Categorieën
Financieel

Beleggen voor je kind en hoe?

Als je in de gelukkige situatie zit dat je één of meerdere kinderen hebt, dan wil je graag iets voor de toekomst achterlaten. Althans ik ga er vanuit dat andere ouders dat ook zo voelen. De geboorte van mijn kind en de jaartjes erna, is tot nu toe een van de mooiste dingen uit mijn leven. Je gaat ineens liefde voelen voor iets waar je normaal niet zoveel mee hebt. Het is alsof je emotionele gesteldheid verandert. Dit is het moment waarop je niet meer kunt spelen of aankloten. Dit is voor het echie. Je hebt de verantwoordelijkheid van een mensenleven.

Mijn ervaring is dat het doel om financieel onafhankelijk te worden nog meer versterkt is door de geboorte van mijn dochter. Het leven heeft een nieuwe dimensie gekregen en mijn tijd dat ik werk moet nog efficiënter en doelbewuster benut worden. Ik kan en wil niet meer te veel in de weekenden of avonden werken. Hoewel dit nog steeds optimaal benut wordt, ben maar niet bang. Nee, de uren die beschikbaar zijn, zijn afgenomen. En dat maakt dat ik snel weer tijd wil terugkrijgen. Binnen 10 jaar wil ik financieel onafhankelijk zijn, dat betekend dat het geld voor mij werkt en ik mijn tijd vrij kan indelen.

Nu wil ik uiteraard niet alleen voor mijzelf vermogen opbouwen. Ik wens natuurlijk alles over te dragen aan mijn kind(eren). Maar voor nu heeft ze nog geen minuut bezig te zijn met financiën of geldzaken. Ik hoorde laatst in een podcast dat iemand een beleggingsrekening had geopend voor zijn eerste kind. Een nobel gebaar, dacht ik. Is het ook iets voor mij?

Indexbeleggen

Zoals jullie mogelijk weten beleg ik elke maand in een tweetal indexfunds. Een deel van mijn inleg gaat naar een AEX-tracker, en het grotere deel naar de S&P500-tracker. Mijn inleg is momenteel 300 EUR per maand. En ik ga dat binnen een paar jaar omhoog brengen naar 500-800 EUR. De verwachting is dat deze investering over de lange termijn (20-30 jaar) mijn een gemiddeld rendement brengt van 5-7%. Bijvoorbeeld met een investering van 10k per jaar op de beurs met 5% rendement, brengt je inleg van 200k naar 450k in vermogen. In 30 jaar is je inleg van 300k over de gehele periode en heeft het een vermogen van 870k gemaakt!

Lees hier hoe ik beleg in de aandelenmarkt

Dit ongelooflijk krachtig concept van rente-op-rente of het Compounding Interest effect is de hoofdreden om te blijven beleggen in de beurs. En er steeds meer bij te duwen. Want hoe groter de massa, hoe meer rendement en dividend er uitgekeerd wordt. Vandaar dat ik ook nog geen aparte rekening heb aangemaakt voor mijn dochter. Hoe groter de sneeuwbal wordt, hoe beter het is voor iedereen. Uiteraard laat ik wel nog een testament opmaken, waarin duidelijk staat dat het opgebouwde vermogen netjes verdeeld wordt. Dit is nog een to-do trouwens!

Vastgoed

Een andere investeringsklasse is het vastgoed. Inmiddels heb ik twee investeringspanden en blijft mijn huidige woning ook in mijn bezit, mochten we ooit verhuizen. Het doel is om mijn portfolio te laten groeien tot 15-20 panden minimaal. Dan zou er een cashflow van 10.000 EUR per maand uit moeten komen. Deze geldmachines hebben ook waarde in de stenen zitten naast de maandelijkse cashflow. Eerder liet ik al zien dat je met indexbeleggen sneller vermogen opbouwt en met vastgoed sneller vrije cashflow genereert.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Dus het ligt aan jou waar je prioriteit ligt. Ik zet iets meer in op vastgoed, zodat ik eerder financieel onafhankelijk ben. Daarna zou ik mogelijk meer naar vermogensopbouw kunnen kijken. Het voordeel van vastgoed is dat je leverage kunt gebruiken door hypotheken slim in te zetten. Daarnaast kun je ook belastingvoordelen pakken.

Het overdragen van vastgoed kan soepel gaan, maar kan ook geld kosten. Ik had al wat dingen gelezen over hoe je dit juridisch het beste kunt regelen. Maar dat komt later wel. Voor nu zou ik graag de panden als geheel overdragen zodat mijn kinderen kunnen genieten van de cashflow. En de kracht ervaren van wat investeren nou precies kan doen voor je leven.

Levenslessen

En dat is mogelijk het beste wat ik kan overdragen. Zeker niet het geld op zich, of de assets. Vooral de levenslessen die mij hebben gebracht tot het kunnen geven van deze waardevolle zaken. Hoe heb ik die zaken kunnen verkrijgen? Welke stappen heb ik moeten zetten? Wat heb ik moeten opofferen om het voor elkaar te krijgen?

Ik hoop stiekem dat mijn kinderen ook de pijn voelen van een lege bankrekening.

Of het zwoegen van vele uren, dagen en weken van hard werken. De angst om je huur niet te kunnen betalen en het opofferen van leuke dingen om een buffer te houden. Deze lessen moet je echt ervaren, anders komt het niet binnen. Tegelijkertijd ben je wel een ouder van je kind, dus het zal moeten blijken hoeveel ik kan verdragen.

Maar het is duidelijk dat investeren voor mijn kinderen een hoofdreden is om überhaupt te beleggen. Ik was liever al miljonair geweest, maar het volgende ideale plaatje is dat ik het op latere leeftijd wordt. En het kunnen achterlaten van geld, assets maar vooral de financiële lessen voor mijn kinderen maakt dat het allermooiste. Ik ga proberen mijn kinderen bij te brengen hoe je geld zelf kunt maken en laten groeien. Zelfs als alles zou verdampen, dan kunnen ze zelf opnieuw beginnen met de kennis en wetenschap die ik meegeef. Tot die tijd laat ik het groeien met al mijn macht. Een mooie reis!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James