Categorieën
Ondernemen

Welke franchiseformule levert het meest op?

Na een aantal maanden van informatie aanvragen, uitpluizen en ‘soul searching’ start ik binnenkort met een nieuwe side hustle. Althans, het is een aanzienlijke hustle. Zie het meer als een tweede voltijd functie. Mijn huidige werkgever laat mij en mijn collega’s een beetje hangen. En we zijn er wel klaar mee. Naast het opzetten van een eigen product met een collega, ga ik ook meer controle pakken op de korte termijn over mijn eigen inkomsten. Ik start deze nieuwe activiteit op, naast mijn baan.

Lees hier wat een geschikte side-hustle voor jou is

Zoals ik in eerder blog geschreven heb, is er voor mij maar één snelle weg naar financiële onafhankelijkheid en dat is ondernemen. Dus des te sneller ik weer in de rol als eigen ondernemer kan kruipen, des te beter. Daarnaast moet mijn inkomen niet gebonden zijn aan mijn tijd. Hoe harder ik werk, hoe meer ik moet kunnen verdienen.

Lees hier hoe de rijken rijk zijn geworden

Mijn nieuwe stap op weg naar eigen ondernemerschap begint in dit geval met het aansluiten bij een franchiseformule. Deze formule adviseert en bemiddelt in bedrijfsfinancieringen en zelfs vastgoedfinancieringen. Een hele mooie stap voor mij om 1) mijn eigen regionale netwerk op te bouwen, 2) eigen inkomen te verwerven en 3) diep in de financieringswereld te duiken wat meer kennis en contacten oplevert voor mijn eigen investeringen. Ik verwacht ook veel bedrijven tegen te komen, waar ik mogelijk zelf in kan investeren of die ik verder kan helpen. Al met al een logische keuze om hier mee te starten.

In dit artikel kijk ik naar de keuze die ik tussen andere franchiseformules heb gemaakt en hoe jij voor jezelf kunt bepalen waar jij het meest uithaalt. Ik ga niet in op specifieke formules want deze wisselen heel erg. Ik kijk naar de categorieën, enkele voorbeelden en waarom ik wel of niet voor deze optie zou kiezen.

Dienstverlening

Bij franchisegevers in deze sector kun je denken aan formules voor consultants, adviseurs, uitzendorganisaties, trainers, makelaars en agenten voor allerlei diensten aan bedrijven of particulieren. Deze categorie heeft doorgaans zeer weinig overhead. Dus lage vaste kosten. Vaak is een telefoon en een laptop voldoende om deze bedrijvigheden uit te voeren. Het hangt vaak af van je netwerk, dat je al hebt of nog gaat opbouwen. Voordeel is dus lage kosten, maar het is wel een lange weg voordat je leuke omzet kunt draaien. Ook is de groeipotentie beperkt. De opdrachten zijn afhankelijk van je uren die je erin steekt. En het verdienmodel is daarom beperkt.

Soms moet je een regio kopen, of je hebt maandelijkse kosten die je moet afdragen. Het kan ook zijn dat er een omzetgerelateerde fee is voor de franchiseformule. Waar je goed op moet letten in mijn ogen, is dat je echt waarde haalt uit de franchiseformule. Dus ze verzorgen leads (genoeg en kwalitatief goede) voor jouw als franchisenemer en/of ze hebben essentiële kennis, IT-systeem of toegang tot diensten die je zelf niet hebt.

Dit laatste geldt voor mijn nieuwe job. Ze bieden een ongeëvenaard IT-systeem en achterliggend netwerk waarmee ik alleen maar hoef te focussen op klanten binnenhalen. In die zin hebben ze een grote waarde voor mij. Daarnaast is mijn netwerk ook van mij. Ik mag iedereen ook buiten mijn afgesproken regio bedienen, hoewel ik er niet mag adverteren. Dus dit heeft grote waarde voor de toekomst. Ik kan mijn netwerk dan altijd zelf bedienen en uitbreiden. Plus ik heb alleen omzetgerelateerde kosten. Maar zoals gezegd, het is nog wel afhankelijk van mijn uren.

Food & Horeca

Waarschijnlijk is dit de meest bekende categorie. McDonalds, Subway, New York Pizza. Allemaal franchiseformules uit de food & horeca. En deze categorie heeft vaak de meest toegevoegde waarde, omdat het merk zo sterk is. Als het een gevestigd merk is, dat automatisch mensen trekt, heb je meteen omzet als je opent. De formule helpt bij adverteren en bekend maken van het openen van een nieuwe zaak in de buurt. Daarnaast is het vaak regionaal goed te beschermen en bijt het niet met andere franchisenemers.

Een groot nadeel is de hoge instapdrempel. Een investering begint vaak vanaf een paar ton. Zelf kun je met minder inleg instappen, zelfs al vanaf 30-50k. Maar dan nog moet je wat lenen en duurt het een aantal jaar voordat je investering terugverdiend is. Bovendien zijn de goede formules vaak snel verzadigd. En de minder sterke merken, hebben een risico op minder succes. Horeca is zondermeer een erg risicovolle sector. Voordeel is dat je met een goed team zelf niet elke dag in de keuken/zaak hoeft te staan. Maar door de hoge lasten is ook hier je verdienpotentie beperkt. Meerdere zaken openen is de enige manier om echt groot geld te maken. Dan ben je wel afhankelijk van de formule, of dat überhaupt mogelijk is.

Voor mij was dit geen optie. Food is voor mij te ver van mijn interesse. Je moet me eens zien eten. Ik eet vaak alleen omdat het functioneel is. Lekker eten, graag! Maar vraag me niet om het klaar te maken. Ook de hoge instap en onregelmatige werktijden zijn voor mijn levensstijl niet ideaal.

Non-Food

In deze categorie vallen de winkels, keukenzaken, diensten voor auto, etc. Normale winkels hebben het de laatste jaren steeds zwaarder gekregen. Dus dat is voor mij een ‘red flag’. Ik denk niet dat het verstandig is om nu een winkel te beginnen. Online verkoop moet je eerste keuze zijn, die je dan later kunt uitbreiden met een fysieke winkel. De grote leegstand in binnensteden zegt genoeg denk ik. Waar je wel nog kansen hebt zijn de winkels en diensten voor huizen en auto’s. Wonen en die woning pimpen, zullen we altijd blijven doen. En autorijden en die auto repareren zullen we voorlopig ook nog wel blijven doen.

Ook hier geldt dat de instapkosten vaak hoog zijn. En het voordeel om een fysieke locatie te openen moet wel erg groot zijn, om je geld erin te steken. Doe je research, hoe gaat het met deze specifieke markt en wat is de verwachting voor de komende jaren? Ik heb zelf even gedacht om een bepaald concept voor het repareren van auto’s te gaan doen. Maar dit was in mijn ogen net iets te simpel en niet uitdagend voor qua werk. Toch denk ik dat je het gecombineerd met een autozaak of in- en verkoop wel tot een succes kunt maken. Maar je moet het dan ook heel leuk vinden om te blijven doen.

Zorg, Sport & Wellness

Denk aan fitnessclubs, zorguitvoering, uitvaart en beauty-formules. Vaak zijn het hele specifieke vakken, die in je specialisme of interesse moeten vallen. Sommige bekende merken hebben al een aanzienlijk aandeel in de markt. En het kan gunstig zijn om je erbij aan te sluiten. Klanten in deze categorie kiezen toch vaak voor een vertrouwde naam.

Zorg en Sport zal er altijd zijn. Vaak zijn de instapkosten nog wel te overzien. Maar het ligt vooral aan de kracht van het merk. Laat je goed informeren voordat je begint in deze categorie. Vooral omdat je onderneemt op het gebied van gezondheid. En dat is niet zomaar iets.

Ik heb zelfs niks met deze sector. Uiteraard zou ik graag een pand verhuren aan een zorgcentrum ofzo, maar zelf als ondernemer heb ik er niets mee. Een vriend van me heeft een fitnessclub als franchisenemer. Dat is wel een toffe zet geweest. Hij kan het straks goed loslaten. Hij hoeft er niet elke dag te zijn. Als het staat, dan staat het. Toch koste dat een kleine ton om te starten, die niet iedereen zomaar kan inleggen.

Waarom zou je jezelf bij een franchiseformule aansluiten?

Voordat je een bedrijf begint moet je je afvragen wat er allemaal op je af gaat komen. Ga je je bedrijf koppelen aan een franchiseformule, dan geef je ook een deel weg. Zij het opstartkosten, omzetgerelateerde kosten of allebei. Jij doet het werk en zij pikken er een graantje van mee. Wie kan delen, kan vermenigvuldigen zeggen ze wel eens. Maar wees kritisch.

Lees hier: Waar begin je als een bedrijf gaat starten

Het eerste wat je moet afvragen is, kan ik het niet allemaal zelf? Soms geven franchisergevers je enkel een naam en minimaal IT-systeempje. Vervolgens ben je zelf het netwerk aan het opbouwen, klanten werven, werk uitvoeren en de administratie aan het doen. In feite had je dus niemand nodig gehad. Een voorbeeld is het beginnen van een uitzendbureau. Waar je vaak zelf alles kunt regelen. De waarde van een franchiseformule is dan minimaal. De kracht zit vooral in jou als persoon en je netwerk.

Een belangrijke tweede vraag is, wat zijn de kosten. Niet alleen gaat het hier over instapkosten. Het openen van de zaak, het afkopen van een regio, of aanschaffen van materiaal. Ook gaat het over de maandelijkse fee, of omzetgerelateerde kosten. In verloop van de jaren loopt dit zeker hoog op. En wat krijg je ervoor terug?

Een volgende vraag is; Hoe sterk is het merk? Doet de formule iets aan adverteren, of hoe zorgen ze ervoor dat jij meer omzet krijgt. Wat is de kracht van hun supportsysteem aan jou als franchisenemer. En waarom zoeken ze franchisenemers en openen ze zelf geen vestigingen onder eigen management? Al deze vragen moet je afwegen tegen het werk en de kosten die je zelf erin stopt. Met de juiste steun en een krachtig merk kun je veel succes beleven in mijn ogen. Maar vlieg er niet blind in en denk aan jezelf.

Wat verdient het meest?

De vraag die ik mezelf stelde, toen ik franchiseformules naast elkaar ging leggen was natuurlijk bovenstaande. Maar het is niet eenvoudig te beantwoorden. Kijk je naar uren die je werkt, of kijk je naar de hoogte van het bedrag? Kijk je naar jaar 1, 2, 3, of over een gehele periode van 10 jaar? Het is niet eenvoudig te zeggen. Een paar principes staan echter boven water:

  • Ondernemers die hun handen of kennis inzetten voor de omzet hebben een lage overhead en dat levert vaak meteen een vrij besteedbaar inkomen op. Echter je kunt er niet veel verder in groeien als je jouw plafond hebt bereikt.
  • Fysieke locaties met sterke merken brengen vaak hogere omzetten. Je kunt meer delegeren naar personeel en zelfs meerdere locaties openen. Maar de opstartkosten zijn hoog en dus duurt het even voordat je er bent.

Ik denk dat je als ondernemer minimaal 100k per jaar moet kunnen binnenhalen voor jezelf. Als het ver daaronder zit, dan kun je beter een goede baan zoeken. Dus analyseer voor jezelf of je met de franchiseformule die je op het oog hebt, dit kunt halen.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James