Categorieën
Financieel

De 7 levels van financiële onafhankelijkheid

Ik wil financieel onafhankelijk worden. Daarom schrijf ik dit blog. Specifiek over dit thema las ik laatst een artikel. Het ging over financiële onafhankelijkheid en FIRE, ofwel ‘Financial Independence Retire Early’. De ideeën voor het artikel kwamen van Grant Sabatier. Een van de grondleggers van de FIRE beweging en oprichter van Millennial Money, een bekend blog over financiële thema’s.

Uiteraard kan Grant Sabatier zelf al met pensioen, maar hij is niet gestopt met werken. Wat voor mij en veel mensen het beste lijkt. Want net als een spier die niet meer geprikkeld wordt en langzaam kleiner en zwakker wordt (atrofie), is je geest net als je lichaam gebaat bij uitdaging en prikkels.

Lees hier waarom FIRE niet alles is

Een belangrijk thema in de filosofie van Sabatier is dat geld niet enkel de mogelijkheid biedt iets te kopen, maar een middel is om meer opties in je leven te creëren. Het hebben van geld geeft je de vrijheid om keuzes te maken, die je zonder geld misschien niet zou hebben. Denk aan het wisselen van baan, het starten van een bedrijf en zelfs remote werken en veel meer vreugde halen uit je leven door een flexibele levensstijl.

“With every dollar you save, you give yourself more freedom and options in life,”

“Based on how much you have saved and invested, ask yourself, ‘How many months of freedom have you acquired?’

Dus elke euro die je spaart en investeert is een euro voor je vrijheid. Het is een euro waarmee je in de toekomst eerder vrij kunt zijn.

7 levels

Op het pad naar financiële vrijheid zijn er in Sabatier’s ogen 7 levels. Dit staat in een mooi schema en ik moest het op mijn blog delen. In het artikel kwam ter sprake dat 50% van huishoudens in de VS zich op level 2 bevinden. Wat op zich een zorgelijke statistiek is, als dit de waarheid is. Voor mijn gevoel zitten we in Nederland gemiddeld wel net wat hoger. En lezers van dit blog zullen nog bewuster bezig zijn met hun financiën, dus ik denk dat jullie misschien al op level 4 of 5 zitten.

Het schema geeft duidelijk aan welke niveau’s je grofweg doorloopt als je pad naar financiële vrijheid lineair zou verlopen. Daarbij lees je al dat het pad niet altijd in een rechte lijn loopt. Dat maakt het schema ook krachtig. Want je kunt mogelijk een level terugvallen, maar je weet uiteindelijk waar je naartoe werkt. Level 7 gaat trouwens verder dan onafhankelijkheid en gaat over ‘abundance’. Je weet al niet meer wat je met het geld moet doen! Hieronder het schema met de verschillende levels.

Level 1 – Helderheid

Dit niveau is het startniveau, omdat je allereerst moet weten waar je staat. Wat komt er elke maand precies binnen en wat gaat er elke maand precies uit. Vooral het woordje precies is belangrijk. Ik merk dat ik zelf hier en daar dingen afrond en met schattingen werk. Dat kan alleen als je de precieze getallen wel kent. In mijn Excel file staat exact hoeveel er elke maand uit gaat en waar het naartoe vloeit. De verrassingen zijn daardoor minimaal.

Op dit niveau maak je een plan, of houd je jouw plan voor ogen. Want zonder plan is er geen doel en zonder doel schiet je altijd mis. Waar wil je naartoe en hoe ga je dat bereiken?

Lees hier hoe je persoonlijke financiële doelen kan stellen

Level 2 – Zelfvoorzienend

Volgens het schema ben zelfvoorzienend als je niet meer bij je ouders woont en je uitgaves kunt dekken met je inkomen. Je leeft weliswaar van maand tot maand zonder buffer, maar je kosten zijn over het algemeen gedekt. Echter elke tegenslag of verassing kan tot problemen leiden.

Lees hier hoe je het best je schulden kan aflossen

Level 3 – Ademruimte

Je hebt elke maand iets over en kunt dus sparen. Je hebt al een kleine buffer, of bent bezig met het opbouwen van een buffer. Het geeft al iets meer lucht en je stress over geld is minder hoog. Grotere uitgaves kun je eventueel meteen voldoen en je plan naar boven is ingezet.

Level 4 – Stabiliteit

Je buffer is opgelopen en hebt nu genoeg om 6 maanden onkosten te dekken. Je ziet stabiliteit in je inkomen- en uitgavenpatroon. Er is rust gecreëerd. Voornaamste punt in deze stap is dat je ook geen ‘bad debt’ meer hebt, ofwel slechte schuld. Een goede schuld is bijvoorbeeld je hypotheek. Alle andere schulden kosten te veel en brengen geen waarde op de lange termijn. Ze weerhouden je om meer te sparen. Ook ga je in deze fase starten, of nog meer investeren in beleggingen.

Level 5 – Flexibiliteit

In dit level heb je genoeg spaargeld (of beleggingsvermogen) om 2 jaar onkosten te dekken. Je hebt dus veel meer ruimte en flexibiliteit om je leven in te richten. Je zou een sabbatical van een jaar kunnen nemen. Je spaarpot en/of beleggingen dekken ruim de kosten. De realiteit is dat je nog niet onafhankelijk bent en je blijft dus doorwerken. Je investeert stevig in je beleggingen en die zorgen dat je sneller naar het volgende niveau komt.

Level 6 – Financiële Onafhankelijkheid

Gefeliciteerd! Je behoort tot de selecte groep mensen die niet meer hoeft te werken voor zijn geld. Je hebt financiële onafhankelijkheid bereikt als je kunt leven van het rendement uit je beleggingen. Stel je hebt per jaar 30.000 EUR nodig om te leven. Je kunt het dan halen uit verhuurinkomsten van je vastgoed (2.500 EUR per maand) of rendement uit aandelen (750.000 EUR belegt met opneembaar rendement van 4% per jaar).

Daarnaast heb je mogelijk nog grotere doelen om wat te doen met je tijd of vermogen. Je hebt nu de vrijheid om te kiezen hoe je dat wilt doen. Uiteraard ben je financieel fit en steek je jezelf niet in onnodige schulden.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Level 7 – Rijkdom in Overvloed

In dit laatste level is er meer geld dan je nodig hebt. Misschien zelfs meer geld dan jij in je leven kunt opmaken. Je kunt ruim leven van het rendement van je beleggingen en er blijft nog genoeg over voor rust, andere investeringen of filantropische activiteiten. Je bent in deze fase waarschijnlijk allang los van de ‘rat-race’ en zet je vermogen en tijd in voor de zaken die jij belangrijk vindt.

Als je verhalen leest van ondernemers of succesvolle mensen, die veelal dit niveau hebben bereikt, dan lees je dat ze vaak nog steeds iets doen. Of het nu in dezelfde branche is, of met een nieuw bedrijf in een nieuwe sector. Mensen die zover gekomen zijn hebben hun passie al gevonden of doorontwikkeld, waarmee ze hun vermogen hebben opgebouwd. Waarom dan nog iets anders doen? Een laatste fase voor veel succesvolle mensen is dat ze hun kennis en ervaringen willen delen. Daar profiteren wij als mensen in een lager level enorm van. Het lezen van boeken of luisteren naar podcast is voor mij de favoriete manier om hun strategieën voor succes te onderzoeken.

Na het lezen van deze levels voel ik weer een hernieuwde energie om mijn doelen voor de geest te halen. Ze zijn er nog, maar af en toe moet je even een geheugensteuntje krijgen. In welk level zit jij nu? En wat zijn jouw doelen? Stuur een mailtje, ik ben benieuwd naar jouw route!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James