Categorieën
Werknemerschap

Tips voor als je werk niet meer leuk of uitdagend is

Het is donker als de wekker gaat. Ik stap in mijn Toyota Aygo lease-barrel en rij naar de snelweg. Gisteren was geen goede dag. Ik doe mijn ding, maar ik voel me niet thuis op het werk. Ik moet mezelf naar de auto slepen, elke dag dat ik op het werk moet verschijnen. De rit alleen al is een obstakel geworden. De taken overdag zijn repetitief en ik voel alsof er op mijn vingers wordt gekeken. De resultaten zijn in de maak, maar is het normaal dat ik na 3 maanden al uitgekeken ben op dit werk? Is dit het nou?

Als ik de snelweg opdraai, stuit ik op de eerste file. Een van de twee waar ik dagelijks in mag aansluiten. Ik heb er rekening mee gehouden, ik ben op tijd vertrokken. Als ik in de linkerbaan aansluit en stapvoets langs de andere auto’s rij, kijk ik naar rechts. Zie ik daar nou dezelfde gast, die ik gisteren ook al in de file zag? Godsamme, dit is toch wel het toppunt van een sleur. Ik moet dit niet willen. Een paar dagen later, zeg ik mijn baan op. Dit gaat mij niet helpen om te komen waar ik wil zijn.

Deze anekdote uit mijn leven herinner ik me nog erg goed. Het is echt zo dat ik, toen ik dezelfde persoon voor de tweede dag op rij in de file zag, besloot te stoppen. Er waren uiteraard meerdere factoren die bijdroegen tot het willen stoppen, maar dit was de druppel. Het bleke plaatje hoe mijn leven er de komende jaren uit zou zien. Het was mijn eerste echte baan. Ik ben zeker geen opgever, maar dit was niet het werk dat ik de komende jaren ging doen.

De meeste van ons hebben dagelijks, soms eentonig, werk. Of het nu als werknemer, ondernemer of freelancer is, het grootste deel van de dag zijn we bezig met een bepaald soort werk om de kost te verdienen. De realiteit is dat werk niet altijd leuk is. In dit artikel kijk ik naar dagelijks werk en wat je kunt doen om je erdoor te slepen. I’ve been there.

Sleur uitzingen

Nog steeds is mijn werk niet altijd leuk. Nu zelfs een hele periode niet zo leuk, omdat ik minder kan reizen (covid), meer gezeik (leverproblemen) en algeheel een mager resultaat de laatste 12 maanden. Het is dan gemakkelijk om te zeggen dat het werk nu klote is. En dat is prima. Er zijn genoeg redenen om hier te blijven, dus een periode van sleur moet ik kunnen hebben. Het ziet er in ieder geval uit, dat het allemaal wat beter gaat worden de komende maanden.

Hoe ik die sleur doorbreek is door bewust elke dag voor mezelf te herhalen, waarom ik het doe. Waarom sta ik elke dag op, om naar mijn werk te gaan? Waarom geef ik mijn tijd, die ik thuis bij mijn familie kan zijn, op om te werken? Waarom heb ik het geld nodig? Bedenk waarom je het doet, zet je er overheen dat je niet de uitdaging haalt op dit moment. Het draagt allemaal bij aan dat ultieme doel. Een winnaar geeft niet zomaar op. Probeer in het hoofd te kruipen van succesvolle mensen die je ambieert. Zij hebben ook sleur gekend, zij hebben genoeg tegenslag gehad. Maar ze zijn niet gestopt.

Ze hebben zich vastgebeten in de sleur en lieten pas los, toen hun doel behaald was.

Zet voor jezelf elke dag kleine doelen. Al zijn het doelen voor persoonlijke doeleinden. Het geeft je dag een doel. Tik die checklist af en focus op de kleine dingen die nog waarde brengen.

Een baas is niet jouw meester

Waar je ook veel last van kunt ondervinden is een slechte baas. Of hij of zij nu ultiem narcistisch is, of ronduit slecht in het managen van de organisatie. Of nog erger een controle freak, die elk detail van je wil weten en continue op je vingers kijkt. Werken onder een baas die totaal niet strookt met jou, kan je veel stress opleveren. Er bestaat nu eenmaal een machtsrelatie tussen jullie. En het kan soms moeilijk zijn hier tegenin te gaan.

Probeer te denken als een stoïcijnse keizer uit Rome. Niemand is jouw meester. Jij bent altijd de meester over jezelf en al helemaal over je eigen geest en welzijn. Neem de controle over waar je invloed op hebt. En laat gaan waar je geen invloed op hebt. Ben daar ook open in. Dan kan niemand je input tegen je gebruiken. Meer dan je best, kun je niet doen. Waar je geen controle over hebt, kun je links laten liggen. Zoals wordt geleerd in het programma van anonieme alcoholisten: “grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference”.

Zet je mindset om. Je zult fouten maken, maar ook zal je leren. Neem controle over je eigen geest en welzijn. Niemand kan je raken, alleen als jij het toelaat. Oefen je stalen mindset en binnen no-time veeg je negativisme en ongepaste kritiek zo van je af.

Start een side hustle

Is het zo slecht op de werk, maar zit je er alleen voor het inkomen? Of is de uitdaging nul en voel je de hersencellen per minuut afsterven? Dan is het misschien een idee om een side hustle te starten. Iets dat je echt leuk vindt, waar je passie volledig tot zijn recht komt. Je baan is dan de basis waar je passie uit kan floreren. Er zijn genoeg voorbeelden van werknemers die een side hustle hebben en daar simpelweg meer lol uit halen. Maar de baan nog nodig hebben om de harde pegels binnen te krijgen.

Met een succesvolle side hustle kun je zelfs je inkomen vervangen of in ieder geval aanvullen. Op die manier kun je dan weer sneller tot je lange termijn doel komen, zoals passief inkomen.

Lees hier hoe je een side hustle kiest die bij jou past

Take a break

Altijd een goed idee als je het even niet meer ziet zitten, neem een pauze. Of het nu een wandeling is in het bos of een weekje vakantie. Misschien zelfs een complete sabbatical of langere vakantie. Werkgevers kunnen daar nog wel eens in meedenken. In ieder geval kun je je op die manier even terugtrekken in jezelf. En onderzoeken waar je nu mee bezig bent. Wat is je plan in het leven. En hoe past dit werk bij dat plan?

Stop! En ga iets anders doen

Als het echt niet meer gaat en als geen side hustle of break de pijn meer kan verzachten, dan kan het tijd zijn om te stoppen. Je gaat ander werk zoeken. Mogelijk heb je al een ander carrièrepad in gedachte, of je springt in het diepe en laat het lot een nieuwe route bepalen. Soms moet je de ene deur sluiten, voordat een andere opent.

Een goed advies is om eerst goed uit te zoeken wat je precies wilt. Houd je baan aan voordat je besluit weg te gaan. Gooi je oude paar schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt. Maar als het zover is, moet je de stap maken. Gemakkelijk is het niet, maar noodzakelijk des te meer. Succes!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Tips voor als je werk niet meer leuk of uitdagend is”