Categorieën
Vastgoed

Wat kost het hebben van 3 panden (2 beleggingspanden)?

In monopolie heb bijna een straatje vol staan. Maar inmiddels mag ik zeggen dat ik drie panden op mijn naam heb. Eén eigen woning (samen met mijn vrouw) en twee beleggingspanden. In dit artikel kijk ik naar de kosten die gemoeid zijn met het daadwerkelijk hebben van deze panden. Want het investeren in vastgoed is een mooie manier om financieel vrij te worden, maar weet waar je aan begint.

Uiteraard kijk ik nu naar de kosten die je hebt nadat je het pand hebt gekocht. Over de aankoop lees je meer in deze artikelen:
Lees hier hoe ik mijn eerste investeringspand kocht
Lees hier hoe ik mijn tweede investeringspand kocht

Het gaat in dit geval dus om de kosten buiten; gebruik (in geval eigen woning), aankoopkosten, rente en aflossing en klein onderhoud of pimpen (van eigen woning). Het lijkt me logisch dat de border die ik in de tuin heb gemaakt en het verven van de keuken niet meegenomen worden in het overzicht.

Hierboven heb ik een overzicht gemaakt van alle kosten die ik als eigenaar van 3 panden voor mijn kiezen krijg. Belastingen en heffingen zijn verschillend per gemeente en een percentage van de WOZ-waarde. Bij de eigen woning zitten ook nog een paar grotere onderhoudszaken.

Totaal is het dus 6.045 EUR, wat ik kwijt ben om 3 panden te hebben over een periode van 1,5 jaar.

Al met al een berg geld. En het is duidelijk dat het investeren in vastgoed niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. En dan vallen mijn voorbeelden nog mee. Ik heb relatief weinig gezeik met huurders gehad bijvoorbeeld. Een slepende procedure kan aardig in de papieren lopen. Of lange periodes van leegstand brengt geen geld in het laatje.

Het beleggen in vastgoed is in mijn ogen de snelste manier om financieel onafhankelijk te worden. Maar het is uiterst belangrijk dat je weet in welke deal je stapt. Er zullen altijd extra kosten komen. Niet iedere deal is het waard. Weet waar je aan begint en lees je goed in. Uiteraard ook op dit blog.

Lees hier hoe je berekent of een beleggingspand een goede deal is

Het moet wel gezegd worden, dat de waardes van de panden zijn gestegen en dat er op de beleggingspanden ook geld is verdiend. Dus de kosten moeten wel tegenover de opbrengsten weggezet worden. Maar onthoud dat een aandeel op de beurs veel gemakkelijker is als belegging. En dat je als vastgoedinvesteerder wel voorbereid moet zijn op, onder andere, bovenstaande kosten.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James