Categorieën
Financieel

Waarom moet je beginnen met investeren?

Elke maand als de gelden weer op de rekening gestort worden, ga ik mijn rijtje van investeringen af. Een deel van de inkomsten naar de beleggingsrekening, een ander deel naar de hypotheek, spaarpot, en zelfs een deel naar de cryptorekening. Elke maand update ik dus het totaaloverzicht van mijn nettowaarde en de beleggingen waarin ik actief ben. Als ik dit aan andere mensen uitleg, krijg ik soms vragende gezichten. De vraag die ik in dit artikel wil behandelen is; Waarom zou je überhaupt investeren? Waarom niet alleen sparen? Of leven van je geld!

Allereest heb ik van dichtbij gezien wat niet beleggen kan doen met je oudejaarsvoorziening. Mijn vader had een bedrijf en dat ging helaas failliet in de nasleep van de crisis van 2008. Met geen eigen investeringen, geen afgeloste hypotheek en geen grote pensioenpot is hij gedwongen door te werken. Je weet nooit wat er kan gebeuren, je weet alleen dat er in je leven veel kan gebeuren. Om mij hiervoor te wapenen, leg ik een grote nadruk op investeren. Lees hier waarom.

Oude dag

In Nederland hebben we het zo slecht nog niet geregeld. Als werknemer spaar je samen met je baas voor jouw pensioen. Dat geld gaat in een grote pot, waar ze redelijk conservatief mee beleggen en zodra je de pensioenleeftijd hebt bereikt, keren ze je wat uit. Klinkt leuk en aardig. Echter beleggingsresultaten kunnen tegenvallen, de verwachte levensduur van mensen kan hoger liggen en je moet langer doorwerken voor de gerechtigde pensioenleeftijd.

Bovenal, heeft iemand anders de macht om jouw potje aan je uit te keren. Daarnaast moet je als werkgever, of zelfstandige zelf iets regelen met een pensioenvoorziening. Mijn filosofie; neem het heft in eigen handen. Niemand komt aan jouw pensioen. Ik beleg in mijn eigen pensioenpotje via indexfondsen en vastgoed zodat ik zelf de controle heb over de hoogte van mijn oudejaarsvoorziening.

Het opbouwen van een vermogensbuffer

Ik weet niet of het alleen bij mij zo is, maar als er geld op de rekening staat voel ik me rustig. Vooral als dit meer is dan 10.000 EUR. En al helemaal als ik weet dat het elke maand iets meer wordt. Het hebben van een vermogen, hoe klein ook, geeft een gevoel van rust en veiligheid. Een basis waarin je in een slecht scenario op kan terugvallen.

Lees hier hoe je een buffer kunt sparen

Is je buffer wat groter, dan wordt het zelfs een machtsmiddel. Jij kunt er panden mee aankopen, of bedrijven kopen en starten. Jij bent aan zet. Jij bepaalt wat er met je geld gebeurt. Jij bent de baas.

Voor mensen die al met kinderen thuiszitten, is het investeren in een vermogensbuffer niet alleen voor jezelf een stukje veiligheid. Kinderen hebben niet gekozen om geboren te worden. Dus het is de ouder zijn verantwoordelijkheid om een solide basis te geven aan de volgende generatie. Niets kan dit beter dan een aantal goede investeringen.

De kracht van compounding interest

Compounding interest werd door Einstein betiteld als het 8ste wereldwonder. De versnelling in vermogensopbouw door je verdiende rente/dividend te herbeleggen, door middel van het rente-op-rente effect is erg krachtig. Als je elke maand een bedrag inlegt met 5% jaarlijkse rente, verdubbelt je cumulatieve inleg na ongeveer 25 jaar. Dus als je na 25 jaar elk jaar 3.600 EUR (300 per maand) hebt ingelegd, heb je totaal 90.000 EUR in de markt gestoken. Met een jaarlijkse rente van 5% is dat na 25 jaar meer dan 180.000 EUR geworden.

En als je nog eens langer doorgaat, gaat het steeds sneller. Omdat je absoluut dividend toeneemt neemt de waarde van je portfolio met een grotere factor toe. Door je winsten, dividend of rente te herbeleggen, laat je je geld voor je werken. En tijd is werkelijk aan jouw zijde. Uitgaande van deze gemiddelde jaarlijkse rente op een breed fonds of index-tracker op de aandelenmarkt, wordt je geld automatisch meer waard. Waarom zou je het niet doen? Zonde om de tijd niet op deze manier naar je hand te zetten.

Passief inkomen

Een voorname reden om te investeren is het creëren van passief inkomen.

Investeringen, zoals dividend uit de aandelenmarkt of huurstromen uit vastgoed, zijn kansen om passief inkomen te generen.

Met dit inkomen kun je weer meer sparen om mee te beleggen of zelfs volledig van te leven. Zodra je van je beleggingen kunt leven ben je in mijn definitie financieel onafhankelijk.

Persoonlijk is dit voor mij een primaire reden om te investeren. Vermogensopbouw staat op plek 2. Kunnen rondkomen van huurinkomsten uit vastgoed is nummer 1, zodat werken voor een baas een keuze is.

Eerder met pensioen

Met dit passief inkomen kun je dus ook helemaal stoppen met werken en dus officieel met pensioen gaan. Wie droomt er niet van. Elke maand komt er geld uit je beleggingen en je hoeft er niets (of maar een beetje) voor te doen. Buiten het feit dat werk je veel kan opleveren naast financiële stabiliteit, is voor de meeste mensen een must. Zonder inkomen zitten is geen optie.

De beste manier om dus sneller naar een pensioen te groeien is investeren in renderende beleggingen. Het liefst in de vorm van passief inkomen. Het voordeel is dat dit altijd blijft doorlopen, dus zelfs als je stopt met werken of besluit te ondernemen loopt het door. Uiteraard afhankelijk van de grillen van de markt!

Gemak

Ok, dit is discutabel punt. Het systeem achter investeren in bijvoorbeeld de aandelenmarkt is simpel. Vooral als je kijkt naar de methode van Dollar-cost-Averaging.

Lees hier mijn simpele aandelenstrategie

Elke maand leg je een bepaald bedrag weg om te investeren. Een goede maatstaf voor je inleg is 10% op een gemiddeld inkomen. Het mag altijd meer natuurlijk! Met dit geld beleg je in een ETF en over de jaren bouw je vermogen op. Erg simpel.

Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen even gemakkelijk. Afhankelijk van je inkomen, verplichtingen, thuissituatie en schuldenpositie is er soms weinig over om te investeren. Maar de kracht erachter zit in de routine. De gedragsverandering om eerst een deel voor jezelf weg te leggen en daarna pas de rekeningen te betalen. Hoe klein het bedrag ook is, het gaat met de tijd meer worden. En daarmee creëer je uiteindelijk een sterkere positie voor jezelf.

Deze ‘pay yourself first’ mentaliteit kun je bij elk budget toepassen. Leestip: waarin dit concept levendig uitgebeeld wordt is het boek The Richest Man in Babylon, van George S. Clason.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James