Categorieën
Financieel

Hoe word je financieel onafhankelijk binnen 10 jaar

Een doel van mij, en ik vermoed voor jou als lezer ook, is om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn. Geld is een middel om een leven te creëren naar je eigen wensen. Geld is niet vies. Het gaat dan ook niet direct om het geld, maar om de vrijheid die daarbij komt. Het mooie is dat iedereen zijn eigen onafhankelijkheid kan invullen. De een wil op het strand liggen, de ander wil zijn levensdoelen behalen. De een wil zekerheid voor de kinderen, de ander een revolutionair bedrijf beginnen. En daar heb je ruimte voor nodig, zowel in je hoofd als op je bankrekening.

De gemene deler is een vangnet waarmee lopende kosten gedekt zijn. Voor het leven. Dit is meestal in de vorm van rente, dividend, verhuurinkomsten, passief inkomen en een combinatie ervan. In ieder geval een passieve vorm van inkomsten. In dit artikel kijk ik hoe je binnen een termijn van 10 jaar financieel onafhankelijk kunt worden. Ik neem je mee in de afwegingen en doelen die nodig zijn om er te komen. Mijn doel is om binnen 1o jaar niet meer te hoeven werken. In dit artikel leg ik mijn plan verder bloot.

Wat is financieel onafhankelijk

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, wanneer heb je financiële onafhankelijk bereikt. Ten eerste kun je je huidige inkomsten nemen. Als je jouw huidige inkomen omzet in een passief inkomen, ben je in principe financieel vrij. Je kunt echter ook kijken naar een gemiddeld inkomen, bijvoorbeeld een modaal inkomen. In 2020 was dat volgens het KNAB-bank 3.041 EUR bruto. En in 2018 had het CBS berekend dat het hoogste gemiddeld inkomen (leeftijd 55-65) stond op 2.825 EUR per maand netto.

Als we plannen voor de toekomst is het belangrijk om rekening te houden met inflatie. Je merkt nu al, dat prijzen duurder zijn dan 10 jaar geleden. In de nasleep van Covid en de influx van extra steun en geld, zal de inflatie nog sneller toenemen. Dus de euro die nu op je rekening staat wordt minder waard. In de toekomst zal dezelfde euro nog minder waard zijn. Als je de inflatie terugrekend van 10 jaar geleden met 1,92% inflatie per jaar, dan is 3.000 EUR van 10 jaar geleden nu nog maar 2.051 EUR waard.

Dus om toekomstbestending financieel onafhankelijk te zijn moeten we een extra marge meerekenen. Ik zou zeggen dat je met 3.000-3.500 EUR per maand als single persoon ruim comfortabel zit. Stel dat je dan de pensioenleeftijd bereikt, krijg je de AOW als toetje erbij!

Persoonlijk denk ik met een vrouw, een kind en mogelijk meer op komst, dan 3k per maand te weinig is. Mijn doel is om niet te stoppen voordat ik 10k per maand aan passief inkomen heb bereikt. Dit geeft mij een grotere buffer voor mijn gehele gezin en de mogelijkheden om een luxer leven te leiden.

Lees hier waarom FIRE niet alles is

Voor het doel van dit artikel stellen we dat je financieel onafhankelijk bent met 3.000 EUR passief inkomen per maand. Want dan kun je al stoppen met je baan. Dat is al de meeste vrijheid die je kunt wensen. Geen baas meer, die allerlei onmogelijke dingen van je verlangd. Geen zeikende collega’s die bij de koffieautomaat de oren van je kop lullen over hun saaie weekendplannen. Geen begrenzingen over wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet. Complete vrijheid om je eigen plan te volgen.

Om het doel in 10 jaar te behalen geven we een aantal voorbeelden. Waarbij we het doel van 3.000 EUR per maand terugrekenen per categorie. Uiteraard is een combinatie mogelijk, ook gezien het eeuwenoude advies om je beleggingen te spreiden.

Vastgoed

Investeren in panden is de snelste manier om financieel onafhankelijk te worden.

Het voordeel is een relatief hoog rendement van passief inkomen ten opzichte van je investering. Vooral de kracht die je met financiering van beleggingsobjecten kunt bewerkstelligen maakt dat je snel kunt doorgroeien. Op die manier kun je weer nieuwe panden aankopen en passief inkomen genereren. In een vorig artikel keek ik al naar hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt en de winnaar was vastgoed.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Dat betekent niet dat je blind moet beleggen in investeringspanden. Er komt wel veel bij kijken om in te schatten wat nu een goede deal is en wat niet. Momenteel zie je dat de huizenmarkt in Nederland erg verhit is en goede deals schaars zijn. Mijn tweede pand was een goede deal in mijn ogen, en brengt met een totale investering van nog geen 30k een maandelijkse vrije cashflow van (inmiddels) 400 EUR op.

Lees hier hoe ik mijn tweede beleggingspand kocht

Om dus in 10 jaar tijd 3.000 EUR aan maandelijks passief inkomen te hebben, heb ik 8 panden nodig. Een investering van totaal 8x 30k=240k.
Dit gaat uit van deals die net zo goed uitvallen als mijn tweede investeringspand. Er zijn ook manieren om panden te kopen, die veel meer in waarde stijgen maar minder cashflow genereren. In dit geval kijk ik naar investeren voor cashflow. In andere landen zijn vastgoed deals te vinden die met een 50k investering 800 EUR aan cashflow genereren. Dan heb je maar 4 panden nodig, of 200k aan investering. In een periode van 10 jaar, zou je dan 20k per jaar moeten sparen.

Beurs

Een andere vorm van beleggen voor je financiële vrijheid en waarschijnlijk de meest gebruikelijke is het beleggen in aandelen. In het bijzonder in index-trackers (ETF) of individuele dividendaandelen. Het voordeel ten opzichte van vastgoed is dat je sneller vermogen opbouwt, door ‘compoundig interest’ of rente-op-rente effect. Echter de cashflow uit je investering is dan weer iets lager. Voordeel is wel weer dat je eenvoudiger je geld kunt terughalen, verschuiven of kan wisselen van investering.

Lees hier hoe ik beleg met een eenvoudige methode

Om je leven lang 3.000 EUR per maand te ontvangen uit dividend en interest met een brede portefeuille van ETF’s stellen ze dat je ongeveer 4-5% per jaar kunt onttrekken, zonder dat je vermogen achteruitgaat. Een gemiddeld resultaat van 7-8% zou dan genoeg marge geven voor schommelingen. Dat betekent dat je per jaar 12x3k=36k kunt onttrekken. Om dat eruit te kunnen halen moet je 500k in de beurs belegd hebben in aandelen, die tussen 7-8% jaarlijks rendement geven.

Uiteraard is het beleggen in de beurs voor cashflow iets hoger risico. Zo stijgt de inflatie met je huurinkomsten van vastgoed mee, maar op de beurs is een onttrokken euro niet meer onderdeel van je waardeopbouw. Een slecht jaar zou ook nog eens minder rendement opleveren, en als je dan inboet op je belegd bedrag, zou je een neerwaartse spiraal kunnen starten. Daarom zie ik de beurs als ideale manier om vermogen op te bouwen en vastgoed meer als cashflow belegging.

Om in 10 jaar financieel onafhankelijk te zijn met het beleggen in de beurs zou je dus 500.000 EUR moeten beleggen. Je hebt verschillende scenario’s om daar te komen. Uitgaande van een resultaat van 7% gemiddeld over de 10 jaar en herbeleggen van je rendement, zou het als volgens kunnen lopen.

  1. Je belegt nu 260k, doet niks en na 10 jaar is het iets meer dan 500k
  2. Je belegt nu 190k, en legt dan 10k per jaar in (835 EUR per maand)
  3. Je belegt nu 100k, en legt dan 24k per jaar in (2.000 EUR per maand)
  4. Je belegt nu 20k, en legt dan 36k per jaar in (3.000 EUR per maand)

Duik in een Excel-sheet, kraak die calculatie en bereken voor jezelf uit wat de mogelijkheden zijn.

Crypto

Een nieuwe manier om te investeren is sinds een aantal jaar steeds populairder geworden. Het investeren in cryptocurrencies. Iedereen heeft wel gehoord van de enorme sprongen die sommigen hebben doorgemaakt. Vooral in bitcoin, dat al sinds 2009 bestaat, is in de laatste paar jaar enorm succesvol geweest. En als je de mensen in de crypto-wereld mag geloven, gaat het door de komende jaren. Waarbij zelfs de komende 12 maanden bitcoin nog gaat verdubbelen. De altcoins zouden dan zelfs nog hogere rendementen kunnen halen.

Als je vaardig bent in deze sector en je kunt goed inschatten welke coins het goed gaan doen, kun je 2-10x van je vermogen behalen. Je vermogen kan dan snel meer waard worden. Afhankelijk waar je vermogen zit, kun je dan passief inkomen genereren door staking of lending van je crypto, rendement liggen tussen de 5-8%. Uiteraard krijg je de resultaten ook in crypto. Als je wilt leven van je crypto, moet je manieren vinden om het ook uit te kunnen geven. Er zijn al een paar voorbeelden met crypto-miljonairs die leven (boodschappen doen) van hun vermogen. Uiteraard zijn er ook manier om het om te zetten naar euro’s.

Je zou dit beleggen kunnen vergelijken met het inleggen in de beurs, en dan 36k per jaar kunnen onttrekken. Echter door de enorme volatiliteit van de coins zelf, krijg je diepere dalen en hogere pieken op je vermogen. Daarom zie ik het meer als een manier om vermogen te bouwen, wat dan eventueel gebruikt kan worden om vastgoed mee aan te kopen.

Lees hier waarom ik investeer in crypto

Onderneming opzetten

Een andere manier om passief inkomen te genereren is via een eigen bedrijf of side-hustle. Het kost veel tijd en energie voordat je passief inkomen krijgt uit je bedrijf, maar het kan het zeker waard zijn. Immers brengt dit de voordelen van financieel vrij zijn, met de leuke aspecten van werk. Dus contact met andere mensen (collega’s, relaties, klanten), een reden om je bed uit te komen, en een stukje zingeving met nieuwe doelen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat je na het bereiken van je financiële onafhankelijkheid in een zwart gat valt!

Een mooie manier om te werken aan je financiële vrijheid, naast de enigszins passieve vormen van investeren zoals hierboven genoemd, is om te starten met een side-hustle die bij jou past. Dit geeft de basis voor een extra inkomstenbron. Plus je hebt een mooi doel of zelfs passie, wanneer je eenmaal tijd hebt na het stoppen met je baan.

Lees hier welke side-hustle bij jou past

Om puur met een eigen onderneming passief inkomen te bereiken is het heel simpel. Je hebt per maand 3.000 EUR aan nettowinst nodig. Afhankelijk van je business is dat een deel van je brutowinst. Voor jouw eigen bedrijfstak, zou je dan de begroting moeten leggen naast je doelen. Zo kun je terugrekenen hoe snel je dan financieel vrij bent. En vergeet niet de kosten van een vervangen manager mee te rekenen!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Hoe word je financieel onafhankelijk binnen 10 jaar”