Categorieën
Financieel

Hoe behoud je de motivatie voor beleggen

De horizon van beleggen in zowel aandelen als vastgoed is lang. Met maandelijks kleine bedragen sparen of in de markt investeren, kruipt het totaalbedrag tergend langzaam omhoog. Beetje bij beetje, jaar na jaar wordt je investering of spaarpot meer waard. Met dit tempo word ik nooit financieel onafhankelijk! Maar de aanhouder wint, we moeten vol blijven houden. Vooral als je denkt dat het niet opschiet of niet gaat werken, dan moet je doorzetten. In dit artikel verdiep ik me in mijn gedachten wanneer mijn ongeduld de overhand neemt en geef ik tips om gemotiveerd te blijven.

Hoe lang is lang

Als je investeert praat je over een horizon van jaren en niet maanden. Nu is 1 jaar nog te bevatten, maar als het 2, 5, of 10 jaar is dan zakt de moed je in de schoenen. Laat staan als je het hebt over 20 of 30 jaar! Laat dat pensioen maar komen. De realiteit is dat we al snel praten over 5 tot 10 jaar, voordat je echt wat ziet in je beleggingsportfolio.

In eerdere artikelen schreef ik al over de vergelijking tussen beleggen in aandelen (index-trackers) en in vastgoed (verhuurpanden). Hierin gaf ik een vergelijking tussen het investeren van 10k per jaar in beide categorieën. Puur theoretisch kom je met vastgoed (met herbeleggen huurinkomsten) sneller tot een financieel onafhankelijk passief inkomen. En ook sneller tot de 1 miljoen nettowaarde. Toch praten we dan nog steeds over een 10-15 jaar!

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Over zo’n lange horizon is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Het wordt vooral moeilijk als je van 0 naar 10, 20, 30k gaat. Als je bent zoals ik, en nog nooit zo’n grote bedragen op je (beleggings)rekening hebt zien staan, kan het aantrekkelijk zijn om hier iets mee te doen. Als je nooit eerder 30k hebt gehad, hoe weet je dan dat je hier geen gekke dingen mee gaat doen? Je weet het pas als je de test doorstaat en het daadwerkelijk op je bankrekening hebt staan.

Misschien laat je het wel staan, maar ga je minder inleggen. Je wordt lakser. Je denkt (onbewust) dat je genoeg geld op je rekening hebt staan. Dus waarom zou ik nu nog zoveel inleggen/sparen? Ik kan nu ook die nieuwe auto kopen, of die motor, boot, of whatever. Dit is een belangrijk moment. Het bepaalt of je vermogen gemiddeld blijft of dat het uniek gaat worden. Wil je miljonair worden of niet? Dan vereist het iets meer dan een gemiddelde inzet. Het vereist dat je er volledig voor gaat.

Investeren voor de lange termijn

Hoe kun je dan zorgen dat je de lange termijn blijft zien? Hoe voorkom je dat je ten prooi valt voor de korte termijn? Hieronder vind je een paar tips die ik zelf toepas om de focus op financiële vrijheid te houden.

  1. Zet duidelijke doelen

Allereerst moet je duidelijke doelen stellen. Dit geldt voor alles in het leven waar je bewust voor moet werken, of het nu geld, relaties, of werk is. Een duidelijk specifiek doel is de eerste voorwaarde voor het behalen van dit doel. Het doel kan zijn een nettowaarde van 1 miljoen, of een passief inkomen van 10.000 EUR per maand. Verzin het zelf maar. Het is een doel dat je wilt behalen om jezelf financieel vrij te noemen.

Voor mij is het 10k per maand. En mezelf miljonair kunnen noemen. Maar ik zou bijvoorbeeld al kunnen stoppen met werken als je 5k per maand hebt. Echter als dat niet het doel is en je stopt, dan vergooi je misschien de kans om die miljonair status te bereiken.

Dus wees duidelijk en stop niet voor je doel bereikt is.

  1. Blijf lezen

Een goede manier om je motivatie hoog te houden is om de ‘korte termijn’ te vullen met meer kennis, ervaringen en dus boeken. Boeken over investeren, geldzaken, ondernemen, financiële educatie, nieuwe beleggingsvormen, crypto, noem het maar op. Alles waardoor je in de mindset blijft van geld verdienen, sparen, beleggen en investeren.

Naast dat feit is lezen ook de manier om kennis van anderen tot je te nemen. Plus voor mij is het een soort meditatie. Als ik een boek lees, lees ik het boek. Verder doet even niks ertoe. Geen telefoon, geen social media. Even tot rust met mezelf en mijn boek.

  1. Creëer een routine door elke maand in te leggen

De gemakkelijkste manier om vast te houden aan je lange termijndoelen is door een routine in te bouwen. Door maandelijks een vast bedrag in te leggen voorkom je dat je iets anders met dit geld gaat doen. Na een paar maanden, is het vaste prik en zit het in je maandelijkse uitgaven. Het zorgt ervoor dat je emotie uit het verhaal wordt gehaald.

Ik beleg nu 300 EUR per maand in aandelen (index-trackers) en spaar wat over is voor het aankopen van vastgoedobjecten (circa 1000-1200 EUR). Het voordeel van beleggen in aandelen is dat het naar een aparte rekening gaat en er een drempel is om het terug te halen. Aandelen verkopen heb ik daarom ook nog nooit gedaan. Bescherm je lange termijndoelen en zet ze zoveel mogelijk vast in routines en maandelijkse gebruiken.

Lees hoe te beleggen op de beurs met Dollar-Cost-Averaging

  1. Kijk elke maand naar je nieuwe Net Value

Een verlengde van het maandelijks inleggen is de routine om maandelijks naar je Net Value of nettowaarde te kijken. Dit maakt het opbouwen van waarde zichtbaar. Beetje bij beetje, afhankelijk van je inkomen natuurlijk. Maar het geeft mij in ieder geval elke keer weer een boost als er een paar duizend euro aan waarde bijkomt. Dan krijg ik weer zin om het nog meer te maken. En ik stel mezelf de vraag: hoe kan ik sneller meer waarde opbouwen?

Lees hier hoe je jouw nettowaarde berekent

  1. Extra projecten opnemen/side-hustles, etc

Een manier om meer te beleggen en investeren is om je inkomen te verhogen. Dus als ik me afvraag hoe ik sneller waarde kan opbouwen, kijk ik altijd naar projecten of side-hustles om nog meer inkomen te genereren. Hiermee kan ik dan weer meer inleggen en versnel ik de route naar financiële onafhankelijkheid. Het opnemen van nieuwe projecten is dus een manier om je motivatie voor je lange termijndoelen te waarborgen. Waarom doe je dit? Omdat je meer wilt inleggen, zodat je sneller die vrijheid kunt ervaren. En als je een project start is het een stok achter de deur, zodat je bezig blijft met nieuwe vormen van inkomen.

Lees hier welke side-hustle bij jou past

  1. Meer inleggen

Stel dat je vanaf nu meer verdiend in je baan of met een side-hustle, of een bepaalde schuld is afgelost. Dan kun je dat extra geld per maand meteen gebruiken om je inleg te verhogen. Probeer het geld meteen weg te zetten, zodat je niet in de verleiding komt om ruimer te leven. Denk aan je doel, en hoe snel je het wilt bereiken. Is extra luxe het waard om dan langer te doen over je missie naar ultieme vrijheid?

Dit zijn essentiële vragen die je voor jezelf goed moet uitzoeken. Ik hou namelijk een buffer voor onvoorziene zaken, een kleine buffer voor leuke dingen en een spaarpot voor mijn vastgoed doelen. Ik ben zeker meer geneigd om wat vaker een ‘luxe’ uitgave te doen als ik een goede payday heb gehad. Dus ik moet mezelf eraan houden dat ik niet te gemakkelijk ga denken. En mijn doelen voor ogen blijf houden. Het doel is eerst vrijheid, dan luxe.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James