Categorieën
Financieel

Wat is financieel sterk?

Op mijn weg naar financiële onafhankelijkheid lees ik uiteraard graag over de weg die andere mensen bewandelen naar vrijheid. Er zijn meerdere bloggers en YouTubers die je meenemen op hun weg naar financiële onafhankelijkheid. De gebruikelijke thema’s komen aan bod, zoals het investeren in indexfunds, beleggen in vastgoed, besparen en bezuinigen en ditjes en datjes over je financiële huishoudboekje. Maar waar ik altijd een beetje kriebelig van wordt is de excessieve nadruk op krenterigheid. De haast angstige wijze waarop ze geld oppotten of investeren. Als ik dat lees, krijg ik bijna medelijden met ze. Daarom dit artikel over financieel sterk zijn.

Wat betekent het om financieel sterk te zijn? Ik denk dat het inhoudt dat geld of financiële zaken weinig of geen invloed hebben op hoe je als mens wilt zijn. Dit is een vrij brede definitie, het is namelijk voor iedere persoon anders in te vullen. Financieel sterk hoeft dus niet te betekenen dat je miljonair bent, of compleet financieel onafhankelijk. Het hoeft ook niet te betekenen dat je een ondernemer moet zijn of dat je geen schulden of leningen mag hebben. Geld is een middel en net als tijd of energie heb je een X aantal te vergeven. Maar dat bepaalt niet wie je bent als mens. Het bepaalt niet je karakter.

Hoe je jouw geld inzet, je financieel gedrag, bepaalt natuurlijk wel waar je in de toekomst komt te staan. Geef je altijd meer uit dan er binnenkomt, dan steek je je steeds verder in de schulden, of zakt je spaarpot door de bodem. Dus financieel sterk zijn heeft zeker een element van sparen en zuinigheid.

Lees hier over leningen en schulden

Toch betekent dat niet dat je elke koffie of lunch buiten de deur moet laten schieten. Als je dit soort kleine dingen uit je leven schrapt, kun je op jaarbasis een paar honderd euro besparen. Maar het zijn tegelijkertijd ook die dingen die je mogelijk dat gevoel van vrijheid al geven. Een keer lekker uit eten, dat is ook nu genieten. Waarom zou je met die kleine dingen wachten tot je een groter vermogen hebt, of helemaal financieel onafhankelijk bent. Het is niet alleen het eindpunt dat waardevol is, ook de reis er naartoe. Je hoeft je niet te schamen, als je eens iets leuks doet. Ook al ben je volledig bezig met financiële onafhankelijkheid.

Daarnaast zijn de meest antikapitalistische, minimalistische, woke, FIRE-aanhangers heftig belegger in indexfunds. Dus ze geven geen geld uit aan nieuwe producten, want dat is tegen hun principe. Maar ze verwachten wel dat hun geld 5-7% per jaar rendement maakt, dat voortvloeit uit ’s werelds grootste bedrijven die allemaal draaien op verkoop van nieuwe spulletjes. Hypocriet, of gewoon blind.

Lees hier waarom FIRE niet alles is

Als je iets koopt kun je daar ook van genieten. Koop dingen die kwalitatief hoogwaardig zijn, spaar ervoor en geef jezelf hier en daar een cadeau. Steun de economie, vooral als je al vermogend bent. Wees geen hypocriet en sluit je niet af van de markt om je heen. Kijk niet alleen naar wat niet mag (geld sparen om te beleggen), kijk ook naar wat leuk is en wel kan (een cadeau dat waardevol is voor jezelf of anderen).

Financieel sterk is kunnen sparen, maar ook beseffen dat geld niet mag overheersen. Jij bent in controle, jij bent de meester over deze tool. Kijk niet jaloers naar anderen, maar probeer te leren van hun succes. Staar niet blind naar de uiterlijke successen (auto, woning, dure speeltjes) van anderen, maar kijk dieper en neem als inspiratie hun succes. Soms is het allemaal schijn en liggen er grotere problemen onder de ogenschijnlijke successen. Besef dat iemand met meer schuld dan vermogen heel rijk kan lijken, maar het zeker niet is.

Financieel sterk zijn is vooral de mindset die bij je eigen geldsituatie hoort. Natuurlijk moet je kunnen sparen en nee kunnen zeggen. Je moet minder kunnen uitgeven dan er binnenkomt. En je moet weten hoe je jouw geld slim kunt inzetten zodat het meer waard wordt. Geld blijft een middel. Een middel voor jou als persoon met een sterk karakter. Vergeet niet om dat karakter op te bouwen. Dan komt die immuniteit voor FOMO en dikke auto’s en dure spullen vanzelf. Het is de persoon achter het geld dat telt.

Maak fouten en leer ervan. Zet je doelen daarna vast en vergeet niet te genieten van de reis.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James