Categorieën
Financieel

Ik heb mijn financiële doelen nog niet behaald, wat nu?

We zitten inmiddels weer aan het eind van het jaar. Traditioneel een mooi moment om terug te kijken en te analyseren hoe je jaar is geweest. Hoeveel doelen heb ik behaald, hoe ver ben ik op weg naar financiële onafhankelijkheid? En dan komt mijn ongeduld weer om de hoek. Het is nog niet waar ik wil zijn. Ik kan best 10 jaar vooruitkijken, maar het moet sneller.

Op mijn blog lees je artikelen over hoe ik 100k aan eigen vermogen heb verzameld, en een passief inkomen van 1600 EUR per maand heb. Aan het eind van dit jaar kijk ik terug op mijn prestaties. Het lijkt soms heel wat (clickbait) maar mijn doelen liggen veel verder. Ik ben niet tevreden voordat ik de mijlpaal bereik van maandelijks 10k passief inkomen. Ook heb ik een subdoel om 1 miljoen op mijn beleggingsrekening te hebben. Maar de focus ligt op het passieve inkomen.

Onrust

Ik ben onrustig. Ik weet het. Het helpt me om uit bed te komen en mezelf te pushen om meer voor elkaar te krijgen. Het helpt me in sales en in mijn doorzettingsvermogen. De stip aan de horizon is nog niet bereikt, dus we gaan door. Het bereiken van grote doelen vereist inspanning over een lange tijd en die onrust helpt me om elke dag de energie erin te steken.

Maar het is spijtig en niet nodig als ik bij het terugblikken onvrede heb. Als je eerlijk naar jezelf bent moet je kunnen zeggen dat er dingen beter kunnen, en misschien anders moeten. Maar het mag niet zijn dat je erdoor in de put raakt. Of nog erger, dat je opgeeft. Daarom dit blog. Om mezelf even positief bij te schrijven over de toekomst.

Het plan

Het plan was en is om via het kopen van vastgoedobjecten een passieve inkomensstroom van 10k per maand te genereren. Daarnaast bouw ik ook waarde op met het beleggen in indextrackers. Elke maand leg ik 300 EUR in op de beurs. En langzaam bouwt mijn vermogen zich op.

Al het overige spaargeld leg ik opzij om vastgoed mee te kunnen kopen. Hoewel de deals in Nederland niet meer zo aantrekkelijk zijn, gaan de volgende panden in de VS gekocht worden. Zodra dat gebeurt, lees je het natuurlijk op mijn blog.

Maar met deze bedragen duurt het ongeveer 12 jaar voordat je met vastgoed de 10k kunt aantikken (alles in een ideale situatie). En met 300 EUR per maand duurt het bij 7% rendement nog 40 jaar vanaf nu, voordat ik de miljoen aantik.

Je kunt meer lezen in mijn blog over hoe je sneller financieel onafhankelijk kunt worden: lees hier hoe je sneller financieel onafhankelijk wordt vastgoed vs indexbeleggen

Wat ga ik doen

Nu heeft iedereen zijn eigen doelen. En respecteer ik iedereen die het kan om 30-40 jaar lang hetzelfde plan aan te houden. Maar ik wil toch sneller tot mijn doel komen. Dus mijn plan is als volgt.

  • Iets voor erbij zoeken

Het inkomen vanuit mijn baan en mijn investeringen kan mogelijk nog worden aangevuld met een extra side-hustle. Ik heb ruimte in mijn hoofd en in de tijd om nog een activiteit erbij te nemen. Of het een bijbaan is, of een handeltje ergens in. Ik wil mijn vrije cashflow verhogen, zodat ik sneller kan sparen en meer kan investeren. Een aantal opties liggen nu op tafel en ik ga na de Kerstdagen in januari de knoop doorhakken.

Lees hier welke side-hustle voor jouw geschikt is

  • Afstoten van activiteiten

Om nog meer focus te krijgen op mijn einddoel stoot ik een aantal zaken af. Zo had ik een kleine side-hustle in mijn sport. De activiteit bracht niet veel rendement en ik stak er ook niet veel tijd in. Dus ik heb hem al afgestoten. Dit maakt mijn hoofd vrij om me te richten op zaken die wel geld in het laatje brengen en waar mijn tijd efficiënter rendeert.

  • Nieuw gedrag aanleren?

Ik heb altijd onthouden dat ‘als je dezelfde dingen blijft doen, je altijd dezelfde resultaten zal krijgen’. Of anders gezegd door Albert Einstein:

“Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.”

Ofwel, als je na een aantal jaar tot de conclusie komt dat je niet meer heel grote stappen maakt, je waarschijnlijk vastzit in een routine of sleur. Om dit te doorbreken moet je iets anders gaan doen. Het kan een klein iets zijn, of een groot iets. In elk geval krijg je geen andere uitkomsten door niks te doen. Daarom zoek ik nu iets anders erbij, waar ik denk dat mijn investeringsgedrag wel ok is. Maar mijn cashflow is niet groot genoeg om nog meer te investeren en dus nog sneller tot mijn einddoel te komen. En het kan goed zijn, dat aan het eind van volgend jaar ik mijn gedrag weer moet bijstellen. Wie niet probeert zal het niet weten.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

2 reacties op “Ik heb mijn financiële doelen nog niet behaald, wat nu?”

Hi James, leuk en heel herkenbaar. Ben met hetzelfde bezig, wilde dit jaar de 100.000 aantikken met mijn beleggingen in crypto maar helaas bij 50k blijven steken. Heel onrustig en ieder weekend overwegen om mijn focus maar weer te veranderen. Maar soms moet je ergens maar gewoon in geloven en daar blijven naar toe te werken

Hi Michel, wat leuk om te horen. Dan hebben we hetzelfde gevoel.
Geduld is niet mijn sterkste eigenschap, maar soms kun je er niet omheen denk ik maar.
Netjes die 50k in crypto. Veel kans op een verdubbeling, laten we hopen snel komend jaar.