Categorieën
Jaaroverzicht

Hoeveel ik in 2020 passief heb verdiend, en mijn doel voor 2021

Voor het eerste artikel op mijn blog, lijkt het me goed om de status quo uit te lichten. De woorden voor dit blog komen in het eerste weekend na de jaarwisseling van 2020 naar 2021 op papier. Het is een jaar geweest waarin de hele wereld deels of geheel in lockdown is gegaan voor de uitbraak van het Covid-19 virus. Een wereld waarin alles in stand werd gehouden door subsidies, noodsteun en de belofte van een vaccin. Toch is het een jaar geweest, waarin ik een investeringspandje heb kunnen kopen. En de beurs ging als een raket. Echter de investeringen zullen er aan het eind van 2021 heel anders uit kunnen zien. Maar toch, laten we beginnen met het overzicht.

Allereerst moet ik even uitleggen dat ik twee begrippen gebruik. Het eerste is inkomen of cashflow. Hiermee bedoel ik geld in het handje, direct op de rekening. De ander is vermogen. Hiermee doel ik op waarde dat zich opstapelt in aandelen, vastgoed, etc. Denk aan het aflossen van een hypotheek. Bovendien is mijn doel om steeds meer passief inkomen te genereren, maar voor het totaaloverzicht neem ik ook mijn inkomen uit loonverband mee. Laten we daar mee beginnen.

Inkomen uit loondienst

Sinds een aantal jaar ben ik voor een investeerder aan het werk. Eerst als zzp’er, later in loondienst. Het loon dat ik verdien is 4.500 EUR per maand netto. Dus ongeveer 8.800 EUR bruto. Netto-inkomen voor 2020 is dus 54.000 EUR.

Inkomen uit eigen onderneming

Nadat ik in dienst ben gegaan is het inkomen uit mijn eenmanszaak uiteraard ingezakt. Toch heb ik wat side hustles en een paar klanten, waarvoor ik wat opdrachtjes uit mag voeren. Ik heb een eenmanszaak en een BV, totaal aan inkomen van de side hustles was 7.600 EUR. Hier gaan wel wat zakelijke kosten vanaf. Dus netto zal er een paar duizend van overblijven. Maar alles is meegenomen!

Inkomen uit vastgoed

In 2019 heb ik mijn eerste pandje gekocht. Het is een bedrijfshalletje, welke ik met een zakelijke hypotheek heb kunnen aanschaffen. Voor 2020 stond deze in de planning om verhuurd te worden. Maar toen kwam Corona. Gelukkig heb ik hier en daar een kortstondige huurder kunnen vinden, maar ook wat kosten gehad. Voor dit pand was mijn inkomen 6.400 EUR. Maar de kosten (waarin ik aflossing meeneem) 9.000 EUR. Hoewel het dus een negatieve cashflow is, heeft het wel een vermogen gebracht van 4.000 EUR in afgeloste hypotheek. De hypotheekvoorwaarde is gezet op 10 jaar aflossen, dus daarom zijn de lasten wat hoger. Voordeel is dat ik over 10 jaar alles netto binnenkrijg.

Mijn tweede pandje heb ik in augustus van 2020 kunnen afronden. Dit is een woning voor de verhuur. De huur die ik elke maand ontvang is 750 EUR. Kosten voor hypotheek en aflossing is 400 EUR. Dus bruto houd ik 350 EUR over, hier gaat de beheerder nog vanaf. En ik heb een aantal verbeteringen laten uitvoeren aan het huis. Totale inkomen minus kosten voor 2020 is: 2.300 EUR. Maar hier zit dan niet de 950 EUR aan vermogensopbouw bij door het aflossen van de hypotheek.

Daarnaast zou ik ook mijn eigen woonhuis mee kunnen nemen. Het vermogen uit aflossing van mij en mijn verloofde staat op ongeveer 5.000 EUR per jaar.

Vermogen uit investeringen op de beurs

Sinds januari 2017 beleg ik in de aandelenmarkt, ik hanteer de dollar-cost-averaging methode in indexfunds. In 2020 heb ik 3.700 EUR ingelegd. De waarde toename van de beurs was hoog, de dip van de eerste Corona-golf, werd snel weer goedgemaakt. Mijn startegie is hevig inzetten op indexfondsen en niet verkopen. Dividenduitbetalingen laat ik zitten en worden herbelegd in de portfolio, dus tel ik het nu niet als inkomen. De dividenduitkeringen en vermogenstoename was totaal: 904 EUR.

Gecombineerd inkomen en vermogen

Voor 2020 was mijn inkomen:

  • netto loondienst 54.000 EUR
  • bruto eigen zaak 7.600 EUR
  • vastgoed 3.700 EUR
  • aandelen 904 EUR
  • Vermogensopbouw 9.950 EUR

Totaal: 76.154 EUR

Doel voor 2021

-Inkomen uit loondienst
Ik verwacht geen kans om loonsverhoging te krijgen, na het corona-jaar van 2020. Maar wie weet, een hoger salaris zit wel in de planning.

-Inkomen uit eigen onderneming
Ik heb een goede vast klant, maar het is lastig om nieuwe klanten te werven gezien mijn fulltime dienstverband. Ik zoek naar manieren om in een nieuw type eigen bedrijf te investeren, waar ik de kracht van leverage kan toepassen. Zodat ik marge kan maken, ondanks mijn arbeidsuren.

-Inkomen uit vastgoed
Mijn beide pandjes zijn verhuurd, dus het inkomen ligt nu op 700 + 750 EUR = 1.450 EUR per maand. Aflossing en hypotheek maakt het netto 350 EUR.

-Vermogen op de beurs
Ik beleg elke maand 300 EUR in de beurs. Hoewel ik verwacht dat de koers nog een flinke klap zal krijgen, ga ik stug door. En neem ik het mee in de toekomstplanning voor de komende 20-30 jaar.

Aan de start van 2020 zit ik dus op 14.500 EUR passief inkomen, wat ongeveer 1.200 EUR per maand is. Een groot deel bestaat uit aflossing. En het doel is om 10.000 EUR per maand aan cashflow te genereren uit beleggingen met name uit vastgoed. Volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen, en ik hoor graag van je!

James

Één reactie op “Hoeveel ik in 2020 passief heb verdiend, en mijn doel voor 2021”