Categorieën
Ondernemen

Wat zijn manieren om geld uit je BV te halen

Toen ik mijn BV oprichtte voelde ik me helemaal de shit. De grote zakenman. De toekomst ligt aan mijn voeten, deze DGA gaat de wereld veroveren. Helaas is het nog niet zover. De BV is vooral een manier geweest om inkomsten van mijn side-hustles op te vangen. Als ik ze via mijn eenmanszaak zouden laten lopen, betaal ik er meteen inkomstenbelasting over. In de hoogste schijf. Dus dan maar een BV.

Voor nu is het nog te verdedigen geweest. Inkomsten die zijn binnengekomen heb ik kunnen gebruiken voor zakelijke doeleinden. Maar veel heeft het nog niet gebracht. Daarnaast is het in de komende jaren moeilijker te verdedigen naar de vrienden van de belastingdienst omdat ik er geen salaris uit kan halen.

Samen met mijn administrateur en fiscalist hebben we de mogelijkheid besproken om de BV op te heffen als de omzet laag zou blijven. Maar dat is een blog voor later. Nu heb ik een leuke maand mogen draaien waar ik via een side-hustle een mega deal heb kunnen maken. Hierdoor heb ik een bedrag van 28.000 EUR binnengekregen op mijn BV (ex BTW). En nu stel ik mijzelf de volgende vragen.

Wat wil ik ermee doen? En wat zijn de manieren om dat geld beschikbaar te maken voor mezelf?

Optie 1 – Investeren vanuit BV

De eerste optie is om het geld er überhaupt niet uit te halen. Ik kan het in de BV laten zitten en investeren vanuit de BV. Denk aan een aankoop van een bedrijfspand of andere zaken waar ik vermogensstijging verwacht. Ik zou zelfs in andere bedrijven kunnen investeren, of een paar goudstaven kunnen kopen.

Een alternatief is om er spullen mee te kopen die ik privé gebruik, maar als bedrijfskosten kan wegschrijven. Dit is wel op de grens van wat mag, maar als je geen hele gekke dingen doet zullen ze niet snel facturen gaan controleren. Zolang je op de zaak besteld en facturen krijgt, kun je kattenvoer, luiers of kleding bestellen op de zaak. Zo gebruik ik het toch voor privé.

Optie 2 – Loon uitbetalen

Een tweede optie is om over te gaan naar uitbetaling van loon. Ik heb dit een hele tijd (2 jaar) kunnen uitstellen, omdat mijn administrateur kon aantonen dat er te weinig middelen waren om dit te doen. Daarnaast zou je als DGA ook meteen een minimum van 48.000 EUR per jaar moeten krijgen. En het mooie is, daar betaal je de volledige box 1 inkomstenbelasting over. Ruim 50%. Geen wonder dat ze willen dat je jezelf uitbetaald.

Dit heeft dus zeker niet de voorkeur. Als er geen andere weg mogelijk is, is het niet anders. Maar liever laat ik het staan om op andere manieren in te kunnen zetten voordat de vrienden van de belastingdienst er met hun grijpgrage handen aankomen.

Optie 3 – Dividend uitkeren

De volgende optie is alleen mogelijk als je al loon naar jezelf uitkeert. En dat is dividend uitkeren. Boven op je loon, zou je aan het eind van het jaar dividend kunnen uitkeren naar jezelf. Het voordeel is dat je hier maar 20-27% belasting over betaald. Dus soms kan het interessant zijn om te schuiven in de hoogte van je salaris en de hoogte van je dividenduitkering. Zo kun je de optimale balans vinden, waar je het minst kwijt bent aan belasting. Dagelijkse kost voor fiscalisten.

Ook deze regels veranderen de komende jaren, dus check ze bij de professionals.

Optie 4 – Lenen naar mezelf

Wat veel ondernemers doen is zichzelf een lening verstrekken vanuit de BV. Officieel gelden hier wel voorwaarden voor. Maar de meeste ondernemers nemen het niet zo nauw met de regels, vandaar dat de regering vanuit 2023 een aantal beperkingen gaat stellen.

Zo mag je nog maar maximaal 700.000 EUR lenen aan jezelf. Dit om het excessief lenen tegen te gaan. En de belastingdienst verwacht dat de lening aan ‘zakelijke voorwaarden’ voldoet. Dus de lening zou in dezelfde vorm ook aan een vergelijkbare derde verstrekt kunnen worden. Vage taal voor marktconform lening contractje. Denk aan een standaard lening overeenkomst met afspraken over termijn, rente en aflossing.

Deze optie geeft veel ruimte. Die 700k kom ik lang nog niet aan. Dus dit zou een optie kunnen zijn, mocht ik het privé willen investeren. Of benutten voor de inleg van een eigen huis.

Optie 5 – Rekening courant

Een vijfde optie is om ook te lenen van de BV, maar dan kortstondig. Ik heb zelf nog niet kunnen achterhalen hoe kort kortstondig dan is. Maar de bekende rekening courant met je eigen BV laat je de mogelijkheid om even het geld te gebruiken voor privé. En de bedoeling is dat dit dan binnen korte tijd terug wordt voldaan. Tot een bedrag van 17.500 EUR hoef je geen rente te rekenen. Alles daarboven wordt beschouwd als lening (optie 4).

Deze rekening courant met de BV wordt niet echt toegejuicht als je bijvoorbeeld financiering zoekt voor je bedrijf. Als je jouw bedrijf wilt verkopen, moet je dit eerst gelijktrekken. Ook hier heb je veel mogelijkheden, maar let op en spreek met je fiscalist.

Mijn plan

Het bedrag dat ik binnenkreeg was 28k. De eerste 4k heb ik teruggehaald naar privé, want dat was onderdeel van een rekening courant van privé naar de BV toe. Dat saldo staat dus weer netjes op 0.

Van de overige 24k verwacht ik nog belasting te moeten betalen. Ik heb dus wat winst gemaakt, en hier zal een deel afgedragen moeten worden. Met het restant van 20-22k ongeveer kan ik eventueel een 10-15k naar mezelf lenen. Om vervolgens in de markt te zetten. De markt is nu zakkend, dus een mooi moment om in te stappen. Een tussendoel nu is om 100k op mijn beleggingsrekening te hebben staan, dat zou dus goed passen.

Lees hier waarom ik die eerste 100k belegd wil hebben

Aan de andere kant kan ik ook alles laten staan in de BV en wachten op mogelijkheden om te investeren. Er zijn een aantal ontwikkelingen op zakelijk gebied die beetje bij beetje concreet worden. Het is nooit verkeerd om dan wat geld achter de hand te hebben.

Een laatste optie is om het geld te laten staan en te sparen voor een beleggingspand hier of in het buitenland. Die kan ik dan eventueel zakelijk kopen of dan lenen naar mezelf. Maar daar kom ik met 20k nog nergens mee, dus dat is een kwestie van doorsparen.

Al met al opties te over, en ik peins er regelmatig over. Maar het zijn leuke problemen om te hebben. En zoals gebruikelijk houd ik je via dit blog op de hoogte van mijn beslissing.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn NIEUWSBRIEF en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Je krijgt 1-2x per maand een mailtje met laatste artikelen, interessante quotes en meer. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James