Categorieën
Crypto

Investeren in crypto, een half jaar verder

Het is inmiddels een half jaar sinds ik ben ingestapt in de crypto’s. Voor mij als onervaren belegger was het een nieuwe stap in deze zeer volatiele markt. En naast marktwerking heb ik inmiddels ook meer geleerd over de coins zelf, de onderliggende blockchain en mijn psychologie. In dit artikel een korte update van mijn lessen en mijn toekomstige investeringen in crypto.

Mijn huidige portfolio is iets verschoven sinds de vorige keer. De grootste verandering is dat ik de winst die ik heb genomen bij Cardano (ADA), heb ingezet op Polkadot (DOT). Een ander smart contract platform, met veel potentie en reeds goed presterende DApps. Deze heeft nog geen grote sprongen gemaakt sinds een aantal maanden. En ik verwacht dat deze nog wat kan doen. De andere kleinere posities VET, BTC, ETH, LINK, OGN zijn onveranderd en ik leg elke maand 200 EUR in via Dollar Cost Averaging. De totale inleg is 4700 EUR, en het meest zit in ADA. De portfolio staat nu op moment van schrijven op ruwweg 4700 EUR.

In een half jaar heb ik dus niks gewonnen, niks verloren. Niet bepaald wat ik ervan verwacht had toen ik begon in de hype van maart 2021. Op dat moment hadden beleggers die eind 2020 ingestapt waren een resultaat van soms wel 5x! Die boot had ik al gemist, dus de volgende zou voor mij zijn. Dat is dus iets minder hard gegaan dan gedacht.

Echter volgens de ervaren beleggers die ik volg, zou er later dit jaar nog een flinke stijging kunnen komen. Waar BTC zal leiden en vervolgens de alt-coins mee gaat nemen tot mogelijk een 2x van de hele markt. Ik hoop dan stiekem dat ADA een 2-3x kan maken. En mijn totale portfolio verdubbeld naar 9000 EUR. Mijn plan is om dan de winst eruit te halen, en verder te gaan met Dollar Cost Averaging.

Lees hier mijn eerste lessen van het investeren in crypto

Zoals ik in mijn vorige artikel al schreef, blijf ik bij de grotere coins. Ik blijf weg van de hele kleine coins, die weliswaar veel meer rendement kunnen brengen maar meer risico dragen. Ook kost het heel veel tijd om te onderzoeken welke coins wat precies doen. Daarnaast is het bepalen van succes nog steeds moeilijk te voorspellen. Als dat betekent dat ik wat later instap op een coin, wanneer hij al iets groter is geworden, is dat niet erg. In het gehele crypto ecosysteem zijn we nog vrij vroeg. Dus als de ontwikkelingen en nieuwe projecten blijven bouwen, zien we de gehele markt over de komende jaren stijgen. En dan zou je nog steeds meer rendement halen dan op een index-tracker van normale aandelen.

Lees hier waarom ik investeer in crypto

Hoe meer ik de crypto nieuwsbrieven en boeken lees, twitter en YouTube volg, en zelfs bezig ben met een eigen blockchain project, hoe meer ik leer over allerlei toepassingen en technologieën. Dit zorgt uiteindelijk dat ik iets beter geïnformeerd mijn investeringen kan plaatsen. Ik weet inmiddels wat het verschil is tussen een layer 1 en layer 2 oplossing. En waar de waarde van beide toepassingen zit. Ook begrijp ik waar de kracht van Bitcoin ligt, ten opzichte van Ethereum en Cardano en Solana. Ieder heeft zijn eigen hoekje en het is zeker niet een pot nat.

Dat maakt de cryptowereld ontzettend interessant, maar lastig te doorgronden voor een nieuwe investeerder. Een normaal beursgenoteerd bedrijf, heeft producten en toepassingen in de echte wereld. De meeste cryptocoins hebben dat nog niet, of op een hele kleine schaal. Leren van deze nieuwe technologie is een meer dan een must. Het is een passie. En hoe meer ik kan leren, hoe leuker ik het vind.

Mijn plan voor de toekomst is om steady elke maand een vast bedrag in te leggen. Momenteel is dat 200 EUR. Wanneer de grote sprongen naar boven komen, wil ik bij 2x een deel van mijn winst opnemen. Uiteindelijk is het doel voor mij om te investeren in vastgoed. Dus de winst die ik neem uit crypto zet ik voor een deel in op aanbetalingen van nieuwe investeringspanden.

Hoewel ik geloof dat de crypto markt zoals hij nu is, alleen maar groter gaat worden, is mijn plan om passief inkomen te genereren met vastgoed. Dit is een bewezen methode, waar je in korte tijd financieel onafhankelijk kunt worden. Dit is en blijft mijn focus.

Waar ligt jouw focus?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James