Categorieën
Financieel

Hoe om te gaan met financiële tegenvallers

Met zweetdruppels op mijn voorhoofd loop ik naar de stang. Het is tijd voor de tweede set. Ik vraag me heel even af, waarom ik hier ben. Het eelt op mijn handen dat ik in de vorige weken gecultiveerd heb, is alweer half afgeschaafd. Zodra ik de ruwe stang op mijn schouders leg, gaat mijn verstand op nul.

Ik train in de sportschool om mijn grens steeds verder te leggen en de randjes op te zoeken. Ik vertel mezelf dat de pijn tijdelijk is, maar de voordelen en routine voor het leven zijn. Ik blijf maar terugkomen en doorgaan. Waarom? Om sterker te worden.

Financieel fit

De parallel met mijn financiële leven is dat ik op dit gebied ook sterk wil zijn. Eelt kweken en een krachtreserve opbouwen. Soms moet je die zware last dragen en dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Mijn doel is om altijd een buffer te hebben. Dit geeft me rust. Ik weet dat ik tegenvallers kan opvangen. In aanloop naar de huidige/komende recessie probeer ik nog meer te sparen dan de standaard 10k die ik opzij heb gezet. Inmiddels is mijn spaargeld ongeveer 30k.

Een andere maatstaf van financiële fitheid is dat er geld geïnvesteerd wordt. In een eerder artikel schreef ik dat ik sneller naar de 100k wil. Dus 100k belegd op de beurs. Uiteraard hou ik elke maand in de gaten dat ik niet te gek doe en minder uitgeef dan er binnenkomt. Daarnaast wil ik ook geen slaaf zijn voor geld. En vrede kunnen hebben met mijn begroting en over kleine zaken niet te lang tobben.

Lees hier waarom ik die magische 100.000 EUR wil halen

Tegenvaller

In een vorig artikel vertelde ik over een bezoek aan de fiscalist. Aanvankelijk was het een heel fijn gesprek en hadden we goede vooruitzichten. Het pand dat ik zakelijk had gekocht kon over naar privé zonder gekke trucjes. Maar toen belde mijn administrateur vorige week.

Lees hier of een bezoek aan de fiscalist het voor jou waard is

Om pand uit de Eenmanszaak naar privé te halen was er geen handeling nodig. Voordeel is dat inkomsten nu over box 3 gaan en dus (zo lang het nog duurt) belastingvrij. Maar nu moet de inkomstenbelasting met terugwerkende kracht worden aangepast. En krijg ik dus over 3 jaar een schuld van 25k (!) voor mijn kiezen. Aj, dat is pijnlijk.

De inkomsten gaan dus met terugwerkende kracht over box 3 en komen bij mijn salaris erbij. De kosten die ik kon afschrijven over de zaak moeten dus ook over privé. Al met al een negatieve aanpassing. Schijnbaar kan ik de eerste 7k in het komende jaar betalen. De andere 18k kan iets langer wachten. Maar toch een hele zure appel….. met een worm….. die in je bek kotst!

Tegengif

  1. Acceptatie

Benjamin Franklin zei ooit: ‘Er twee zekerheden zijn in het leven: de dood en belastingen.’ Slikken en accepteren. Qua spaargeld en toekomstplannen een gedeeltelijke pas op de plaats dus.

  1. Zachtjes huilen in de foetushouding
  2. Trek de pleister er in 1 keer af

Als het aankomt op deze kloteschulden, dan betaal ik die liever in een keer af. Uiteraard stel ik ze uit zolang het kan, maar als ze dan komen tik ik ze meteen weg. Dan is het gedaan, de pijn is geleden en we kunnen door met ons leven.

  1. Wederom zachtjes huilen
  2. Positieve inzien

Het voordeel is dat het pand nu in privé zit. Dus alle inkomsten in de toekomst vallen in box 3. En het vermogen is nu van mij als privépersoon. Dit maakt het ook veel overzichtelijker voor de aangiftes in de toekomst.

  1. Re-framen

De 25k komt ongeveer overeen met de BTW die ik bij de aankoop terugkreeg (21k in totaal). Als ik bij aanvang het pand in privé had gekocht, zou ik deze BTW ook betaald hebben. In dat perspectief doe ik net alsof ik alsnog de BTW moet betalen om privé eigenaar te worden.

  1. Tranen wegvegen en die mooie uitgaves die je wilde doen in de koelkast zetten
  2. Plan voor de toekomst

Nu ik weet dat deze uitgave gaat komen vraag ik me af wat ik kan doen om het uit te balanceren. Kan ik nog meer extra bijverdienen? Kan ik iets verkopen? Kan ik in de tijd meer verdienen?

Hoewel het pijn doet word ik na een tijdje ook weer strijdkrachtig.

Soms lijkt het wel alsof elke keer als ik wat spaargeld hebt er iets om de hoek komt kijken om het weg te pikken. Dit maakt me alleen maar meer gedreven om financieel onafhankelijk te worden, dat zelfs deze uitgaves me niet eronder kunnen krijgen. Ik kan niet garanderen dat ik straks met het overmaken van het geld naar de belastingdienst niet een traantje of twee weg moet pinken, maar ik zie het als motivatie. Het komt goed.

Dat is waar ik voor train om sterker te worden. Brede schouders kunnen veel verdragen. Niet alleen in sportschool maar ook mentaal en financieel.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James