Categorieën
Vastgoed

Hoe vind je vastgoed in een oververhitte markt?

Ondanks de gekte op de huizenmarkt kunnen we als vastgoedbeleggers niet zomaar stoppen. Het is een kriebel die niet weggaat. Een gevoel van onrust dat elke euro die je spaart meteen in vastgoed belegd moet worden. Echte investeerders kunnen niet stoppen met zoeken en vinden van nieuwe deals. In dit artikel onderzoek ik wat de opties zijn voor een oververhitte markt. Een markt waar we nu in zitten. Waar moet ik naartoe met mijn investeringseuro’s?

Off-market

Allereerst is er meer beschikbaar dan op het eerste oog lijkt. De grootste kans op goede investeringsdeals zijn de off-market deals. Of je nu via je netwerk aan deals kunt komen, of via makelaars nieuwe investeringspanden kunt aanboren. Alles loopt gewoon door, in welke markt dan ook. Maar ook deze deals zijn zwaar over-priced. Ik zie het voorbij komen en denk bij mezelf, waarom zou je hierin investeren? Het voelt als onwerkelijk dat zelfs investeerders genoegen nemen met een hoge factor. De grootste kans op een goede deal is om zelf te flyeren of acquireren. De kans is er dat de verkopers zelf niet precies op de hoogte zijn van de marktwaarde. Dus kun je nog een eerlijke prijs krijgen.

Lees hier hoe je off-market deals vind

Opknappers en bouwvallen

Een volgende optie is om dan maar de bouwvallen uit te zoeken. De deals die niemand wil en waar veel werk in zit. Mogelijk zijn het deals die een lang traject bij de gemeente behoeven. Op deze deals zijn wel nog goede verdiensten te halen, maar zoals gezegd vereist het meer bloed, zweet en tranen. Bovendien is dit mogelijk een nieuwe strategie voor je en loop je tegen allerlei nieuwe problemen aan. Zoek dus een betrouwbare aannemer of betrek iemand met relevante ervaring om je door het proces te loodsen.

Beleggen in grond of zelf bouwen

Als de investeringspanden zo duur zijn, hoe zit het dan met de grond zelf?
Grondprijzen stijgen helaas ook mee in deze bubbel, vooral grond die al de bestemming wonen heeft verkregen. Maar ook hier zijn mogelijkheden als je de handen uit de mouwen wilt steken. Neem je de gok met een nieuw gebied, waar in de tijd pas je investering gaat renderen? Of ga je helemaal los en koop je grond zonder woonbestemming, met het plan het via de gemeente om te laten zetten? Uiteraard is dit een groter risico en kan het een lange tijd duren. Maar hier liggen wel de kansen.

Buitenland

Zijn er in ons kikkerlandje geen mogelijkheden, dan kijken we toch over de grens? Duitsland, België, of vakantiewoningen in Spanje? Ik lees regelmatig over goede mogelijkheden om in de UK te investeren. Voor mij zijn de ogen gericht op USA, mijn nieuwe doel.

Als voorbeeld in Nederland koop je een pand van 200.000 EUR, en met 20% aanbetaling en 8% overdrachtsbelasting tel je dus 60K neer. Na financieringskosten en overig reserveringen hou je met een huur van 900-1000 EUR per maand, netto 0-100 over (!). Dit klopt van geen meter. Zelfs als je een groter deel eigen vermogen inlegt, blijft het een slechte deal. Je geld wordt grof onderbenut.

Kijk eens naar deals die ik in USA vind. Woningen in Cleveland, Ohio bijvoorbeeld. Je koopt een volledig huis voor 50.000 dollar, dat is tegenwoordig iets meer dan 42k. Overdrachtsbelasting is 2% en totale kosten zijn max 5%. Voor dit pand kun je dan 700-900 dollar per maand krijgen. En dan gebruiken we in dit geval geen financiering, omdat het zo’n laag bedrag is.

Een paar van deze huisjes en je hebt een paar duizend euro per maand aan vrij inkomen. Een hele snelle weg naar financiële vrijheid.

Uiteraard zijn er mitsen en maren, zoals de waardestijging van het pand zelf. In Nederland is dat redelijk stabiel. In USA kan dat nogal schommelen. Zo is de stad Detroit na vertrek van de automobielindustrie erg gedaald in waarde. Daar kun je al bouwvallen kopen voor onder de 10.000 dollar. Ook is het kopen van een huis op een grote afstand ook niet voor iedereen weggelegd. Je hebt dan zonder meer een lokale beheerder nodig. Toch is dit nog altijd een uitstekende deal. En de zoektocht van mij is begonnen naar een eerste deal in het land van onbegrensde mogelijkheden. Uiteraard is er veel troep te koop, dus het is belangrijk voor mij om veel te vergelijken en me goed te informeren. Hou het blog in de gaten voor deze ontwikkelingen!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James