Categorieën
Financieel

Beleggen op de beurs, een eenvoudige methode

Er is niets passiever dan inkomen genereren via de aandelenbeurs. Je stop geld in een fonds of aandeel, en kijkt over tijd hoe het meer waard wordt. Bovendien kun je ook dividend over je aandelen uitgekeerd krijgen, dat komt nog eens boven op de waardestijging over tijd. Maar het gaat niet altijd goed op de beurs. Fluctuatie is er iedere dag en stalen zenuwen zijn een must. In dit artikel ga ik in op mijn beleggingsmethode voor het investeren in aandelen.

Ten eerste kies ik bij het beleggen in aandelen voornamelijk voor ETF’s. Deze Exchange Traded Funds bestaan uit een mandje van onderliggende aandelen. Ter illustratie is er de VanEck AEX ETF. welke bestaat uit de 25 grootste bedrijven genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Een tweede voorbeeld is de Vanguard S&P 500 ETF. Deze bestaat uit de 500 grootste bedrijven aan de Amerikaanse Dow Jones op Wall Street.

Boven op de waardestijging betalen ze ook allebei ongeveer 4 keer per jaar dividend uit. Deze ligt op ongeveer 1,8%. Deze uitkering laat ik staan op de beleggingsrekening en herbeleg ik zodra het kan. De methode die ik hanteer voor het beleggen in aandelen is..

Dollar-Cost-Averaging

Dollar-Cost-Averaging is een methode van beleggen waarin je elke maand een vast bedrag inlegt op de beurs. Het doel van je inleg uit te smeren over een langere periode, is om de volatiliteit te verlagen. De prijs van het aandeel zal elke periode verschillend zijn, dus je beweegt met je instapmomenten mee met de markt. Het voorkomt dat je een groot bedrag op een verkeerd moment investeert, wanneer de prijs hoog is of net voor een crash. Een ander voordeel is dat je elke maand iets kunt inleggen, en dus niet vooraf een grote som geld nodig hebt. Op deze manier is beleggen in aandelen laagdrempelig en minder gevoelig voor het timing-risico.

Deze methode wordt ook aangeprezen als de enige geschikte manier voor mensen die niet de tijd hebben om individuele aandelen te onderzoeken op investeerbaarheid. En wie zegt dat dan? Niemand minder dan Benjamin Graham, ook wel bekend als de mentor van Warren Buffet. Hij ging zelfs zover in zijn boek om je aan te raden een verklaring aan jezelf te ondertekenen. Hierin staat dat je elke maand ongeacht wat de beurs doet inlegt. Of het nu omhoog gaat of omlaag. Voor de lange termijn investeer je altijd een exact bedrag met een ijzeren discipline.

Ik kan het lezen van het boek The Intelligent Investor van Benjamin Graham niet genoeg aanbevelen. Doe jezelf een plezier: The Intelligent Investor

Compounding Interest

Een bijkomend effect van het beleggen voor de lange termijn op de aandelenbeurs is het concept van compounding interest. Albert Einstein noemde dit het 8ste wereldwonder.

“Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.” Albert Einstein

Om dit verder uit te leggen en geef ik hier een overzicht van de kracht van compounding interest. Stel ik leg 300 EUR elke maand in. Na het eerste jaar heb ik dan totaal 3.600 EUR ingelegd. Hierover haal ik 5% rendement. Dus ik heb dan 180 EUR verdiend. Dit neem ik mee naar volgend jaar en leg wederom elke maand 300 EUR in. In de tabel zie je dat je door rente op rente te beleggen na 10 jaar 47.544 EUR hebt staan. Met een inleg van 36.000 EUR over die 10 jaar. Na 20 jaar is dit 124.989 EUR met een inleg van 72.000 EUR. En uiteindelijk na 30 jaar met een inleg van 108.000 EUR en een jaar op jaarrendement van gemiddeld 5%, hebt je totaal 251.138 EUR staan!

Dat is een leuke aanvulling op je pensioen. Je kunt het opeten, leuk speelgoed van kopen, of je kunt het laten staan en verder laten groeien. Of je kiest om enkel van het rendement te leven, wat zo’n 12.000 EUR per jaar is. Plus eventueel dividend wat nog uitgekeerd wordt. De opties zijn aan jou.

Bij een rekenvoorbeeld met 7% gemiddeld rendement staat er na 30 jaar 393.185 EUR op je beleggingsrekening!

Dit voorbeeld van 300 EUR per maand met een jaarlijks gemiddeld rendement van 5% toont de kracht van compounding interest. En het is niet eens een heel fictief voorbeeld. Want van de ETF’s waarin ik beleg zijn de afgelopen jaren de volgende gemiddelden behaald:

  • S&P 500 gemiddeld rendement per jaar (laatste 50 jaar): 8%.
  • AEX gemiddeld rendement per jaar (laatste 30 jaar): 7%.

Mijn investering op de beurs

Mijn eigen situatie is als volgt. Ik ben in 2017 gestart met beleggen in aandelen. Ik werkte als zzp’er en had geen steady inkomen. Maar zoals in de verklaring aan jezelf bepaald, deed ik alles om mijn inleg te garanderen. De regel ‘betaal jezelf eerst’ ging zeker op. Mijn geld ging eerst naar de aandelenbeurs en daarna deed ik pas de maandelijkse uitgaves.

Mijn inleg zit nu op 300 EUR per maand. In het begin was het wat minder, maar de ‘sweet spot’ zit bij mij op 300 EUR, omdat ik relatief meer spaar voor vastgoed. Soms heb ik iets meer over, of zie ik een mogelijk. Dus dan is het 400 EUR. Zo heb ik tijdens de coronadip van voorjaar 2020 een extra 100 EUR ingelegd. Gewoon omdat ik toen net een aandeel meer kreeg met de totale inleg. En de koers zakte zo laag dat het inkopen voor de lange termijn nooit mis zou zijn.

Per maand verdeel ik de 300 EUR over 1 aandeel AEX ETF, ongeveer 50-60 EUR. En de rest naar de S&P 500, waarvoor ik ongeveer 4 tot 5 aandelen kan kopen a 60-70 USD. Als ik niet genoeg heb om er 5 te kopen, blijft het restant staan. Voor de volgende keer, eventueel met dividenduitkering kan ik dan wel 5 kopen. En zo gaat het spel maand op maand door.

De totalen inleg per jaar:

Jaar 1: 2.470 EUR
Jaar 2: 2.950 EUR
Jaar 3: 3.600 EUR
Jaar 4: 3.700 EUR
Jaar 5: 300 EUR (1 maand)

Totale inleg: 13.020 EUR
Portfoliostand: 5-2-2021; 12:57 uur = 16.070,27 EUR

Rendement: 23%

Zo ziet het er meteen goed uit, maar na het eerste jaar zag ik nauwelijks rendement. En het jaar daarna had ik zelfs verlies. Het volgende overzicht geeft aan dat beleggen voor de lange termijn ‘the way to go’ is.

2017 rendement; 0,89%
2018 rendement; -15,67%
2019 rendement; 33,60%
2020 rendement; 14,03%

Gemiddeld rendement; 8,2%

In bovengenoemde voorbeelden zijn geen kosten opgenomen. Een belangrijk punt is dat je de kosten zo laag mogelijk moet houden. Kies een betrouwbare broker en beleg zelf. Je hebt niemand nodig die dit voor je doet en stiekem allerlei fees of procenten achterhoudt. Elke euro die je nu investeert is duizenden euro’s waard over 30 jaar.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over beleggen in aandelen? Ik hoor graag van je!

James

9 reacties op “Beleggen op de beurs, een eenvoudige methode”