Categorieën
Werknemerschap

Hoe ik in vier jaar een loonsverhoging kreeg van 300%

Ik noem mezelf geen carrièretijger, maar mijn verhaal past helemaal in het profiel van een hardwerkende urenklopper. En dat ben ik zeker ook wel, maar mijn pad is iets anders gegaan dan een doorsnee corporate loonbaan.

Na mijn studie heb ik een echte baan gehad, voor 4 maanden. Dit was niet bepaald een goede start van mijn carrière, maar het voelde niet goed. Het was een positie in Sales, maar ik zag geen toekomst om hier mijn energie in te stoppen. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Dit was een periode waarin ik mijzelf goed heb leren kennen. Hoewel ik nauwelijks kon overleven op de beperkte opdrachten, zou ik het zeker weer doen op die leeftijd (26 jaar).

Na een goede 2 jaar ploeteren, waarin ik toch weer een bijbaantje moest nemen om rond te komen, kwam ik een investeerder tegen. Ik kende hem via mijn vaders netwerk en ik mocht een maandelijkse fee factureren voor een project van hem. Ik zou een bedrijf vanaf de grond opbouwen. Het perspectief was zeker aanwezig en ik was ontzettend blij met de fee. Eindelijk kon ik bouwen aan de toekomst. Bovendien mocht ik ondernemer spelen, waarbij ik steady betaald kreeg.

Mijn eerste fee was 1500 EUR als zzp’er. Een godsvermogen voor een laat-twintiger met een huur van 500 EUR en verder weinig onkosten.

Een jaar later heb ik een tweede project aangenomen voor een ander bedrijf van de investeerder. Dit verdubbelde mijn omzet naar 3000 EUR per maand.

Na iets meer dan 2 jaar als zzp’er te hebben gewerkt, wilde de investeerder mij binden. Dus hij bood een loondienst aan. Omdat ik alleen maar voordelen zag, ben ik akkoord gegaan. Maar het was een einde als pure ondernemer. Voor een halfjaar kreeg ik 2500 EUR netto. En later zat ik op 3500 EUR.

Omdat mijn werk steeds meer vruchten afwierp, heb ik nog een loonsverhoging gekregen. De belofte was dat ik snel op 10K zou zitten. Dus de volgende tussenstap is 4500 EUR per maand. Vergeleken met de eerste 1500 EUR is dat 3 keer zoveel. Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen? Hieronder heb ik wat tips verzameld over hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. En hoe jij dat eventueel voor elkaar kunt boksen!

Werk direct voor de eigenaar/investeerder

De lijn moet direct zijn. De waarde van jouw werk moet zichtbaar zijn en meetbaar.

Kies voor een start-up of klein bedrijf

Tenzij je de corporate wereld wilt instappen en concurrentie wilt aangaan met honderden anderen voor dezelfde promotie, kies voor een klein bedrijf. Hierin is de concurrentie veel minder en kun je sneller stappen maken.

Voeg heel veel waarde toe

Waarde kent vele vormen, maar in de bedrijfswereld is dat toch vaak omzet. Dus een positie in de Sales is de logische stap. Je voegt heel veel waarde toe, door vol op verkoop te zitten. Duw de omzet waar je kan, en laat zien dat je ook aan de kosten denkt. Hoe lager de kosten, hoe beter de marge. Hoe meer ruimte er is om jou te belonen.

Zet in op de lange termijn

Stel je bent zelf eigenaar van een bedrijf en iemand wilt graag meerdere jaren er alles aan doen om jouw bedrijf groot te maken. Dat is het belonen waard, toch? Langetermijndenken wordt beloond. Vergeet het jobhoppen. Zoek een integere eigenaar/ondernemer/investeerder en zet vol in op een meerjarenplan. Onderschat nooit de kracht van loyaliteit.

Wees duidelijk over jouw loonverwachtingen

Zorg dat je duidelijk communiceert wat je wilt. Ik wil binnen een paar jaar op 10K per maand zitten. De investeerder weet dit. En ik heb zelf in de hand om dit voor elkaar te krijgen. De omzet van het bedrijf vergroten.

Zorg dat je invloed hebt en houdt over je eigen input en output

Veel mensen in grotere organisaties verliezen de koppeling tussen hun input en zelfs output. In het kleinbedrijf is die koppeling directer. Je hebt dus meer invloed op wat eruit komt. Houd je organisatie klein en flexibel.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of tips over hoe je een loonsverhoging kunt krijgen? Ik hoor graag van je!

James