Categorieën
Werknemerschap

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief

Laatst heb ik mijn CV weer eens bijgewerkt en een sollicitatiebrief geschreven. Ik zoek naar meer projecten en doe dat in de vorm van het aanschrijven als werkzoekende. Dan probeer ik bij interesse in mij als kandidaat, het bedrijf te overtuigen dat ik de rol kan uitvoeren naast mijn bestaande project. In dit artikel ga ik in op de sollicitatiebrief en CV, nadat ik het proces van beide kanten vaker heb meegemaakt.

Als werknemer zit ik al jaren in een positie waarin ik verantwoordelijk ben voor andere medewerkers. Waaronder het screenen, aannemen en beoordelen van het team. Dus ik heb heel wat CV’s gezien. Een CV is vaak iets waar je niet al te veel in kunt spelen. De sollicitatiebrief juist weer wel. Jammer genoeg zie ik die dan juist niet vaak voorbijkomen. Het CV is niet alles, zorg dat je een goede verdiepende sollicitatiebrief schrijft.

CV

Allereerst een aantal tips voor je CV, in zover je daar nu nog wat aan kunt doen.

  1. Wees betrouwbaar

Voorkom dat je veel gaat jobhoppen. Het geeft wellicht aan dat je geen betrouwbare kracht bent. Dat je al wegloopt bij de eerste de beste problemen. Of mogelijk ben je zelf de veroorzaken van deze problemen. Als beoordelaar van het CV wil je zien dat de kandidaat ergens met toewijding heeft gewerkt en inhoudelijk diep is gegaan.

  1. Inhoud > opleiding

Opleiding is een goede basis, een fundament. Maar het zegt niks over je prestaties in je vakgebied. Praktijk bepaald dat. Hoewel denkniveau een manier is om te filteren, staat praktijkervaring en inhoudelijk werk sterker. Vooral als je al in bepaalde sectoren hebt gewerkt en je verder wilt in die sector. Opleiding wordt na verloop van tijd vergeten.

  1. Opleiding zegt niet veel, maar wel genoeg

Vooral in het begin van je carrière is opleiding de opstap naar een professionele functie. Het is niet anders. Om nu te zeggen dat het helemaal niks zegt, is wat overdreven. Gebruik het prominent, als het een relevante opleiding is. Mogelijk is de opleiding niet relevant, of vond je het niet heel leuk meer. Maak je het toch af, zegt wat over je karakter. Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je ergens aan begint en dat kunt afmaken.

  1. Maak relevante stappen

Ben je in de situatie waarin je weet waar je naartoe wilt? Waarin je weet in welk profiel je wilt passen, of kun je de droombaan exact aanwijzen? Zorg dat je relevante stappen zet. Misschien is je opleiding niet geheel relevant, zorg dat je extra cursussen volgt. Is je werkervaring niet relevant, zorg dat je stages loopt, of projecten meepakt. Ook al is het onbetaald. Het geeft aan dat je vastberaden bent om die droomfunctie te krijgen.

  1. Snel scanbare opmaak

Niets is zo irritant als een CV dat compleet opgemaakt is met alle kleurtjes en kolommetjes en graphics, dat je er niks meer in kunt vinden. Het geeft misschien aan dat je wilt opvallen of dat je vormgeef-skills hebt, maar het irriteert als beoordelaar. Houdt het simpel, overzichtelijk en leesbaar.

Sollicitatiebrief

Om je sollicitatie echt kracht bij te zetten en nog eens te benadrukken wat jou uniek maakt, voeg je een sollicitatiebrief toe. Het is dé manier om de keuzes in je CV te verklaren en zelfs kracht bij te zetten. Hier mijn tips.

  1. Geef een korte intro

Vermeld hoe je de functie hebt gevonden, en welke functie het betreft. Geef in een alinea aan wat je achtergrond is en welke stappen je tot het hier en nu hebben gebracht.

  1. Welke resultaten heb je behaald

Vooral in de saleswereld is het belangrijk om aan te geven wat je hebt behaald. Omzetten, key accounts, grote projecten, alles waar je trots op bent en met recht een resultaat van jouw inspanningen zijn. Geef aan wat je hebt bereikt, en zorg dat het duidelijk is. Maak er ook niet een te diep verhaal van. Geef de kernpunten en maak ze nieuwsgierig.

  1. Welke persoon heeft dit behaald/hoe is die persoon zo geworden

Door ervaring en de resultaten ben je veranderd en gegroeid. Die persoon is wezenlijk anders dan toen hij of zij vertrok bij de vorige functie. En al helemaal sinds het afstuderen. Geef aan in welk opzicht jouw ervaring heeft bijgedragen aan je skills en recente kennis.

  1. Wat zijn je wensen en ambities

Uiteraard heb je een reden waarom je solliciteert. Breng de kern van je ambitie naar voren en, uiterst belangrijk, koppel dit met de openstaande functie van het bedrijf. Waarom ben jij de geschikte persoon voor die functie? Een goede sollicitatiebrief beantwoord al meerdere vragen van de beoordelaar en maakt het daadwerkelijke interview gemakkelijker.

  1. Maak het persoonlijk

Leg de koppeling tussen jou als persoon en de functie, sector of cultuur van het bedrijf waarbij je solliciteert. Wellicht heb je unieke interesses, hobby’s of gekke ervaringen die jou een uniek perspectief geven, of een waardevol netwerk. Mogelijk maken je persoonlijke zaken je een interessant persoon en heb je daardoor een betere rugzak voor de betreffende rol. Soms zijn kwalificaties tussen kandidaten nagenoeg gelijk. Met de persoonlijke koppeling kun je het onderscheid maken.

  1. Sluit af

Geef nog eens kort aan waarom jij geschikt bent voor deze functie (mogelijk met een nieuw argument). Sluit af met een wens op uitnodiging en nu is het afwachten. Mogelijk kun je nog eens nabellen en opvolgen via mail. Dit is een goede zet om aan te geven hoe gemotiveerd je bent.

Succes!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James