Categorieën
Financieel

Boeken top 7: investeren in aandelen

Toen ik deze serie van boeken artikel begon was de titel: Nooit meer een ‘guru’ nodig. Want dat is precies wat je met het lezen van kwalitatieve boeken bereikt. De kennis en inzichten die in tijdloze boeken te vinden zijn, brengen je meer waarde dan wat dan ook. Of het een online cursus of seminar is van een of andere coach die zelf ook maar wat napraat. Of een opleiding die je een paar duizend euro kost en uiteindelijk niets verder brengt. Het lezen van boeken heeft veel voordelen, de grootste is het niet nodig hebben van iemand die het beter weet. Met de juiste boeken neem je principes en concepten tot je, waarmee je zelf je plan kan schrijven en uitvoeren. In dit artikel mijn boeken top 7 voor het investeren in aandelen.

Mijn boekenkast is gevuld met boeken, waaronder deze 7 boeken. Ik lees tussen de 15 tot 20 boeken per jaar. Van dikke pillen tot kleine paperbacks. Lezen heeft voor mij een aantal grote voordelen. Het dwingt me om stil te zitten en te focussen op 1 ding, bijna als een soort meditatie. Ik leer ervan en kan deze kennis toepassen in mijn eigen leven. Meer over mijn liefde voor lezen in het artikel: Hoe maakt lezen jou een betere belegger/investeerder.

Het investeren in aandelen doe ik actief sinds 2017. Ik werd 30 en wist dat ik aan de toekomst moest gaan denken. De volgende boeken hebben mij daarbij geïnformeerd, gestuurd en gevormd. Ik ben overtuigd dat na het lezen van deze boeken ook jij overtuigd bent van het beleggen op de beurs. En met name het passief beleggen in index-trackers, waarmee je regelmatig belegt in een gediversifieerd portfolio van sterke bedrijven voor de lange termijn. Lees meer over hoe ik precies beleg in mijn artikel: Beleggen op de beurs, een eenvoudige methode.

Deze boeken hebben mijn interesse omgezet in liefde (en noodzaak) voor het beleggen op de beurs.

1. The Richest Man in Babylon – George Clason

Het eerste boek op de lijst is niet per definitie een boek over beleggen. Zoals de titel doet vermoeden, gaat dit verhaal over de rijkste man in Babylon. Een fictief verhaal, gebaseerd op de tabletten die werkelijk gevonden zijn in het oude Babylonië. Uit de tabletten blijkt dat de Babyloniërs gedreven waren in financiële zaken. Het boek leest gemakkelijk weg en is vooral bekend door het ‘pay yourself first’ concept. Van alles wat er binnenkomt leg je 10% aan de kant. Dat spaar en beleg je. Een principe dat ten grondslag ligt aan het opbouwen van vermogen voor iedereen. En daardoor nummer 1 op de lijst.

Quotes:

 • Money is plentiful for those who understand the simple rules of its acquisition.
 • A part of all you earn is yours to keep. 10% no less.
 • Pay yourself first.
 • ‘wealth that comes quickly goes the same way. Wealth that stays to give enjoyment and satisfaction to its owner comes gradually, because it is a child born of knowledge and persistent purpose.

2. The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing – Benjamin Graham

Voor de ‘Value Investors’ en de lange termijn beleggers is dit boek de bijbel. Graham is tevens mentor van onder andere Warren Buffet, misschien wel de bekendste belegger en momenteel een van de rijkste personen op aarde. Een goed CV dus. In het boek gaat hij in op de basis van wat beleggen op de beurs nu precies inhoudt. Je koopt een stukje van het bedrijf voor een bepaalde prijs. Prijsfluctuaties staan dus los van de onderliggende waarde van het bedrijf. Dit belangrijk concept diept hij uit door de markt als ‘Mr. Market’ een persoonlijkheid te geven. Het advies is voornamelijk om de markt maar de markt te laten zijn. De waarde van een bedrijf staat los van de aandelenprijs.

Bovendien zegt hij dat er twee soorten beleggers zijn; mensen die er tijd voor hebben en mensen die dat niet hebben. Hij adviseert voor het merendeel (de mensen die geen tijd hebben om elke dag jaarcijfers te analyseren) om te beleggen in indexen. En om het maandelijks te doen voor de lange termijn. Dit geeft historisch gezien een goed resultaat over meerdere jaren en je hoeft niet actief te beleggen. Het is juist beter om er niet meer naar te kijken, zodat je de emotie scheidt van je geld. Dit is dus mijn werkwijze. En het lezen van dit boek is een must voor iedere belegger.

Quotes:

 • Stock is ownership in an actual business, with underlying value that does not depend on share price.
 • Market is pendulum that forever swings. The intelligent investor is a realist who sells to optimists and buys from pessimists.
 • The future value of every investment is a function of its present price. The higher the price you pay, the lower your return will be.
 • Risk of being wrong, margin of safety, never overpaying
 • How your investments behave is much less important than how you behave.
 • Chief requirement: limit to issues selling not far above their tangible asset value (physical property, financial balances)!
 • Dollar-cost saving ideal investment for defensive investor
 • If your investment horizon is long – at least 25 years or 30 – only one sensible approach: buy every month, automatically, and whenever else you can spare money, total stock-market index.
 • If you’re not prepared to stick with a fund through at least three lean years, you shouldn’t buy it in the first place. Patience is the fund investor’s single most powerful ally.

3. Money Master The Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom – Tony Robbins

& Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook – Tony Robbins

Tony Robbins is een markant figuur. Een guru die zichzelf goed kan verkopen en een groot imperium om zijn coaching-activiteiten heeft gebouwd. Hate him or love him, hij heeft wel poen gemaakt. En in het eerstgenoemde boek zet hij alle principes uit die hij en zijn rijke buddies gebruiken om hun geld te investeren. Erg leerzaam voor een iemand die de concepten nog niet kent.

Ik heb er zeker wat aan gehad. Zijn weg naar rijkdom vanuit de put is ook inspirerend. In het tweede boek heeft hij de hoofdconcepten nogmaals uiteengezet, in een kortere editie. Het eerste boek telt 600 pagina’s en dat is voor veel mensen een grote drempel. Ik zou zeker aanraden om je erin te verdiepen. Hij geeft sprekende voorbeelden over het vroeg beginnen met investeren en wat je dat op termijn kan opleveren. Zelfs als je niet houdt van wollige, self-help taal, zit er heel veel waarde in deze boeken.

Quotes:

 • Money: you either use it, or it uses you.
 • You have to make the shift from being a consumer in the economy to becoming an owner – and you do it by becoming an investor.
 • You have to make your savings automatic. Earn more, spend less, and automate it.
 • Money itself is not the goal. The path to money, the places money can take us, time and freedom and opportunity money can bring – these are what we’re really after.
 • You’re never going to earn your way to financial freedom. The real route to riches is to set aside a portion of your money and invest it, so that it compounds over many years.
 • 1: Don’t lose money
 • 2: the reward should vastly outweigh the risks
 • 3: only one number truly matters; the net amount you actually get to keep
 • 4: diversification, across asset classes, within asset classes, across markets, countries, and across time (DCA).
 • You must keep growing. Everything in life either grows or dies. ‘secret to happiness: progress’.

4. Principles: Life and Work – Ray Dalio

Ik leerde Ray Dalio kennen uit het boek van Tony Robbins. Dus toen Dalio met een eigen boek kwam, hoefde ik niet lang na te denken om het aan te schaffen. In dit boek heeft hij meerdere secties, 1) hoe hij zijn miljarden bij elkaar heeft belegd, 2) welke succes-principes hij uit zijn leven heeft gedestilleerd en 3) welke werk-principes hij toegepast heeft om zijn bedrijf te bouwen. In elk opzicht is dit een super waardevol boek. Dalio is een echte self-made man en schrijft down-to-earth in klinklare taal. Zijn beleggingsstrategie is bekend om de ‘all-weather-portfolio’ en laat je nadenken over de spreiding binnen de markt, maar ook tussen andere markten, asset-classes, etc. Een must voor iedere belegger en misschien wel iedere ondernemer.

Quotes:

 • Think for yourself: what do you want, what is true, what are you going to do about it
 • When everybody thinks the same thing it is almost certainly reflected in the price, and betting on it is probably going to be a mistake.
 • In trading you have to be defensive and aggressive at the same time. If you are not aggressive, you are not going to make money, and if you are not defensive, you are not going to keep money.
 • I learned that if you work hard and creatively, you can have just about anything you want, but not everything you want. Maturity is the ability to reject good alternatives in order to pursue even better ones.
 • Holy grail of investing: having a few good uncorrelated return streams is better than having just one, and knowing how to combine return streams is even more effective than being able to choose good ones (of course you have to do both).
 • While I surpassed my wildest dreams decades ago, I am struggling today. In time, I realized that the satisfaction of success doesn’t come from achieving your goals, but from struggling well.
 • …being strong is better than being weak, and that struggling gives one strength. What I have seen is that the happiest people discover their own nature and match their life to it.

5. Richer, Wiser, Happier: How the World’s Greatest Investors Win in Markets and Life – William Green

Dit recente boek van Green geeft een overzicht van meerdere iconen in de beleggingswereld. En vooral de iconen die unieke resultaten hebben geboekt met een eigen denkwijze en strategie. Zo gaat het over Buffet, Munger, Templeton, en anderen die een eigen unieke werkwijze hebben. Het beleggen op de beurs en rijk worden op de beurs kan op verschillende manieren ingevuld worden. Met dit boek krijg je een inspirerend overzicht van de miljardairs die passie hebben voor hun vak. Deze passie druipt van de letters af en motiveert om zelf te beleggen.

Quotes:

 • “I believe in the discipline of mastering the best that other people have ever figured out. I don’t believe in just sitting down and trying to dream it all up yourself. Nobody’s that smart.” – Charlie Munger
 • Copying Buffet: There are no prizes for frenetic activity. Rather, investing is mostly a matter of waiting for these rare moments when the odds of making money vastly outweigh the odds of losing it. Buffet: You don’t have to swing at everything – you can wait for your pitch.
 • Take up one idea. Make that one idea your life. Think of it, dream of it, live on that idea. Let the brain, muscles, nerves, every part of your body, be full of that idea and just leave every other idea alone. This is the way to success.
 • Formula Buffet: Be patient and selective, saying no to almost everything. Exploit the market’s bipolar mood swings. Buy stocks at a big discount to their underlying value. Stay within your circle of competence. Avoid anything too hard. Make a small number of mispriced bets with minimal downside and significant upside.
 • Templeton: You have to buy at a time when other people are desperately trying to sell
 • You should diversify broadly to protect yourself from your own fallibility.
 • Successful investing requires patience
 • Never bet the farm against the inexorable forces of change.
 • Both in markets and life, the goal isn’t to embrace risk or eschew it, but to bear it intelligently while never forgetting the possibility of an unpleasant outcome.
 • Goal financial resilience: we should always keep enough cash in reserve so we’ll never be forced to sell stocks (or other assets) in a downturn. We should never borrow to excess because debt erodes our ‘staying power’.
 • Thou shalt not depend on the kindness of strangers
 • Figure out what something is worth and pay a lot less.
 • The richest rewards go to those who resist the lure of instant gratification

6. The Essays of Warren Buffett: Lessons for Investors and Managers – Lawrence A. Cunningham

Alles over Warren Buffett is aan te raden. De man is niet alleen een succesvolle investeerder, zijn quotes zijn briljant. Ze zijn simpel en tegelijkertijd ontzettend waardevol en verhelderend. Het Orakel uit Omaha heeft niets anders dan keiharde adviezen en wijsheden, die iedere belegger beter maakt. Een inspirerende en stabiele rots in de branding, op een altijd wispelturige beurs. Lees over Buffett en ‘be like Buffett’.

Quotes:

 • “calling someone who trades actively in the market an investor “is like calling someone who repeatedly engages in one-night stands a romantic.”
 • “I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful”

7. The Little Book of Value Investing – Christopher H. Browne

& The Little Book of Valuation: How to Value a Company, Pick a Stock and Profit – Aswath Damodaran

Deze serie boekjes geven in korte hoofdstukjes de kernpunten weer over hoe een bedrijfswaardering werkt en hoe je het ‘Value Investing’ zelf kunt toepassen. Vooral deze laatste is weer een bevestiging van de principes van Graham en Buffett. Die moet je gewoon in je kop stampen, zodat je ze nooit meer vergeet. Een must voor iedere belegger en als je serieus bezig bent met stock picking, dan is het fijn om deze als naslag in je boekenkast te hebben staan.

Quote:

 • THE BEAUTY OF VALUE INVESTING is its logical simplicity. It is based on two principles: What’s it worth (intrinsic value), and don’t lose money (margin of safety).

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Boeken top 7: investeren in aandelen”