Categorieën
Financieel

Hoe spaar je 10.000 EURO?

Vorige week kwam een nieuwsbericht uit over de toename van het spaargeld bij de Nederlandse consument in de coronatijd. Voor 1 op de 5 (22%) werd dit minder of zag het geheel verdampen. Voor 36% bleef het spaargeld gelijk en voor 35% werd het meer. Maar wat is eigenlijk genoeg spaargeld? En wat doe je met dat spaargeld? En hoe kun je tot een gezond spaarbedrag komen van zeg 10.000 EUR?

Wat vooral blijkt uit de enquête van de Rabobank, die onderzocht wat het spaargeld deed in de coronatijd, is dat vooral de bovenmodaal verdienende Nederlander meer spaarde. Voor de rest bleef het gelijk of werd het minder. De uitgaven bleven veelal gelijk, ondanks de afnemende mogelijkheden om geld uit te geven (traditioneel gezien). Geen vakanties of uiteten. Toch groeide het spaargeld alleen bij de hogere inkomens.

Waar dit precies aan ligt weet ik niet, maar ik kan er wel wat redenen voor bedenken. Ten eerste is er uiteraard minder ruimte om te sparen als je minder verdiend. Maar de kunst om binnen een budget te leven is moeilijker. Ik heb het zelf ook moeten leren. En als je dan eenmaal vastzit aan bepaalde schulden, duurt het extra lang om hier weer uit te komen en daarna pas te sparen.

Daar je zou denken dat er minder kansen zijn om minder uit te geven (geen dure vakanties of etentjes) lukt het veel mensen niet om meer te sparen. Of ze het niet willen weet ik niet. Maar dat alleen bovenmodaal het lukt om meer te sparen is wel tekenend. Is het dan ook een mindset-verhaal? Waarschijnlijk. Bovenmodaal kan gemakkelijker sparen, maar doen het dus ook meer.

Hoeveel spaart Nederland

Als je dan kijkt naar wat het gemiddelde en mediaan spaarbedrag is uit een ouder onderzoek van CBS uit 2019. Dan zie je dat de hogere leeftijden iets meer als spaarbedrag hebben.

Leeftijd hoofdkostwinnerGemiddeld spaarbedragMediaan spaarbedrag
Tot 25 jaar7.700 EUR2.600 EUR
25 tot 35 jaar15.000 EUR6.000 EUR
35 tot 45 jaar25.600 EUR10.100 EUR
45 tot 55 jaar41.000 EUR15.300 EUR
55 tot 65 jaar53.300 EUR19.800 EUR
65 tot 75 jaar59.300 EUR23.100 EUR
75 tot 85 jaar58.700 EUR23.600 EUR
85 jaar of ouder62.700 EUR24.400 EUR
Bron: Centraal Bureau voor Statistiek

Wat is dan genoeg? Het Nibud raadt aan om 3.400 EUR opzij te leggen voor onvoorzien uitgaven. Van andere blogs heb ik gelezen dat je 3 tot 6 of zelfs 12 maanden onkosten moet hebben gespaard. Ikzelf heb een psychologische grens van 10.000 EUR als buffer. Het feit dat het 5 cijfers zijn, geeft me een mate van rust, dat ik onverwachte dingen kan opvangen. En dat ik alles erboven met een gerust hart kan investeren in verschillende zaken.

Wanneer is je spaargeld genoeg? Is het genoeg als je geen zorgen meer hebt als je wasmachine kapotgaat, of als je elk jaar weer een nieuwe auto kan kopen? Of is het nooit genoeg, omdat je nog altijd een hypotheek hebt die boven je hoofd hangt. Of is je werksituatie onzeker, bijvoorbeeld als je ondernemer bent. Uiteraard is dit heel persoonlijk en goed om voor jezelf te bepalen waar die grens ligt. Zet hem vast, en begin met sparen. Zodra je het bedrag hebt bereikt zet je het apart en ga je door, of doe je met het overschot andere dingen. Bijvoorbeeld investeren!

10% rule

Toen ikzelf moest leren sparen, kwam ik via een aantal boeken telkens weer op de tip; ‘pay yourself first’. Vooral het boek The Richest Man in Babylon is een leuke tip hiervoor. De regel leg 10% van je inkomen apart voordat je überhaupt rekeningen gaat betalen, is een sterke. Als je eenmaal hieraan gewend raakt, kun je blijkbaar toch rondkomen met 90% van je inkomen. Hoe beter je hierin wordt, hoe meer je kunt wegleggen.

Het klinkt eenvoudig maar, zo is het ook. Leg 10% weg, zodra je loon of fee binnenkomt. Stuur het naar een aparte spaarrekening of andere bankrekening. Zodat het uit het zicht is. Daarna ga je je rekeningen betalen en je mag niet aan je spaargeld komen. Je zult verbaast staan hoe snel je wat kunt sparen. En als je wat tegenvallers hebt, moet je ermee werken. Kun je het in de tijd zetten? Mogelijk in termijnen afbetalen? Alles om maar niet aan je spaargeld te komen. Er is veel mogelijk als je in gesprek treedt.

Dan is het een kwestie van geduld. Het kan maanden of jaren duren voordat je comfortabel spaarbedrag is bereikt. Dit geduld moet je trainen. Het is niet gemakkelijk, maar het helpt als je jouw lange termijndoel opschrijft of voor ogen hebt. Zet die 10K ergens op je telefoon of computerscherm, waar je hem dagelijks ziet.

Eenvoudig gezegd, om tot een bedrag van 10.000 EUR te komen leg je 100 maanden (8 jaar) 100 EUR weg. Of 50 maanden (4 jaar) 200 EUR. Lukt het om 300 EUR weg te leggen elke maand, dan heb je binnen 3 jaar je doel bereikt. Stapje voor stapje, maand voor maand. Een beklimming van een grote berg bestaat uit heel veel kleine stappen. Zo is het ook met sparen.

Als je eenmaal je doel hebt bereikt, en je gaat er overheen, ga je jouw spaardoel verhogen? Of ga je iets anders doen met dat geld? Lees hier hoe je 10.000 EUR kunt investeren.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Hoe spaar je 10.000 EURO?”