Categorieën
Jaaroverzicht

Halfjaar update vermogen 2022

Ben ik al miljonair? Nee, helaas nog niet. Waarom stel ik die vraag? De hoofdreden voor dit blog is mijn route naar financiële onafhankelijkheid. En daarbij hoort een status-update. Elk jaar geef ik een overzicht van mijn passieve inkomsten en vermogen. En dit jaar geef ik voor het eerst een halfjaarlijkse update. Op die manier kan ik zien hoe ver ik ben op weg naar mijn doelen en eventueel nog bijstellen.

Dit jaar is zacht gezegd een turbulent jaar. Enkele dingen zoals issues bij mijn werkgever en betalingen, de zoektocht naar een andere bron van inkomsten en nieuwe side-hustle, de start van een bedrijf die mijn huidige werk gaat vervangen en de geboorte van mijn 2e kindje. Genoeg zaken die invloed hebben op mijn financiën.

Al met al is mijn vermogen wel toegenomen, maar lang niet zo sterk als het laatste half jaar van 2021. In dit halfjaar is mijn vermogen maar toegenomen met 10k. De vorige keer was dat 30k! Voor een groot deel heeft dat te maken met de drop in crypto, en ook een (kleinere) drop op de aandelenbeurs. Een dure (maar superleuke) vakantie en de geboorte van dochter nummer 2 hebben de privé uitgaven even doen pieken. En investeringen in de nieuwe ondernemingen hebben mijn vermogensstijging iets afgevlakt.

Met het starten van de nieuwe side-hustle gingen enkele investering gepaard. En ook voor het starten van de nieuwe activiteit die mijn baan gaat vervangen zijn al wat gelden uitgegaan. Dus voor mijn gevoel staat dit eerste half jaar vooral in het teken van investeren. En ben ik dus enigszins blij dat het vermogen wel nog iets is toegenomen.

Inkomen uit loondienst

Mijn inkomen is onveranderd. Hoewel betalingen wat later kwamen. Wel kreeg ik vorige maand het vakantiegeld van 2021 nog overgemaakt (ofwel betalingsproblemen…). Daarmee is de cash reserve na investeringen en vakantie weer redelijk aangevuld. Inkomen is nog 5500 per maand.

Lees hier hoe ik in 4 jaar tijd 300% loonsverhoging kreeg

Inkomen uit eigen onderneming

De huurinkomsten van mijn eerste investeringspand lopen niet meer over de BV, die gaan nu via privé over box 3. Daarmee is de omzet in de BV enkel draaiend op de nieuwe side-hustle. Maar daar zijn ook alweer veel gelden uitgegaan vanwege investeringen. Met de laatste omzet sta ik nu netto op 0 EUR.

Lees hier wat een geschikte side-hustle is voor jou

Inkomen uit vastgoed

Sinds vorige maand krijg ik 30 EUR meer binnen van mijn tweede investeringspand. Dit is nettowinst, aangezien de rente en aflossing gelijk blijven. Hoewel het maar een paar tientjes zijn, is het een leuke meevaller. De bruto-inkomsten uit het vastgoed is 1.630 EUR per maand. En daar blijft met alle kosten netto circa 230 EUR van over.

Lees hier hoe ik 1.600 EUR passief verdien met vastgoed

Vermogen uit investeringen op de beurs

De beurswaarde ten tijde van schrijven is 24.500 EUR. Zoals eerder in een blog aangegeven is mijn doel nu om dit bedrag zo snel mogelijk naar de 100k te brengen. Mijn inleg per maand zal dan iets hoger zijn. Ik dacht zelfs om mogelijk 10k van mijn spaargeld in één keer in te leggen. Echter met de transitie van werknemer naar ondernemer, is het verstandiger om nu wat spaargeld achter de hand te houden. Of om een lening sneller af te lossen. De beslissing zal ik later dit jaar nemen.

Lees hier waarom ik die magische grens van 100.000 EUR wil halen

De cryptobeurs is totaal ingezakt sinds begin dit jaar. Dus die posities hou ik aan en op hoop dat er de komende maanden of jaren weer naar boven gekeken kan worden.

Mijn netto vermogen

Zie onderstaand het overzicht van mijn netto vermogen.

Een half jaar geleden stond het totaal op 126k. Vooral met aflossingen op schulden is het nu toegenomen. De Cash en beurspositie is minimaal veranderd.

Doel is om de beurs naar de 100k te brengen. Het investeren in deze vastgoedmarkt is momenteel niet erg interessant. Daarnaast kan ik altijd nog geld van mijn beleggingsrekening halen om te investeren in een pand mocht er een mogelijkheid zijn.

Bovenal is het doel om meer te verdienen, vandaar de side-hustle. Met al het extra geld hoop ik eerder mijn schulden te kunnen aflossen en sneller naar de 100k beurswaarde te kunnen komen.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James