Categorieën
Crypto

Crypto markt zakt in, HODL of vluchten?

Paniek, de cryptobeurs stort in met 30%! Waar de hoop was op een eindejaarsrun van plus 100% is het juist omlaag gedoken. Mijn totale holding van 10k zakte naar 6600 EUR op het dieptepunt. Nog nooit had ik er zoveel geld in zitten. En nog nooit had ik zo’n grote dip meegemaakt. Ik moet zeggen, dat het toch wel wat met je doet als je geld zo ver wegzakt. Leuk is anders. In dit artikel een korte update en lessen van mijn investeringen in de cryptomarkt.

Gelukkig kon ik snel over die emotie komen. Ik besef dat je alleen verlies maakt, als je met verlies daadwerkelijk verkoopt. Nu staat het geld ‘vast’ en laat ik staan tot ik winst maak. Dus geduld is hier het toverwoord.

Lees dit voordat je in crypto investeert

Crypto-orakels

De eerste les die ik geleerd heb, is dat ik niet te veel naar de voorspellingen van de crypto-orakels moet luisteren. De meeste mensen op twitter en youtube praten elkaar na. En de voorspellingen komen nooit precies uit. Niemand kan de markt voorspellen. Ook al is de cryptomarkt iets gevoeliger voor manipulatie door ‘whales’, het blijft een markt met een eigen wil. Dus ik lees het nieuws, hoor de orakels aan, maar blijf bij mezelf en weet dat de markt niet te voorspellen valt.

Technologie

Daarnaast zal ik dus niet zomaar verkopen. Mijn doel is om mijn belegging meer waard te laten worden. Hoe sneller hoe beter. Echter als ik langer moet wachten en geduld moeten hebben, is dat niet anders. Ik heb nog altijd vertrouwen in de onderliggende technologie en de bedrijven waarin ik investeer. De applicaties die ze bouwen of die al in gebruik zijn, zullen uiteindelijk in steeds meer toepassingen gebruikt worden. Besef dat de bedrijven achter blockchain bouwen aan het nieuwe internet, of web 3.0. En we weten allemaal hoe groot het internet is geworden.

Lange termijn

Een volgende les is, ‘stick to your plan’. Het kan tegenzitten, je investering kan instorten. Maar je hebt een commitment gemaakt, blockchain is een mogelijkheid om vroeg te investeren in revolutionaire technologie. Ga je bij de eerste de beste grote dip alles opgeven? Ik dacht het niet. De aanhouder wint. Dus vertrouw op de crypto-toepassingen, blijf up-to-date bij nieuwe ontwikkelingen en denk lange termijn.

Lees hier waarom je in crypto moet investeren

Commitment

Daarnaast bestaat er ook zoiets als de commitment bias. Waarin je zo vasthoudt aan iets, dat je niet meer inziet dat je weg moet lopen of uit moet stappen. Kijk naar ondernemers die een bedrijf hebben opgebouwd en niet los kunnen laten als het niet meer te redden is. Of als je een aandeel koopt en ermee vergroeid. Waardoor je nooit meer openstaat om het voor een ander, beter presenterend aandeel te wisselen. Ik bedoel te zeggen, dat er straks ook winst genomen moet worden. Niet elke crypto-coin, of toepassing zal overleven. Analyseer je emoties, maar zet ze snel aan de kant. Rationaliteit wint.

Part of the game

In voorgaande jaren hebben we meerdere flinke dips van 30% of meer gehad, en zelfs op de weg naar nieuwe ‘all-time-highs’. Het is een bijkomend effect van de volatiele cryptomarkt. Mensen nemen winsten op de weg omhoog. Dus als je uitzoomt zie je een groter plaatje. Hoe meer mensen geloven in de lange termijn potentie, hoe stabiele de markt wordt.

Mijn conclusie. Heb geduld, kijk even niet naar de markt en op de lange termijn komt het vast goed.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Crypto markt zakt in, HODL of vluchten?”