Categorieën
Financieel

Hoe investeer je 10.000 EURO?

Ik weet nog toen ik mijn eerste keer 10.000 EUR had gespaard. Het was een monumentaal moment. Waar ik altijd maand tot maand leefde en nooit veel spaargeld had, kon ik nu de discipline opbrengen om te sparen tot 10K. Het voelde als een nieuwe fase, waarin ik naast genoeg inkomen ook de mindset had om mijn geld te sparen. En niet meer zomaar alles uit zou geven aan leuke dingen.

Het veranderen van mijn mindset om 10K bij elkaar te sparen is een onderwerp voor een ander blog, maar de hoofdzaak is om je langtermijn doel voor ogen te hebben. Elke maand, elke week, elke dag. Toen dat moment eindelijk daar was, voelde het zo goed dat ik een blijvende gedragsverandering had gecreëerd.

Zo heb je nu dus 10.000 EUR op je bankrekening staan. Wat ga je ermee doen?

Toevallig zit ik nu in die situatie. Hieronder wat ideeën waar ik mee speel en mogelijk inspiratie voor jou.

Leningen aflossen

Allereerst kun je ervoor kiezen om openstaande leningen af te lossen. Of het nu onderhandse leningen zijn, leningen bij de bank, of openstaande creditcard schulden. Misschien wel je studieschuld! Aflossen brengt verlichting en winst in je maandelijkse cashflow. Je houdt na aflossen, als het goed is, meer over per maand.

Een methode die ik een keer las, stelt voor dat je elke lening afzonderlijk helemaal aflost. Dus stel je hebt 2 onderhandse leningen, en 2 bankleningen. Dan focus je eerst op het aflossen van 1 onderhandse, waarbij je of spaart en het in een keer aflost, of extra aflost zodat hij sneller terugbetaald is. Dit geeft dan een boost om aan de volgende te beginnen. En zo krijg je een sneeuwbaleffect, om doelmatig al je leningen af te lossen.

Hypotheek aflossen

Een andere vorm van aflossen kan natuurlijk op je hypotheek. In het eerste geval op je eigen woonhypotheek. Stel je wilt lage vast woonlasten hebben. Je kunt dan kiezen om maximaal af te lossen op je hypotheek. Echter doorgaans heeft een hypotheek een waarde van 200 tot 400K. Aflossen van 10K zet dan niet echt zoden aan de dijk. Dan zijn er andere manieren om er slimmer mee om te gaan.

Het aflossen van een verhuurhypotheek kan mogelijk iets meer cashflow betekenen, als je een lineair deel hebt besproken. Maar ook dit zou ik niet zo snel doen. Een hypotheek bepaal je voor een langere tijd. Als je hier niet bij aanvang al mee kunt leven, heb je geen goede hypotheek genomen. De winst die je behaalt met het aflossen op je hypotheek is minimaal. Het scheelt je over 30 jaar, misschien 10 jaar als je consistent elk jaar 10K aflost. Maar met die 20 jaar 10K elke keer aflossen, had je ook een aantal andere manieren kunnen vinden om meer cashflow te genereren en meer rendement op je geld behaald.

Spaargeld laten groeien

Een volgende optie is om je spaargeld te laten groeien. Mogelijk wil je een deel van de 10K als buffer hebben voor onvoorziene zaken. Het geeft mij ook wel een bepaalde rust om te weten dat ik altijd 10K heb om aan te pakken. Een deel van de 10K laat ik dan ook ongemoeid. Daarnaast is voor sommige mensen 10K nog niet eens comfortabel en hebben ze liever 20 of 30K op de bankrekening staan. Dat is voor ieder persoonlijk. Echter het rendement op spaargeld is laag. Zeg maar gerust nul.

Investeren in aandelen

Wat je ook zou kunnen doen, is je 10K in aandelen investeren. Met een relatief veilig indexfund kun je 5 tot 7% rendement per jaar behalen. Let wel dat dit over 10+ jaar berekend is. Als je net in een hoogtepunt investeert en er komt een correctie, dan kun je dus verlies draaien op je inleg.

Je kunt ook losse aandelen kopen. Als je vertrouwen hebt om de juiste bedrijven uit te kiezen en verwacht dat ze in jouw beleggingshorizon in waarde gaan stijgen, kun je hiervoor kiezen. Mogelijk kies je ook voor aandelen die dividend uitkeren. Maar al met al is dit meer risicovol en verdiend het al je energie om de juiste aandelen uit te kiezen.

Lees hier hoe je eenvoudig in aandelen belegt

Crypto

Of je besluit helemaal ‘loco’ te gaan en te beleggen in cryptomunten. Bitcoin of Ethereum, er zijn er genoeg om uit te kiezen. Ik denk dat ik de onderliggende technologie van de Blockchain een beetje begrijp en dat hier toekomst inzit. Maar ik begrijp niet zo goed waarom je dan een munt zelf moet kopen. Waar zit dan die waarde in? Het voelt net als beleggen in dollars, euro’s of goud. Anders dan bedrijven of vastgoed, zijn het geen cash-generende beleggingen. Daarentegen zijn de waardestijgingen van bepaalde munten aanzienlijk en moet je toegeven dat er veel winst te behalen is (of was…).

Investeren in pandje

Het liefst zou ik mijn 10K investeren in een nieuw pandje. Waarbij ik direct vrije cashflow kan creëren. Maar de realiteit is dat 10K nog lang niet genoeg is. Met de nieuwe overdrachtsbelasting van 8% is zelfs bij een laaggeprijsd pand van 100.000 EUR de overdrachtsbelasting alleen al 8.000 EUR. Daar komt dan nog je eigen inbreng van 20K bij en de andere aankoopkosten. Of je spaart nog even door, of je kunt de eigen inbreng op een andere manier financieren. Een goede deal is uiteindelijk een goede deal, en er is altijd een manier!

Lees hier hoe ik mijn tweede investeringspand kocht

Volg mijn nieuwe artikelen en kom erachter wat ik uiteindelijk besloten heb te doen met mijn 10K. Heb jij tips voor mij, of heb je een andere denkwijze, deel het in de comments dan leren we er allemaal wat van!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

2 reacties op “Hoe investeer je 10.000 EURO?”