Categorieën
Werknemerschap

Wat doe je als je leidinggevende een idioot is?

Als je mijn blog volgt weet je inmiddels dat ik mijn werkgever niet heel hoog heb zitten. Buiten het feit dat hij me een heel mooi salaris geeft en niet te beroerd is om meer te geven, heeft hij het bedrijf op het randje van faillissement gezet. En er is niet veel meer nodig om het eroverheen te brengen. Met te veel lenen/financieren, niet goed de kosten in bedwang houden, meerdere BV’s hebben zonder omzet en zonder eenduidige strategie, is er maar één iemand verantwoordelijk voor de sores waar we nu in zitten. Het gevolg is dat mijn motivatie verdampt is en ik al een tijdje zoekende ben naar andere activiteiten mocht het echt fout gaan.

Wat doe je als je werkt voor iemand die er een potje van maakt? Of iemand die juist te conservatief is en je niet de ruimte geeft om te groeien, ontdekken en fouten te maken? In dit artikel kijk ik naar mijn situatie en hoe ik er mee probeer om te gaan. Misschien heb jij er ook wat aan.

1. Ontslag

Neem ontslag. Heel simpel en kort door de bocht. Maar het is een logische optie. Eén die ik al langer overweeg. Echter de financiële prikkel is nog te sterk. Dat voelt tegelijkertijd ook heel naar, omdat je werkgever je zo bij de ballen heeft (dames je begrijp het wel). Het feit dat je niet stopt met je werk omdat je het maandelijkse loon toch graag wilt blijven krijgen voelt als slavernij. Het is een keuze die je gelukkig zelf kunt maken, maar toch. Je gooit geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Dus even doorbijten maar.

Lees hier over mijn carrièrecrisis

2. Leren van de fouten

Als je dan toch even aan boord blijft, kun je maar beter goed opletten. Wat kun je leren van je leidinggevende. En vooral hoe je iets niet moet doen. Dit kan uiteindelijk heel waardevol blijken in je ervaring. Je maakt het van dichtbij mee en kunt dus later de fouten voorkomen. In mijn geval weet ik dus wat je niet moet doen als je veel geld maakt in je bedrijf. Toegegeven, hij heeft ook laten zien wat mogelijk is qua visie en sales. Maar geld verdienen en verstandig investeren zijn twee hele verschillende dingen. Daar ben ik wel achter.

3. Side-hustle of nevenactiviteit

Uiteraard ben ik een paar extra activiteiten begonnen naast mijn baan. Ten eerste om wat bij te verdienen. Ten tweede ook om mijn hoofd even naar iets anders te zetten. Even niet het gezeik van je hoofdbaan, maar nieuwe frisse uitdagingen van je side-hustle. Het geeft je net even die energie en motivatie, zonder de last die je hebt bij je werkgever.

Lees hier welke side-hustle bij jou past

4. Vrije tijd opnemen

Ik ben al twee keer 2 weken met vakantie geweest dit jaar. Ik had het gewoon nodig. Even een andere omgeving, een andere setting. Ik kan moeilijk mijn mails en telefoon negeren, omdat er veel via mij loopt in onze kleine organisatie. Toch ontsnap ik soms even en ben ik niet op de zaak. Dat alleen al kan net genoeg zijn om het gezeik te ontsnappen. Ook laat je jouw werkgever even voelen dat je (als het goed is) onmisbaar bent. Ze zoeken het nu maar even zelf uit.

5. Sporten

Gelukkig haal ik ook veel energie uit sport. Ondanks een knieblessure heb ik dit jaar veel gesport (fitness). En nu ga ik er na mijn herstel ook nog bij hardlopen. De blessure is ontstaan bij vechtsport en dit is een hele fijne manier om je frustraties een plek te geven. Na het herstel kan ik hier weer mijn energie kwijt. Na een dag waar ik geïrriteerd of machteloos ben door omstandigheden, kan ik me uitleven op de mat. Even helemaal ‘zen’ en focus op de mat.

Los van de gezondheidsvoordelen die sporten biedt (buiten de blessures uiteraard) is het de ideale activiteit om je werkplek de werkplek te laten. Even focus op je sport, op jezelf, op je tegenstander. Geen baas, geen werk, geen gezeik. En hoewel het veel energie kost, krijg ik heel veel energie van het sporten. Die positieve energie neem ik weer mee naar huis of werk.

6. Familie

Je leidinggevende kan een idioot zijn, en je behandelen als een hondje. Soms moet je even slikken en gewoon ‘head first’ op je werk duiken. Maar als ik dan bij mijn familie ben, dan weet ik wel waar ik het voor doe. Het is de grootste motivatie en drive om de shit te slikken en last te dragen. Je mag dan af en toe voor een mongool werken, ik werk uiteindelijk voor mezelf en mijn gezin. Dat is echt belangrijk.

7. Leren van je afpraten

Iets dat ik heb moeten leren is om van me af te praten. Mijn aard is om te ‘pleasen’, althans in de kern om geen conflict op te zoeken. Dit maakt dat ik snel een klik kan vinden met mensen, maar voor dominantere mensen ben ik allergisch. Ik laat me niet snel gebruiken, maar mijn eerste oplossing, weglopen, gaat niet altijd. In mijn werk heb ik een dominante beetje lompe werkgever. Ik probeer rustig te blijven, maar soms haalt hij het bloed onder mijn nagels vandaan. Waar ik dus aan kan werken is om mijn frustratie ook duidelijk te maken. Mijn mening ventileren, anders krop je het op en neem je het mee naar huis. Dus werk je voor een idioot, praat van je af!

8. Plan je toekomst

Na al deze ellende, moet je een ontsnapping plannen. Waarom zou je er niet iets aan doen? Dat is dus de basis voor dit blog. Maar ook zonder blog kun je op 1 A4’tje een plan uitschrijven. Hoe stap je uit de rat race. Hoe creëer je het leven van je dromen. Is dat met passief inkomen? Is het een roeping als vakman? In ieder geval, blijf niet zitten. Mensen zijn gemaakt om te bewegen, om actie te ondernemen. Hiermee krijg je langzaam een vliegwiel in beweging en zodra het genoeg momentum heeft, kun je loskomen van de idioot die je leidinggevende is!

Lees hier hoe je financieel onafhankelijk word binnen 10 jaar

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James