Categorieën
Financieel

Hoe bereken je jouw nettowaarde (Net Worth)?

Wanneer ben je een miljoen waard? Soms zie je mensen met dikke speeltjes onder hun kont rondrijden en leven in kasten van huizen. Maar dat betekent niet automatisch dat ze een hoge nettowaarde (Net Worth) hebben. Op die bezittingen kunnen namelijk schulden rusten. Dan kan het maar net zijn, dat ze netto weinig aan waarde overhouden. Mijn doel hier is juist om waarde en kapitaal op te bouwen. Om de nettowaarde zo hoog mogelijk te krijgen. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn Net Worth bepaal en maandelijks update, zodat jij het ook kunt gaan doen.

Ten eerste is je nettowaarde simpel gezegd het verschil tussen het totaal van je vermogen en je schulden. Zie hier een overzicht van mijn huidige situatie.

Ik heb hierin per pand, inclusief eigen woning, de geschatte waarde minus openstaande hypotheek opgesteld. Elke maand kan ik dan de huidige schuld updaten. Het verschil is de nettowaarde van dit object. Mocht ik het object verkopen, hou ik dat bedrag over. De waarde is daarentegen nog discutabel, alle huidige waardes zijn gebaseerd op WOZ-gegevens. Marktwaarde kan vooral in een verkopersmarkt, nog hoger liggen.

Onder de panden staan de overige schulden. Twee stuks bij de bank en een in privé. Aan de rechterkant staan overige assets. In dit geval cash, aandelenportefeuille, een auto, geld op bedrijfsrekening en cryptoportefeuille. Je kunt zelfs nog de waarde van je bedrijf toevoegen als je hier een inschatting van kunt maken en als deze waarde ook verkoopbaar is. In mijn geval zit er, buiten cash, geen andere waarde in. Het is voorlopig enkel een vehikel voor geldstromen, meer niet.

Je kunt zelfs nog verder gaan en elk item van waarde opnemen in het overzicht. Stel je hebt een bijzondere collectie aan horloges, of een grote vleugel in de woonkamer staan. Dan zou ik deze zeker meenemen in het overzicht.

Hoe naar de miljoen

Het doel in mijn geval is miljonair worden. Dus zoals je ziet zit ik er nog even vanaf. Mijn nettowaarde is nu 91K. Om tot die 1 miljoen nettowaarde te komen moeten er een aantal zaken gebeuren.

Allereerst kun je zeggen dat de factor tijd een rol zal spelen. Op alle drie de panden loopt een hypotheek, die maandelijks afgelost wordt. In twee van de drie panden door iemand anders (verhuur). Als je de factor tijd bekijkt kun je zeggen dat bij een gelijke waarde (hoewel vastgoedprijzen zeer waarschijnlijk met de tijd mee groeien) na 30-35 jaar mijn nettowaarde al 480.000 EUR is. Een mooi vooruitzicht, maar dat duurt wel lang.

Een volgende factor is het inlossen van openstaande schulden. Deze wordt ook maandelijks afgelost, maar versnel ik hier en daar met een extra aflossing. Een schuld aflossen met eigen cash verhoogt niet meteen mijn nettowaarde, want dit streept elkaar weg. Dus de keuze om dit te doen heeft dan vooral te maken met cashflow (schuldenaflossing valt weg) of verkrijgen van financiering. Een privéschuld kan invloed hebben op de financierbaarheid van je eventuele volgende aankopen/investeringen.

Uiteraard blijft sparen een groot doel. Hoe meer inkomen ik opzij kan zetten, hoe meer nettowaarde ik heb. Maar zoals je ziet in het overzicht, is het inzetten van cashgeld naar panden een snellere manier om je nettowaarde te laten stijgen. Want zodra je huurder jouw aflossing betaald, hou je je eigen geld weer over om te investeren. Plus de eventuele positieve cashflow die je overhoudt.

Lees hier hoe je een investeringspand koopt

Een andere investering is de aandelenmarkt en cryptomarkt. Ook hier wordt cash omgezet in groeipotentie. Hoewel dat voor crypto nog relatief risicovol is, gaat het bij de aandelen al gemiddeld 5-7% per jaar omhoog. Vooral voor de lange termijn dus een slimme zet om je geld te laten groeien. Vooral het effect van compounding interest, ofwel de rente-op-rente groei van je geld, maakt het een steady winner over de lange termijn.

Lees hier hoe je in de aandelenmarkt belegt

De miljoen is nog niet in zicht, maar de reis gaat voort. Nieuwe panden kopen, schulden aflossen, en investeren in de aandelenmarkt is een lange termijnstrategie om miljonair te worden. Deze wijze van investeren geeft je op de lange termijn met relatief laag risico een zeer hoge kans om de miljonair status te bereiken. Echter het is wel een marathon waarbij consistentie en discipline van groot belang zijn. Om sneller de pegels bij elkaar te sprokkelen zijn andere manieren beter geschikt.

Lees hier hoe je sneller miljonair wordt

Miljonair status bereiken is een kwestie van tijd. Tot dat moment, geniet ik van de reis!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Hoe bereken je jouw nettowaarde (Net Worth)?”