Categorieën
Crypto

Waarom ik investeer in Crypto, en waarom jij het ook moet doen

Vanaf maart 2021 ben ik eindelijk om. Ik stap in de crypto-trein. Terwijl ik vorig jaar al wat gelezen had over blockchaintechnologie en de bekende Bitcoin en Ethereum, verdiep ik me nu pas in wat je ermee kunt. Ik zag in al die cryptomunten geen heil en zag er zeker niet de waarde van in. Bovendien dacht ik, hoeveel munten heb je nu echt nodig als betaalmiddel. We betalen in de wereld met Euro’s, Dollars, of een half dozijn andere valuta’s. Die hoeven we toch niet te vervangen met honderden crypto currencies?

Maar daar zit ik mis. En in dit artikel leg ik uit waarom ik toekomst zie in de blockchain als belegging en waar jij het als serieuze belegger ook moet overwegen.

Wat is een crypto eigenlijk

Allereerst is een crypto coin of token niet per definitie een betaalmiddel. Het is een token voor de transacties op de blockchain, maar dat hoeft niet te betekenen dat het een financiële transactie is tussen twee personen. Een crypto bedrijf heeft een eigen functie of doel op de blockchain. Als dat niet zo is, dan weet je dat je geen winnaar hebt voor de lange termijn. Neem Ethereum, zij hebben een blockchain ontwikkeld waarop allerlei applicaties draaien. Denk aan financiële applicaties, waarbij geldtransacties gedaan kunnen worden. Maar ook smart contracts, waarbij door de blockchaintechnologie volledig automatisch contracten uitgevoerd kunnen worden. Denk aan testamenten, die in de toekomst volledig op de blockchain opgeslagen kunnen worden en zonder tussenkomst van mensen uitgevoerd zullen worden.

Waarin investeer je

Je investeert dus niet in een bepaalde munt als enkel een nieuwe valuta. Je investeert in een bedrijf met een specifieke functie op de blockchain. Of het bedrijf creëert juist een nieuwe blockchain voorandere toepassingen. Veel van de huidige applicaties draaien op Ethereum, maar meerdere blockchains zijn in ontwikkeling of al in gebruik. Kijk dus niet naar de token of de hype eromheen, maar kijk naar het bedrijf en het team achter de tokens. Wat is hun technologie en wat gaan ze voor de blockchain(s) betekenen. Je belegt dus in een startup in de cryptowereld.
In mijn recente bevindingen zijn er momenteel een aantal categorieën in de tokens:

  • Storeholder of Value (Bitcoin, duidelijk nummer 1)
  • Blockchain en basis voor bredere toepassingen (Ethereum, Cardano, etc)
  • DEX ofwel Decentralized Exchanges, waarin je handelt met tokens (Uniswap, Pancake, Polkadot, etc.)
  • Toepassingen op blockchain, van smart contracts tot gaming

In het geval van Bitcoin beleg je puur in een waarde houder. Het wordt ook wel gezien als het nieuwe goud. Met Bitcoin kun je verder dus niet zoveel. Maar dit maakt het wel interessant als beleggingsobject, omdat het door het gelimiteerd aantal Bitcoins in een ideale situatie alleen maar in waarde zal stijgen tot alle Bitcoins zijn uitgegeven.

Andere toepassingen zijn projecten die logistieke processen vastleggen in een blockchain en dus veilig opslaan, inzichtelijk maken voor iedereen en geen kans laat voor manipulatie. Dit zijn real-world toepassingen waarvan we er steeds meer gaan zien. De token waarin je belegt is de waarde van het aantal transacties op de blockchain. Dus hoe meer transacties, hoe meer waarde de token kan hebben.

Steeds meer adoptie

Elke week zie je wel berichten over dat Bitcoin en andere crypto-investeringen serieus worden genomen door de gevestigde orde. Banken die hun klanten blootstellen aan crypto tokens of zelfs werken aan applicaties voor de blockchain. Daarom zag je in de laatste maanden de totale cryptomarkt bijna verdubbelen in totale waarde, 2 triljoen USD. Nog altijd een schril contrast met de aandelenmarkt die staat op ongeveer 95 triljoen USD. Wie weet waar het kan eindigen? In ieder geval is zeker, dat als er steeds meer mensen in de crypto stappen, jouw aandelen meer waard gaan worden.

Grote rendementen mogelijk

Doordat je investeert in een zeer volatiele markt is het risico hoog. Maar kunnen de rendementen ook hoog zijn. Een token kan omhoogschieten met 1000%! Dit betekent dat 1000 EUR zomaar 1 miljoen kan worden. En deze coins zijn er nog steeds. Je moet alleen weten waar je moet zoeken en het vereist veel research en focus. Het is wel zo, dat je hierdoor veel FOMO (fear of missing out) ervaart. En is het dus belangrijk je koers vooraf te bepalen, en doelen duidelijk te stellen. Maak vroeg foutjes, met geld dat je kunt missen.

Is crypto voor jou?

Mijn crypto-portefeuille is maar 1400 EUR groot. Mijn plan is om per maand een 200-300 EUR in te leggen. Op deze manier verspreid ik mijn risico, en kom ik niet aan mijn buffer. Dus het is geld dat ik eventueel kan missen. Maar het doel is wel om 2x of zelfs meer te verwezenlijken. Dus ik kies wat kleinere projecten die potentie hebben om 2-5x te doen. Een groot risico, maar leuk om te volgen. Daarnaast komen er steeds nieuwe projecten bij, die weer een unieke propositie hebben. Het is eigenlijk net als investeren als startups.

Daarmee is het ook de vraag of het voor jou geschikt is. De cryptowereld is nog erg jong. Bitcoin was pas in 2009 voor het eerst actief. Beleggingen zijn dus niet gegarandeerd. In die 12 jaar zijn er scherpe pieken geweest, net als hele diepe dalen. De techniek achter de crypto’s, de blockchain, is hier om te blijven. Of je het nu wilt of niet. Net als bij de opkomst van het internet of de sociale media, biedt het kansen. Vooral in dit vroege stadium. Maar daar komt wel risico bij, en niemand kan je precies zeggen hoe het gaat verlopen.

Ik doe mee. Wat vind jij van crypto-investeringen?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

3 reacties op “Waarom ik investeer in Crypto, en waarom jij het ook moet doen”