Categorieën
Ondernemen

Wat is een geschikte side-hustle (bijbaan) voor jou?

Een snelle manier om je inkomen te verhogen is naast je baan of hoofdonderneming iets bij te verdienen. Een bijbaantje of onderneming naast je baan, ofwel side-hustle, is tegenwoordig binnen handbereik door het internet. Via het internet kan veel geautomatiseerd worden zoals je marketing en verkoopafwikkeling. Ook kun je met wereldwijde promotie eenvoudiger een groter publiek bereiken. Een goede reden om eens te kijken naar welke side-hustles voor jou geschikt kunnen zijn.

Ik beschrijf onder elke categorie waarom ik het wel of niet zelf zou doen en dan met een aantal voorbeelden, waarom het voor jou geschikt zou kunnen zijn. Hier gaan we.

1. Kennis verkopen

Een low-budget manier om je side-hustle te starten is om je reeds opgedane kennis om te zetten in een product. Of het nu een cursus is, of een educatief abonnement. Via de online wegen kun je je eigen kennis eenvoudig verkopen aan je leden, in de vorm van videocursus, e-boek, of een abonnement met online meetings.

De reden waarom ik dit zelf niet doe, is de veronderstelling dat de mensen die hun kennis verkopen ook echt heel goed zijn in iets. Als ikzelf een cursus zou kopen van iemand, koop ik dat van de beste in zijn of haar vakgebied. Of ze hebben een unieke kijk op hun vakgebied en dat ook resultaat brengt. Ten eerste weet ik niet eens waarin ik iets zou kunnen onderwijzen en dan ben ik er nog lang niet de beste in.

Voorbeelden; cursus maken en online verkopen, online bijscholen in een niche, online abonnementen voor begeleiding in een niche.

2. Online-diensten aanbieden

Ben je handig met alles wat het internet te bieden heeft? Zet het om in een dienst voor andere bedrijven. Er zijn genoeg mogelijkheden om sociale media te managen, advertenties te verzorgen of zelfs complete online brand management uit handen te nemen. De jongere generatie kan een enorme slag slaan door hierop in te springen. De oudere generatie is over het algemeen niet zo intuïtief met deze zaken.

Het verdienmodel is vaak een maandelijks abonnement en met een X aantal klanten kun je er dus al snel je werk van maken. Wat mij hier tegenstaat is de continue stroom aan werk. Dus het kan snel oplopen en dan kom je in de knel met je tijd. Maar de optie om de laptop-lifestyle optimaal te gebruiken is er zeker!

Voorbeelden; Facebook/Google ads, copywriting, social media manager, virtual assistent.

3. Freelancer

Nog een ideale side-hustle als je een bepaalde kennis of vaardigheid hebt. Vooral de webdesigners en programmeurs zijn veelgevraagde specialisten waarvoor je vaak goede fee’s kunt vragen. Daarnaast is ook dit perfect om in een laptop-lifestyle te gieten. Sommige programmeertalen zijn goed te leren en met een paar leuke eerste klussen, kun je een steady inkomen genereren naast je baan. Binnen de kortste keren kun je zelfs als volwaardig freelancer door het leven gaan.

Ik dacht ooit op een blauwe maandag dat ik een programmeertaal even kon aanleren en daarin wat freelance kon doen. Echter eenvoudig is het niet. Het vereist naast een bepaalde intelligentie en affiniteit ook energie en tijd. Maar in elke discipline die dicht bij je ligt, zijn meerdere mogelijkheden. En hoe unieker je skills, hoe sneller je goed betaalde jobs scoort.

Voorbeelden; Webdesigner, programmeur, marketing advies, consultant, freelance sales, schrijver, video-editor, acteur, presentator, boekhouder.

4. Bezorgen/fysiek werk

Niet alle side-hustles gebeuren vanachter een computerscherm. De meest eenvoudige en snel te verwerven bijbanen liggen gewoon voor de hand. Waar is veel vraag naar in je buurt? Waar kun je snel mee scoren? Als je een vrije zaterdag hebt, wat levert je dan het meeste op? Denk aan bijbeunen bij een hovenier, aannemer, verhuizer. Of zelfs pakketten bezorgen of transportritten doen.

Groot nadeel is dat je moeilijk je inkomen kunt opschalen. Alles is gerelateerd aan de uren die je werkt. Maar het kan een leuke afwisseling zijn en de soms broodnodige fysieke uitdaging.

Voorbeelden; food delivery, post/pakketten, (internationale) transportritten, honden-uitlaatservice, (taxi)chauffeur, schoonmaker, werken op de bouw, verhuizer, hovenier.

5. (Eigen) producten verkopen/flippen

Heb je een briljant idee voor een nieuwe verzorgingslijn, interieur-merk of kledinglijn. Koop je spullen in via Alibaba, zet je eigen logo erop. En verkoop ze via je website en promoot het via de sociale kanalen. Veel nieuwe online-only merken zijn zo begonnen. Hoewel de markt snel verzadigd kan raken, is er in jouw niche mogelijk nog een opening. Daarnaast kun je ook snel geld maken met het flippen van artikelen of zelfs panden. Goedkoop inkopen, waarde toevoegen en waar doorverkopen. De kenner weet waar hij waarde kan toevoegen en winst kan pakken.

[Lees hier hoe je rijk kunt worden met vastgoed]

Een ideale side-hustle voor al je interesses. Ik ben altijd op zoek naar mogelijkheden om mijn interesses en hobby’s om te zetten in een handeltje. Ook hier geldt uiteraard dat er meer uitkomt als je er meer tijd insteekt. Maar het kan uiteindelijk met het creëren van een goede naam in de niche, een business worden.

Voorbeelden; verkoop via Etsy, Ebay, Amazon, Bol, Marktplaats, Shopify. Producten; meubels, fietsen, auto’s, collectables, huizen.

6. Online opinie/expert

Met de opkomst van het internet, kwam de opkomst van de blogger. En de laatste jaren de vlogger. Als je het voor elkaar krijgt om binnen een niche als opinieleider, of als autoriteit/expert een batterij aan volgelingen te genereren, is daar veel geld mee te verdienen. Gelijk aan de eerste categorie over het verkopen van kennis, is deze wat breder. Je kunt denken aan invloedrijke bloggers op het gebied van investeren, modetrends, culinaire reizen, etc. Geld wordt dan binnengeheeld met advertenties, of verkopen van e-boeken. En soms worden er betaalde cursussen aangeboden. In het geval van een YouTube kanaal bepalen de views de advertentie-inkomsten.

Zelf heb ik ook gekeken om affiliate marketingwebsites op te zetten voor bepaalde niches. Echter ik heb nog niet direct een specialisme waar ik me zeker in voel. Mogelijk kan ik ooit iets opschrijven op het gebied van persoonlijke financiën of investeren!

Voorbeelden; YouTube kanaal, blog, (e-)boek, affiliate marketing.

7. Verhuur

Een zeer passieve vorm van inkomen genereren naar je baan is iets te verhuren. Investeren in pandjes voor de verhuur is de meest logische vorm. Echter de investeringen zijn vaak hoog en het duurt dan ook even voordat je een cashflow hebt, waarmee je eventueel kunt stoppen met je baan. Voor mij is dit wel het primaire spaardoel. Geld sparen ten behoeve van de eigen inleg voor nieuwe verhuurpanden.

Maar verhuur kan breder zijn dan alleen vastgoed. Wat voor zaken van waarde heb je, die je eventueel kunt verhuren?

Voorbeelden; woning, bedrijfspand, hal/schuur, auto.

8. Ondernemingen

Een side-hustle hoeft lang niet altijd passief te zijn. Het kan een overgang zijn van je huidige baan in loondienst naar een werkgeverspositie in je eigen onderneming. Ondernemingen die je kunt starten naast je baan, hebben doorgaans een structuur waarbij je de dagelijkse operationele zaken uit handen kunt geven aan werknemers, of zaken die redelijk geautomatiseerd lopen.

Nadeel is dat hier ook de investeringslasten groot zijn, groter zelfs dan het investeren in kleine pandjes voor de verhuur. De bestuurslast is daarentegen ook hoger. Dus een bewuste keuze voor het type onderneming is gevraagd. Een keuze die past bij je levensstijl of zelfs bij je huidige baan. Maar er zijn genoeg mogelijkheden.

Voorbeelden; car-wash, supermarkt, kleine winkel, sportschool, app.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

6 reacties op “Wat is een geschikte side-hustle (bijbaan) voor jou?”