Categorieën
Financieel

Hoe ik de afgelopen 5 jaar 120.000 EUR heb uitgegeven

Stiekem ben ik altijd geïnteresseerd in het huishoudboekje van anderen. Ik ben hier zeker niet alleen in. In sommige tv-programma’s zie je hoeveel mensen verdienen en uitgeven. En velen kijken vooral om even bij de andere in de portemonnee te spieken. Vooral in Amerikaanse programma’s nemen ze geen enkel blad voor de mond. De overzichten zijn verbazingwekkend aan de inkomenskant en aan de uitgavekant.

Laatst hoorde ik van mijn vrouw over een collega. Deze dame had in totaal 80k gespaard. Mijn eerste reactie is; Wow, shit, had ik dat maar! Een stukje jaloezie gecombineerd met respect. Dat kunnen niet veel mensen zeggen van die leeftijd (midden 30). Maar daarna laat ik het even bezinken en denk ik, waarom heb je nu 80k op je spaarrekening staan? Wat ga je ermee doen? Het is knap en ik bedacht hoe ik dat ook had kunnen doen. Nu blijkt dat ik over de afgelopen jaren ook 80k gespaard heb en zelfs meer. Maar wel met de tijd geïnvesteerd in andere dingen dan een spaarrekening. In dit artikel kijk ik hoe mijn potentiële spaargeld is weggevloeid.

Laatste 5 jaar

Als termijn kijk ik naar de laatste 5 jaar. Rond die tijd werd ik bewust van de magie van het investeren. Ik begon met het beleggen in aandelen en had een plan. Heel doelgericht ging ik aan de slag met sparen en investeren voor de lange termijn.

In deze 5 jaar is er best wel wat gebeurd. Ik heb een eigen huis gekocht, en twee investeringspanden. Zoals gezegd begon ik met beleggen op de beurs. En ik heb stappen gemaakt met mijn inkomen. Als ik terugkijk naar de uitgaves en investeringen van de afgelopen jaren is er veel terug te vinden op mijn nettowaarde overzicht. Maar veel ook niet. Denk aan vakanties, losse aankopen, reparaties huis/auto, etc. Dus neem het met een korreltje zout.

Tijdlijn

  • 2017 – Start beleggen beurs

In 2017 begon ik netjes in januari met mijn eerste inleg in een ETF-tracker. Ik had me genoeg ingelezen en wist wat ik wilde en hoe ik er moest komen. Mijn inleg varieerde van 200-250 EUR. Al snel was mijn minimum inleg 300 EUR en dat is het nog steeds. Door het compounding effect van de inleg heb ik inmiddels een leuk rendement behaald en heeft de investering zijn kracht al laten zien. Het geld dat ik heb ingelegd in totaal is:

Beurs: 17.120 EUR

Lees hier over mijn methode voor het beleggen op de beurs
Lees hier zelf de belangrijkste boeken over beleggen

  • 2018 – Aanschaf eigen woning

Mijn relatie met toenmalige vriendin (huidige vrouw) was solide en serieus. Het vinden van een huis was niet gemakkelijk. Maar met een kleine overbieding van 12k hadden we ons eerste huis officieel bemachtigd. Bij het kopen van een woning hoef je niet veel zelf in te brengen als je het vergelijkt met een investeringspand. Met het brengt je helaas geen cashflow op. De totale aanschaf was circa 234k. We besloten wel gelijk een paar upgrades te doen en een bankstel te kopen. We hadden geen inboedel. En na gehuurd te wonen met gekregen meubels, moesten we nu toch wel een keer beginnen. Eigen inleg:

Aankoopkosten totaal: 9.000 EUR

Upgrades, inboedel etc: 16.682 EUR

In 2018 begon ik ook met mijn eerste side hustle. De opstart en running costs over een aantal jaar heeft me uiteindelijk ongeveer 10k gekost. Maar toen ik eind 2021 stopte had het ook 10k opgebracht. Dus ik streep die tegen elkaar weg.

De reden dat ik gestopt ben met mijn side hustle lees je hier

  • 2019 – Aanschaf investeringspand 1

Mijn wens om te beleggen in vastgoed werd in 2019 werkelijkheid. Ik kon zakelijk een lening krijgen en dus was het jaar waarin het ik nog kon rondmaken. Dus ik ging ervoor. Mogelijk niet mijn beste cashflow deal ooit. Maar zeker geen slechte investering voor de toekomst. De totale aanschaf was 137k, waar de bank 100k kon financieren. Hierin zaten wel alle kosten die ik nog moest maken om het pand verhuurklaar te krijgen. Er waren nog geen aansluitingen en er was geen wc geïnstalleerd. Dus totale aankoopkosten en inleg:

Eigen inleg en aankoop: 37.815 EUR

Lees hier hoe ik mijn eerste investeringspand kocht

  • 2020 – Aanschaf investeringspand 2

Toen ik de smaak te pakken had, wilde ik meteen een nieuw pand kopen. Gelukkig had ik, voor de gekte op de markt begon, een super deal gevonden. Hoewel ik wat extra moest lenen om de eigen inleg te voldoen, ben ik daar achteraf blij mee. De totale aanschaf van het pand was 114k. En de huuropbrengsten waren 750 EUR per maand. Meteen cashflow dus. Ik moest zelf inleggen inclusief aankoopkosten:

Eigen inleg en aankoop: 29.693 EUR

Lees hier hoe ik mijn tweede investeringspand kocht

  • 2021 – Start belegging crypto

Toen ik eind 2020 eindelijk wat meer interesse kreeg in blockchain en cryptocurrencies begon ik erover te lezen. Ik leerde over de techniek erachter, het ontstaan en de filosofie van Bitcoin. Belangrijker was dat ik inzicht kreeg in de toepassingen en mogelijkheden die blockchain in de breedte zou kunnen hebben voor de economie. De innovaties die in de komende jaren zouden kunnen gaan komen, kunnen net zo revolutionair zijn als het internet en social media waren in hun tijd.

Dus ik begon te beleggen in 2021. Net op de piek natuurlijk. En veel op ‘vertrouwen’ van experts die stelden dat Bitcoin eind 2021 naar een verdubbeling van koers ging. Niet dus. Ik heb veel geleerd en heb geen spijt van mijn inleg. Het duurt nog even voordat er wat meer winst gemaakt kan worden. Inleg tot nu toe:

Crypto: 10.400 EUR

[Lees hier waarom ik vertrouwen heb in crypto voor de toekomst]

In totaal heb ik dus over 5 jaar uitgezet, uitgegeven, geïnvesteerd: 120.710 EUR.

Als ik niets had gedaan en alles op de spaarrekening had gezet, zou ik ongeveer dit bedrag hebben staan. Het geeft me een goed gevoel, dat ik dit wel heb kunnen sparen. Uiteraard heb ik het meeste belegd en daar hoop ik meer rendement op te maken dan enkel spaargeld.

Niet geheel toevallig is mijn recente nettowaarde ook ongeveer 120.000 EUR. Ik heb nog niet veel tijd gehad om echt rendement te maken (rente-op-rente en aflossing van schulden). Dus in de tijd zal het wat sneller oplopen.

Lees hier hoeveel ik heb verdiend in 2021 en mijn nettowaarde

Al met al een inzicht in mijn beleggingen tot nu toe. En het feit dat ik virtueel spaargeld zou kunnen hebben van circa 120k. Maar als lezer van dit blog, weet je dat investeren je uiteindelijk veel meer gaat brengen. En gaan we op naar meer inkomen om weer te investeren.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James