Categorieën
Crypto

In Crypto beleggen, lees dit eerst

Het is inmiddels vijf maanden geleden toen ik begon met het beleggen op de cryptobeurs. Achteraf gezien ben ik tijdens de laatste ‘all-time-high’ periode ingestapt en zijn een aantal coins compleet ingezakt. Een mooi moment om de lessen van het investeren in deze volatiele cryptobeurs bij te werken. In dit artikel geef ik een update op mijn portfolio en neem ik wat harde lessen onder de loep.

Lees hier waarom ik in crypto investeer

Mijn huidige portfolio bestaat voor een groot deel uit Cardano (ADA), Vechain (VET) en dan beetjes verdeeld over Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Chainlink (LINK), Origin (OGN) en sinds kort een NFT. De totale inleg is 4500 EUR. En de totale portfolio staat ongeveer 5000 EUR. Meeste winst zit bij ADA. Bij de andere die het goed hebben gedaan, of waar ik op het juiste moment bent ingestapt, zijn de bedragen wat lager. Zo kocht ik voor 100 EUR aan Bitcoin en staat het nu op 130 EUR. Mooi 30% winst, maar dat zet op 100 EUR geen zoden aan de dijk.

Andere kleinere coins zijn ingezakt en komen ook niet meer terug denk ik (Origin), en een aantal andere heb ik al zonder verlies eerder verkocht. Ik wacht op een stijging die naar verwachting nog gaat komen voor de gehele markt tot of rond het eind van dit jaar. Dan verruil ik de inleg van deze mindere coins voor een beter gefundeerde coin. Dit is de eerste les harde les.

Small caps zijn erg risicovol

Dus nog risicovoller dan de volatiliteit die de gehele cryptomarkt kent. Het risico is dat het hele project niet van de grond komt. De community pakt het niet op, de toepassing slaat niet aan of was er niet in de eerste plaats. Dan is je inleg gewoon weg, of het groeit niet mee met de totale markt. Op lange termijn kan het mogelijk nog wel goedkomen, maar als het totaal niet meer beweegt is het project dood.

Blijf bij grote coins, top 20-50

De meeste kans op overleven hebben de grotere projecten. Alles in de top 20 is sterk, de coins in de top 50 zijn al breed gedragen en hebben grote kans op overleven. En overleven staat in dit vroege stadium van de algehele cryptomarkt gelijk aan groei. Althans dat mag je met een vergelijking van de internet-boom wel aannemen. Dus mijn tweede les, stop met zoeken naar die unieke kleine coins, die in potentie 100x kunnen gaan in korte tijd. Dit vereist veel uitzoekwerk, kennis van de gehele markt, en een beetje geluk. Dat laatste lijk ik nooit te hebben, dus ik ben tevreden met 2x of 3x van mijn geld. Als ik dat consistent kan pakken met degelijke top 50 coins, dan is dat heel fijn. De verwachting is dat de gehele cryptobeurs met alle toppers erin 10, mogelijk nog 20x gaat doen met een paar jaar. Dus met een lager risico en iets langere termijn, kun je ook ‘juicy gains’ pakken.

Lees je in, leer over de blockchain

Ik leer steeds meer, sinds ik investeer in crypto. Ik heb een aantal boeken gelezen en er staat nog meer op de planning. In de cryptowereld zijn veel mensen actief. Dat is goed voor het gehele ecosysteem, maar veel mensen investeren zonder veel na te denken waarin ze investeren. Dat is niet erg, iedereen moet het zelf weten. En er zijn genoeg mensen die gewoon geluk hebben.

Maar je hebt mensen die roepen om in munt X te investeren, of een groep die ineens in munt Y springt, of een vriend die zegt dat je toch echt in deze munt moet stappen. Als je niet oplet of niet kundig genoeg bent in wat de munten nu precies doen, zou je zo ten prooi kunnen vallen aan de FOMO en met alle winden meewaaien. Het beste tegengif is om jezelf zoveel mogelijk kundig te maken in de blockchain wereld en basaal te snappen wat een coin doet, kan gaan betekenen en waarom het wel of niet interessant is om in te beleggen. Als je zelf je research hebt gedaan is het ook niet zo erg als het wat langer duurt als de winst gaat komen. Je weet waarom je hierin belegt.

Maandelijk Dollar-Cost-Averaging werkt het best

Althans voor mij. Ik wil het risico niet lopen dat ik een grote som geld ineens inleg en dan dat de coin minder waard wordt. Toen ik net begon, bleek achteraf, was het een hoogtepunt in de markt. Dat heb ik weer. Dus ik ben wel wat geld verloren al. Maar daarna heb ik besloten maandelijks 200 EUR in te leggen en wat extra’s als ik bepaalde kansen zou zien. Ik stel mezelf dan niet bloot aan enorme volatiliteit op één groot bedrag. En een ander voordeel is dat ik meebeweeg met de markt. Dus ik koop als het lager staat en als de prijs relatief gelijk blijft.

Koop op rood, let op bij groen

Als ik inleg, probeer ik in te leggen op een rode dag. Wanneer de koers lager is dan voorheen. Dit is psychologisch, zodat ik weet dat ik nooit op het allerhoogste punt gekocht heb. En binnen de maand kijk ik ook of het nog lager zakt, of juist omhooggaat. In het geval van aanhoudende groene dagen, ben ik voorzichtig. Ik koop dan niet en denk zelfs om wat winst te pakken en een deel te verkopen.

Zo heb ik vandaag een deel van mijn winst verzilverd, nadat ADA 2,5x heeft gedaan in verloop van een paar maanden. Maar de laatste weken deed hij ineens 2x. De laatste keer heb ik een top gemist. Dus nu heb ik een deel winst gepakt. Mocht het echt weer omlaag zakken, kan ik weer goedkoop terugkopen. Dit is een nieuwe strategie voor mij, aangezien ik normaal zeer passief beleg in de aandelenbeurs. Dus we gaan zien wat het brengt.

Lees hier hoe ik beleg in de aandelenbeurs

NFT-experiment

Ik heb een NFT gekocht. Het is een experiment. En ik ben al meteen het schip in gegaan. De eerste die ik kocht bleek later is een neppe NFT. Ik dacht dat ik een Bored Ape gekocht had, maar die was wel erg goedkoop. Bleek dus dat iemand de plaatjes had gekopieerd en onder een valse, maar sterk lijkende naam te koop had gesteld. Ik ben een paar honderd euro verloren. Dus let op!

De ander NFT is een HD-cryptopunk. Een verlengde van de cryptopunks, waar je de pixels kunt tellen. Die gaan voor honderdduizenden euro’s van hand tot hand. Maar bestaan al sinds 2017. Mijn hoop met de nieuwere HDpunks, is dat deze ook op termijn zeker een 1ox gaan doen. Maar dat is afwachten. Veel mensen duiken nu in NFT, gezien de enorme toename in handelsvolume van de afgelopen weken. Hopelijk is de top nog niet bereikt.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

2 reacties op “In Crypto beleggen, lees dit eerst”