Categorieën
Werknemerschap

Hoe word je productief en gedisciplineerd in je werk

Het is in de Kerstweek typisch dat ik een blog begin over productiviteit en discipline. Want juist nu, leef ik van moment tot moment. Even geen to-do lijsten en deadlines. Even geen moetjes, enkel de dagelijkse dingen en gezinsdingen uiteraard. Maar het tegenstrijdige is, dat ik juist nu de dagen het minst voldaan afsluit. Ik mis mijn gezette agendapunten, mijn dagelijkse targets. Deze vakantie mag niet te lang duren.

Een tijd geleden heb ik een overzicht gemaakt van mijn routines en werkwijze, om mezelf zo productief mogelijk te maken. Geleerd en gestolen van hoogst productieve en succesvolle mensen. Niet alles werkt, en niet alles werkt voor mij. Nu zet ik alles weer op een rij voor het nieuwe jaar. Dus zoek je wat tips om het nieuwe jaar productief en efficiënt van start te laten gaan? Lees dit artikel.

Focus

De sleutel tot het bereiken van je doelen is focus. Iedere dag weer. Gericht je aandacht geven aan wat belangrijk is om je doel te behalen. Langetermijn doelen behaal je door ze op te breken in kleine subdoelen, en die subdoelen breek je weer op in mijlpalen, taken en to-do’s. Zo kun je een groot doel in de toekomst opbreken in dagelijkse taken. Die je ‘gemakkelijker’ kunt uitvoeren. Afgezaagd maar waar: een berg beklimmen begint met een kleine stap.

Mijn focus ligt op 10k aan passief inkomen. Hoe ga ik dat bereiken? Via het investeren in vastgoed. Dus wat heb ik nodig? Eigen vermogen. Hoe ga ik dat bij elkaar sprokkelen? Bedrijven starten, producten en services verkopen. Om maar een voorbeeld te noemen. Ik heb mijn doelen op een kaart geschreven die in mijn agenda zit. Dus elke dag dat ik mijn agenda open, zie ik de kaart en word ik herinnerd aan die specifieke stip aan de horizon. Dit bepaalt mijn dagelijkse focus.

Maak een keuze

Gedurende de dag zul je worden afgeleid. Of het nu een collega is, je familie, je dochter, sociale media, het nieuws, whatever. Je concentratie gaat onderbroken worden als je het niet afschermt. Is je doel belangrijk genoeg om nee te kunnen zeggen tegen de afleiding? Kun je jouw agenda beschermen tegen invloeden van buitenaf?

Ik merk dat hoe beter ik hierin slaag, hoe meer ik gedaan krijg. En hoe meer ik gedaan krijg, hoe sneller ik tot mijn doel kan komen. Of juist meer tijd overhoudt voor andere waardevolle dingen. Als ik bijvoorbeeld mijn dag goed indeel en mijn taken strak kan uitvoeren, kan ik eerder gaan sporten of thuis met mijn dochter zijn. Zo ervaar ik en bevestig ik wat Jocko Willink schrijft:

Discipline equals freedom.

Met structuur en discipline krijg je vrijheid.

Maak een to-do lijst

Het maken van een to-do lijst is erg goed voor je focus. Zet er niet te veel op en richt je dag op 2-3 grote of belangrijke taken, die je kunt voltooien. Denk aan de 80/20 regel. Deze bepaalt dat 80% van je output het resultaat is van slechts 20% van je input. Niet alles is essentieel, of relevant. In sales is het bijvoorbeeld belangrijker om de sale te maken, dan de administratie te doen. Vind de essentie in je werk dat het meest resultaat brengt. En doe dat meer dan iets anders.

Werk eerst de meest belangrijkste to-do taken af. Uitstellen wordt in de hand gewerkt als je eerst wat kleine taken gaat doen voor die ene grote klus. Zodra je die lastige taak hebt volbracht merk je dat al het andere een stuk gemakkelijker zal gaan. ‘Eat the frog first’, schreef Brian Tracy. Doe eerst het moeilijke en dan pas de rest.

Maak het lijstje de avond voor het slapen gaan (doet goed voor je nachtrust), of direct in de ochtend. Zodat je fris en helder je doelen uiteen kunt zetten, voordat de afleiding kans krijgt om je te beïnvloeden.

Maak kortere deadlines

Ooit gehoord van Parkinson’s Law? Het houdt in dat werk zich uitzet naar de tijd die ervoor wordt gegeven. Als jij een harde deadline stelt, dan haal je hem. Dus maak kortere deadlines, zodat je sneller tot je doel kunt komen. Je zult verbaast staan over het feit dat je inderdaad minder tijd nodig hebt. Zelfs voor grotere taken, snij je met een krappere deadline sneller door het werk. De essentie komt bovendrijven en je maakt keuzes, die zorgen dat je werk eerder afkomt.

Done is better than perfect

Begin aan je taak en maak ze dan ook af. Vaak kun je blijven hangen of draaien, omdat het nog niet helemaal is zoals je het had voorgesteld. Mijn blogs krijgen één revisie en dan gaan ze online. Niet te lang bij stilstaan, het kan altijd beter. Die ene zin die niet soepel loopt, maakt het verschil niet. Zoals eerder gezegd, is niet alles essentieel in je werk. Ben je mogelijk slachtoffer van het zoeken naar perfectie? Perfectionisme is vaak een excuus van mensen die bang zijn om te falen. Perfectie is een illusie, vooral in mensenwerk. Doe je uiterste best, maar haal vooral je deadline.

Routine vastleggen

Heb je een routine die voor je werkt? Doe het dan elke dag. Elke werkweek heeft dezelfde structuur, dezelfde template die je per dag invult. Volgens onderzoek zou het na 30 dagen vastliggen in je routine. Een dagelijkse herinnering is voor die tijd nog nodig misschien. Dus hou jezelf verantwoordelijk voor je routine, totdat het natuurlijk voelt en vanzelf gaat.

Ontspan

Ik heb geprobeerd om te mediteren. Maar ik merkte dat het niet echt iets voor mij is. Ik zou graag helemaal opgaan in het mediteren, maar ik merkte niet veel verschil. Ondanks dat zijn er veel topondernemers en succesvolle professionals die een vorm van meditatie beoefenen. Het is niet anders dan een manier om je geest rustig te krijgen en te verlossen van (onwerkbare) gedachtes. Bovendien geeft het je meer rust en geeft het je creativiteit en energie een boost.

Voor mij is het vooral sporten, lezen en wandelen of alleen zijn dat mij rust brengt. Een uurtje in de gym, maakt je hoofd leeg. Je hebt maar een doel en dat is het gewicht verplaatsen. 1, 2, 3, tot 10. Even rust. En dan opnieuw een nieuwe set van 10. Je wordt gedwongen even niet bezig te zijn met je normale werk, en die ontspanning heb je nodig om de grote lijn te zien.

Wat is ‘the big picture’ en hoe kun je die oplossing vinden, of die nieuwe kansen creëren? Het is niet voor niets dat veel eurekamomenten onder de douche plaatsvinden, omdat je juist daar even afgeschakeld bent. Waardoor je hersenen lateraal verbindingen kunnen leggen en met nieuwe frisse koppelingen kunnen komen.

Plan je ontspanning in de week. Leef er naartoe. En bewaak ook die tijd, zodat je hersenen niet te veel belast worden, waardoor creatieve ideeën geen ruimte krijgen om te floreren.

Wat wil je nu echt

Vraag jezelf regelmatig af, wat je wilt. Wat wil je voor je bedrijf? Wat wil je uit het leven halen? En als je het antwoord hebt, ga hier dan voor. Het heeft geen zin om een omweg te bewandelen als je direct naar je doel kan gaan. Wat houdt je tegen? Wat zou er gebeuren als je nu een klein stapje doet in de richting van je doel?

Ik merkte het afgelopen jaar dat ik vaak in mijn eigen hoofd kroop en me afvroeg, waar ik het voor doe. Wat is dat grote doel? Hoe ga ik daar sneller komen? Hoe sterker dit beeld en hoe vaker die visie op je netvlies staat, hoe gemakkelijker ik de dag kan indelen en hoe productiever ik de week invlieg.

Zoek de passie in je levensdoel en de rest wordt een stuk duidelijker.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James