helaas geen nieuw pand kunnen aankopen. Ik kon niet genoeg sparen om een nieuw pand aan te kopen. En de vastgoedmarkt is werkelijk niet meer interessant, momenteel. Met de overdrachtsbelasting die is verhoogd en de steeds hogere prijzen, zijn goede deals moeilijker te vinden. Mijn target om elk jaar een pand te kopen is niet gelukt. Dus de focus ligt op het volgend jaar. En ligt op het buitenland.

Mijn twee panden hebben het hele jaar elke maand omzet gemaakt. Dus dat was een leuke ervaring. Mijn tweede pand had zelfs een flinke huurprijsstijging!

Mijn bedrijfspandje heeft dit jaar in totaal 8.400 EUR opgebracht. De kosten daarentegen waren totaal, inclusief rente en aflossing: 11.790 EUR. Een verlies in cashflow vooralsnog. Elke maand dekt de huurder mijn aflossing. Maar de rente moet ik nog uit privé bijleggen. Wel brengt deze constructie een stijging van mijn nettowaarde per jaar van 8.340 EUR. Omdat de lening lineair loopt en over 10 jaar afloopt, maak ik nu nog wat negatieve cashflow maar heb ik na 10 jaar een vrije cashflow.

Lees hier hoe ik mijn eerste pand kocht

Mijn tweede huurpand was meteen cashflow positief. En dit jaar kreeg ik nieuwe huurders, waardoor ik een huurstijging kon inzetten. Lees hier hoe ik ineens 150 EUR per maand erbij kreeg. Mijn beheerder heeft al het werk gedaan en mijn inkomen sprong omhoog.

De huurwoning bracht in totaal 10.350 EUR op. Met de kosten van de rente en aflossing (400 per maand) en beheerder (50 per maand) houd ik totaal per jaar over: 4.365 EUR. Qua kosten zaten er ook wat kleine reparaties en onderhoud in het bedrag. Door de aflossing heb ik vermogenstoename van 950 EUR.

Lees hier hoe ik mijn tweede pand kocht

Vermogen uit investeringen op de beurs

Hoewel ik geen inkomen haal uit mijn investering op de beurs, is het wel vermogenstoename. En dat was afgelopen jaar niet mis. De totale stijging van mijn portefeuille, exclusief eigen inleg, was 34% ten opzichte van vorig jaar. Mijn nieuwe vermogen is nu 24.573 EUR. Vorig jaar was dat 15.500 EUR. Dus de stijging, minus inleg van 3.800 EUR, is totaal 5.273 EUR. Over het vorige jaar heb ik ook dividend gekregen wat 172 USD en 41 EUR was. Deze zijn herbelegd, dus neem ik niet mee. Maar wel leuk om te weten. Zo zie je dat er relatief weinig inkomen te halen is uit mijn portefeuille. Zeg dat ik 192 EUR aan dividend heb ontvangen. En dat over een gemiddelde van 20.000 EUR. Dan heb je 1% dividend. Niet echt noemenswaardig.

Daarnaast ben ik dit jaar begonnen met het investeren in crypto. Een hele gok en groter risicoproduct. Ik begon het jaar met investeren op het hoogtepunt. Lekker dan. Maar later heb ik wel winsten genoten. Echter de enorme crash van een paar maanden geleden ben ik nog niet te boven. Mijn totaal geïnvesteerd vermogen is 10.040 EUR. En de cryptoportefeuille staat op moment van schrijven rond de 7.000 EUR. Dus negatief vermogen dit jaar.

Gecombineerd inkomen en vermogen

Voor 2021 was mijn inkomen:

Loondienst: 66.000 EUR
Eigen zaak: 5.389 EUR
Vastgoed pand 1: -3.390 EUR
Vastgoed pand 2: 4.365 EUR

Totaal: 72.364 EUR

Vermogensopbouw stocks: 5.273 EUR
Vermogensopbouw vastgoed: 8.340 + 950 EUR = 9.290 EUR
Vermogensopbouw crypto: -3.040 EUR

Totaal vermogenstoename: 11.523 EUR

De teller voor puur passief inkomen staat op: 150 EUR per maand.
Ik ontvang voor 2 huurpanden totaal 1.600 EUR per maand. Maar de kosten zijn 1.450 EUR (echter aflopend door een lineaire hypotheek).

Het is nog een eind weg van de 10k per maand. Maar het begin is gemaakt!

Net worth update

Hoewel ik vorig jaar geen overzicht heb gedeeld (jammer!) heb ik wel een blog geschreven over mijn net worth/nettowaarde in juli. Dus ik kan zien dat mijn nettowaarde in een half jaar is toegenomen met circa 30.000 EUR.

Lees hier hoe je jouw nettowaarde berekend + mijn nettowaarde op 1 juli

Ik ben vooral bezig om te sparen voor een volgend vastgoedobject en met het aflossen van schulden. Er staan nog drie schulden open, die niet aan een object gekoppeld zijn. Die wil ik dus sneller aflossen.

Doel voor 2022

Zoals gezegd is de focus op het aflossen van schulden, omdat deze mijn vrije cashflow per maand erg drukken. Ik wil er dus wat eerder vanaf. Aan de andere kant wil ik een nieuw investeringspand aanschaffen. Dus als ik moet kiezen gaat die voor.

Wat voor beide doelen helpt is meer inkomen. Dus dat is de taak voor dit jaar. Het verschaffen van meer inkomen. Ik ben inmiddels met meerdere bedrijfsplannen en side hustles bezig om te evalueren wat ik ga doen. In de komende twee weken maak ik een keuze en dan ga ik volle bak aan de slag om nagenoeg twee banen te combineren. Alles om mijn inkomen te verhogen. Om dan meer schulden af te lossen en vooral om te investeren voor passief inkomen. Je leest het op dit blog, volg mij op mijn reis.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

3 reacties op “Hoeveel ik in 2021 passief heb verdiend, en mijn doel voor 2022”

Hallo Bas,
Ik kijk voornamelijk naar de Verenigde Staten. Goede verhouding van totale investering en huurinkomsten.
Gr James